Meniu-salată de dovlecei, varză călită, chec cu mac sau nucă

Meniu-salată de dovlecei, varză călită, chec cu mac sau nucă

1.Aperitiv:salată de dovlecei

-2-3 dovlecei, îi curățăm, tăiem cuburi și-i fierbem în apă cu sare, apoi îi lăsăm să se scurgă bine

-mixăm dovlecelul cu piper, zeamă de lămâie (după gust puteți pune și ceapă sau usturoi), adăugăm maioneză (cu cartof) și mărar tăiat fff mărunt

-punem la rece cel puțin 1 oră

2.Ciorbă de varză

-1 căpățână de varză curățată, tăiată fideluţă

-1-2 morcovi și 1 pătrunjel le dăm pe răzătoarea fină, le punem în oală cu puțin ulei, le călim, adăugăm varza și apa și punem pe foc

-potrivim de sare, piper, curry, praf de chimen și lăsăm să fiarbă

-când ciorba e aproape gata adăugăm mărar, tarhon și cimbru tăiate fff mărunt și mai lăsăm câteva clocote

-dacă vă place puteți adaugă și bulion

– se poate servi așa sau cu smântână

3.Varză călită (Vero)

-1 varză, 300 gr kaizer, un pahar de orez, condimente, mărar, leuștean, 1 ceapă. Se pune o ceapă într-o cratiţă, o lingură de ulei, se distuiește puțin, se trage de pe foc și se adaugă o linguriță de ceapă nouă. Se adaugă 1 litru apă. Se pune la fiert. Când apa fierbe se pune kaiserul și varza. Se condimentează după gust ( eu pun mult piper). Când e varza aproape fiartă se adaugă orezul, mărarul și leușteanul. Când e aproape fiert orezul se oprește focul și se acoperă 10 minute. Dacă e necesar se mai  adaugă puțină apă.

4.Chec cu mac sau nucă

-300 gr mac (sau nucă) se lasă la înmuiat în 500 ml lapte fierbinte 2 ore

-adăugăm 100 gr margarină sau unt mixată cu 3 gălbenușuri de ou, 300 gr zahăr, vanilie, coajă de lămâie și omogenizam bine compoziția

-amestecăm cu albușurile bătute spumă și cam 300 gr făină (să fie de consistenţa unui chec) și un praf de copt (dacă faceți cu nucă trebuie mai puțină făină cam 200-250 gr că nuca e mai grea)

-se coace (tavă A4) și se lasă la răcit în tavă

-se poate pudra cu zahăr praf sau dacă vreți ceva mai festiv când e rece puneți deasupra o glazură de ciocolată presărată cu nucă măcinată sau cu nucă de cocos

Poftă Bună!

Reţete internaţionale

Chifteluţe de porc cu salată orientală

Meniu- salată de dovlecei, varză călită, chec cu mac sau nucă

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

7 COMMENTS

  1. Multumim pentru retete! Eu la ciorba de varza nu bag nici morcov nici pătrunjel nici ceapă.in afara de sarmale,orice mâncare de varza la mi e este fără ceapă!(deși ador ceapă)

  2. Arci, mulțumim pentru rețete! Vero, și ție îți mulțumim! Chiar eram în pană de idei, iar voi m-ați salvat din nou!

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.