Mlaștina rece – Liza Marklund – recenzie

Mlaștina rece – Liza Marklund – recenzie

by -
0
Mlaștina rece - Liza Marklund - recenzie

Mlaștina rece – Liza Marklund – recenzie

Titlu: Mlaștina rece (al doilea volum din seria Cercul Polar)
Autor: Liza Marklund
Nr. de pagini: 351
Titlu original: Kallmyren
Limba originală: suedeză
Traducere: Alin-Daniel Dragomir
Anul apariției: 2024

  “Liza Marklund este jurnalistă și scriitoare suedeză. A publicat zece romane în seria Annika Bengtzon, care i-a adus faima internațională. Este, de asemenea, coproprietara Piratforlaget, a treia mare editură din Suedia, și scrie pentru ziarul Expressen.
  Mlaștina rece este al doilea volum din seria Cercul polar

  ”Un bilet lăsat pe masa din bucătărie: „Iubitule, culeg niște mure arctice. Simt că trebuie să ies din apartament. Markus este la Karin.” Și în colțul din dreapta jos, steluța cu cinci vârfuri, emblema ei. Helena nu s-a mai întors acasă, deși fetița ei a fost găsită abia respirând în Mlaștina Rece. Iar Wiking Stormberg nu și-a mai revenit după dispariția soției. A trăit doar pentru copii și serviciul lui din poliția din Stentrask, și a devenit obsedat de mlaștini. După zeci de ani, fiul lor primește o scrisoare, o amenințare sau poate un avertisment, cu scrisul de mână al Helenei și steluța în cinci colțuri. Wiking începe să se întrebe dacă nu cumva înnebunește, dacă vede fantome sau dacă o forță din afară îi amenință familia. Și dacă da, despre cine sau ce este vorba?

 “Mlaștina Rece este un roman captivant, în care ne reîntâlnim cu Wiking Stormberg, șeful poliției din Stentrask, un mic orășel din Norrbotten – un peisaj pe care Liza Marklund îl cunoaște din copilărie și în jurul căruia a creat o poveste de suspans care-ți taie suflarea.”( Afton Bladet)

  “Mlaștina Rece este extrem de plină de tensiune, iar Liza Marklund dă dovadă de talent stilistic și dramatic când împletește și o poveste secundară cu totul neașteptată.“ (Dagensnyhete)

  Deși la început pare mai puțin antrenant pe parcurs se dovedește un roman pe care nu-l poți lăsa din mână. Romanul îl are în prim plan pe Wiking Stormberg-șeful poliției din Stentrask, pe care l-am întâlnit și în primul volum al seriei “Cercul Polar”. De data asta autoarea pare că se axează mai mult pe viața personală a lui Wiking, care însă se dovedește a fi strâns împletită cu crime din viața comunității.

  Acțiunea debutează cu furtul unui seif, care conținea arme ale unui șef de pluton în Garda Națională și vânător Johan Bjorkman. Încep cercetările, mai ales că au loc și niște atacuri unde sunt folosite armele respective.

  În același timp Wiking se confruntă cu o boală dura, recent descoperită, și cu încercarea de-a le comunica copiilor lui diagnosticul. În timp ce caută un moment și o modalitate de-a o face se izbește de amenințările primite de fiul său. Markus era inginer la Baza Robotică și i se propusese să conducă un program numit Quats. Dar apar scrisorile de amenințare și Wiking este șocat de semnătura expeditorului, dar mai ales de identificarea amprentei găsite pe plic. Pare a fi Helena, soția lui, moartă acum treizeci de ani în mlaștină. E drept că nu i se găsise corpul, dar “mlaștina rece” nu ierta pe nimeni.

  Wiking rememorează întâmplările: cum și-a cunoscut soția, cum s-au mutat în localitate, cum se înțelegeau și se iubeau, cum au avut copiii, și mai ales cum într-o zi totul s-a sfârșit. Helena îl lăsase pe Markus cu Karin, soacra ei, luase cu ea bebelușul, pe Elin, și lăsase un bilet în care spunea că merge să culeagă mure arctice. Dar nimeni n-a mai văzut-o și n-a mai auzit de ea. Elin fusese găsită deshidratată și mușcată de insecte, dar în viață, dspre Helena se presupunea că s-a înecat în mlaștină. Acum, după 30 de ani, Elin era doctoriță la Stockholm, Markus inginer, căsătorit cu doi copii, iar Wiking lupta cu ideea operației. Speriat de un al doilea bilet, care-i amenință familia, Markus renunta la conducerea proiectului. Din păcate cel care-l preia are un accident, cade cu mașina în râu și moare. Wiking ia cutia de viteze a mașinii și merge la Stockholm unde își contactează prietenul din școala de poliție, pe Mats Veskander, acum ajuns la serviciul de informații al armatei. Acesta îi confirmă că se umblase la mașină și încep amândoi să cerceteze, mergând pe urmele mesajului, al hârtiei folosite, a antetului hotelului.

  Dar toate par să nu ducă nicăieri, când la hotel, în camera lui, apare Helena, e drept mai bătrână cu niște ani, dar chiar ea, nu o fantomă.

  Și așa vom afla povestea ei, de fapt o chema Vladena Arina Ivanova și era agent sovietic. Fusese instruită și trimisă, ca mulți alții, să-i urmărească pe occidentali. Sarcina ei fusese să se căsătorească, să ajungă în orășelul din apropierea Bazei Robotice. Dar nu luase în calcul că se va îndrăgosti și va avea copii. Cei din GRU o cheamă în țară și ea pleacă pentru că-i promit că soțul și copiii nu vor fi în pericol.

  În timp va afla totuși despre Elin, iar acum recent ce puneau la cale șefii ei pentru a-l împiedica pe Markus să preia proiectul.

  Supărată și dezamăgită că este înșelată, îl va avertiza pe Markus, va discuta cu Wiking și își va face propriile planuri, ajutată și de Mats, acoperindu-și cu grijă toate urmele pentru a nu fi descoperită de șefii ei. Își dorea o viață cu familia ei și era hotărâtă să facă tot posibilul. Va reuși oare?

  Între timp Wiking își rezolvă cazurile, se operează, se recuperează și după un an revine la lucru. La sugestia lui Mats va intra pe un grup de întâlniri.

  Își va găsi pe cineva? Ce se întâmplă cu Wiking? Ce se întâmplă cu Helena-Vladena ? Cum vor evolua evenimentele?

  Veți afla totul, multe amănunte și evenimente dacă veți citi cartea. Credeți-mă merită!

  Iată și păreri avizate:

O intrigă generoasă, cu o mulțime de surprize.”(Dagensny Heter)

Mlaștina Rece nu e doar un roman crime bun, ci demonstrează și că Marklund este o povestitoare minunată. “(Verdens Gang)

Marklund arată de ce e în stare cu adevărat (…) În Mlaștina Rece, a recurs la toată experiența de la romanele crime anterioare. A combinat-o cu ambiția pe care a afișat-o cu îndrăzneala în ultimele două romane și a reușit să creeze o atmosferă de suspans și compasiune – tot ce-și poate dori un cititor de crime. “(Stavanger Aftenblad)

Liza Marklund în cea mai bună formă! Un roman de suspans excepțional.”(Adresseavisen)

Recenzii cărți

blog tourRecenzia face parte din blog tourul dedicat apariției în limba română a romanului: Mlaștina rece

Dacă sunteți curioși să aflați și alte păreri, puteți vizita următoarele bloguri, pentru a vă edifica:

Anca și cărțile  

Fata cu cartea  

Analogii, Antologii 

Ciobanul de Azi 

Cărțile mele 

Citește-mi-l

Falled 

Biblioteca lui Liviu

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

NO COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.