Modus 7 – Seria Emma Moss de Monica Ramirez – Editura UP...

Modus 7 – Seria Emma Moss de Monica Ramirez – Editura UP – recenzie

Modus 7 – Seria Emma Moss de Monica Ramirez - Editura UP - recenzie

Modus 7 – Seria Emma Moss, de Monica Ramirez – Editura UP – recenzie

Titlul: Modus 7 – Seria Emma Moss

Autor: Monica Ramirez

Editura: UP

Anul aparitiei: 2021

Nr. pagini : 420

Categoria: Librarie, Colectia Rubin MYSTERY & THRILLER

  Profesia unui profiler criminalist este una întunecată, copleșitoare prin impactul incursiunilor repetate în mintea celor care comit crime a căror violență este greu, uneori imposibil de acceptat, abilitățile necesare în încercarea de a găsi repere care să ajute la prinderea acestora presupun un grad ridicat de complexitate. Haosul unei astfel de minți este derutant, greu de urmărit sau anticipat, o legătură fără empatie, dar necesară în astfel de situații, necesită talent, dăruire și multă muncă. Emma Moss împreună cu partenerul ei Slack și două echipe de criminaliști investighează în paralel două cazuri ce par să aibă o legătură atipică între ele. Un lunetist care își propune să îngrozească un oraș, ucigând fără discernământ, dar după un plan bine stucturat și un criminal în serie care incinerează prostituate, revenit după o perioada de cinci ani de la primele crime comise.

  E vorba despre un alt caz care e posibil să fie interconectat cu al nostru. Acum cinci ani, filiala noastră din Baltimore m-a invitat pe post de observator la un caz care a inclus patru crime identice. Rămășițele primelor victime au fost descoperite arse în portbagajul unei mașini, două prostituate date dispărute cu trei zile în urmă. Au urmat încă trei cazuri identice. Întotdeauna perechi, întotdeauna prostituate ținute ostatice timp de câteva zile înainte de-a fi ucise și cadavrele arse. În ciuda tuturor eforturilor, criminalul a rămas neidentificat. După care, pauză. Nimic timp de cinci ani. Cazurile au fost clasate din lipsa de indicii și piste viabile. Acum o luna, criminalul necunoscut s-a reactivat. Patru noi cazuri identice.

   Dialoguri pline de spirit însoțesc capitolele care prezintă evoluția anchetei. Acestea alternează cu cele în care sunt prezentate gândurile criminalului. Surpriza intervine în momentul în care autoarea decide să îi cunoaștem pe cei….doi criminali, frați, foști militari a căror experiență în cadrul armatei a lăsat urme adânci în psihicul lor, conturându-și fiecare o nouă personalitate, una sumbră în care puterea o deține cel care lovește primul. Dezamăgirea ca urmare a unei vieți împovărate, dure, privați de o educație elementară, cu o copilărie tristă și singuratică, la care se adaugă un stagiu militar, cel mai probabil copleșitor pentru cei care nu au psihicul suficient de puternic, sunt premisele pentru comportamentul de mai târziu. Unul dintre cei doi frați are remușcări și îndoieli legate de ceea ce se întâmplă. Continuă să o facă pornind de la convingerea că este un ajutor pentru fratele său, în speranța că nu îl va vedea din nou căzut, deprimat, trăindu-și viața într-un mediu lugubru. În viziunea lui, un plan diabolic este mai bun decât nimic….

  Simțea un gol imens în suflet. Un hău. Tremura pe dinăuntru și era bântuit de-o fatalitate cu gust de plumb. Știa că este o manifestare complet normală  a anxietății, vinovăției și fricii. Traumă. Stres. O combinație letală pentru suflet, nu mai experimentase niciodată așa ceva. Cât de gol se poate simți cineva pe dinăuntru?

  O serie de piste sunt cercetate minuțios, multe dintre ele îi apropie pe investigatori de criminali, dar nu în timp util. Planul acestora continuă să se concretizeze, după măcelul de pe autostradă, omorurile în parcarea unui supermarket, uciderea cu brutalitate a unor femei lipsite de apărare, țelurile celor doi capătă altă magnitudine, vor mai mulți morți într-un timp mai scurt.

  Rănirea gravă a unui agent, cel care reușește să ne încânte în primul volum al seriei, Rainer și uciderea unui alt agent implicat în investigație, accentuează teroarea instalată deja la cote ridicate. Prinderea celor doi devine țelul tuturor, imposibilul nu face parte din ecuație.

  Pașii se apropiară tot mai mult, încetinind și devenind cei ai unui animal de vânătoare, furișându-se pentru a-și surprinde prada. Emma ridică pistolul cu ambele mâini. Zări umbra prelungă cu câteva fracțiuni de secundă înainte ca Leonard să-și facă apariția pe după portbagajul mașinii. Apăsă de două ori pe trăgaci fără să clipească.

   Ce definește un roman este mesajul care ajunge la noi, în cazul de față incursiunea în mintea criminalului, încercarea de a înțelege cum mintea umană  poate ajunge la extreme, deviații ce nu pot fi controlate, sentimente resimțite prin răul pe care îl fac din considerente personale, cum ajung la acestea și care sunt consecințele. Încercările celor care îi pot determina să se oprească, salvând astfel multe vieții, sunt relatate într-un mod captivant de scriitoare.

  Și furia în sfârșit iese la suprafață, urcându-i pe pereții craniului. Ura. Atât de fierbinte încât îl face să tremure. Realitatea lui se naște din țeava unei arme. Sânge, os și metal. Singurele lucruri reale. Violența e adevărul primordial al existenței, toate regulile sociale dispărând în fața sălbăticiei. Nimic nu mai e real ca un corp uman perforat de gloanțe. În acele moment finale, în timp ce viața se scurge prin găurile din abdomen, poți vedea odată pentru totdeauna că lumea nu funcționează așa cum crezi tu, doar că ai fost prea laș să privești adevărul în față. Motiv pentru care războiul e-n permanentă dezlănțuire în orice moment pe glob. Pentru că în joc e puterea reală.

  Cele două volume ale acestei serii urmăresc anchete separate, diferite ca structură, fiecare având elemente cheie surprinzătoare și o metodologie captivantă, ce nu îți lasă momente de respiro, exact ce îți dorești de la un thriller de calitate a cărei acțiune continuă să te acapareze mult timp după ce ai citit ultima pagină. Recomand cu drag cărțile scriitoarei Monica Ramirez, în fiecare dintre acestea am întâlnit povești de viață uimitoare, anchete ce par imposibil de rezolvat, o lume plină de imaginație și un tărâm în care cuvintele prind viață.

vol 1 – Protocol 9

Carte disponibilă pe site-ul Editura Up

Autori români

Recenzii cărţi thriller 

Modus 7 – Seria Emma Moss de Monica Ramirez

4 COMMENTS

  1. O serie pe care mi-ar placea s-o citesc.
    Felicitari pentru recenzie Iliuta!
    Felicitari Monica!

    • Recomand cu mult drag această serie captivantă ! Anchetele dezbătute în paginile lor sunt excelent structurate.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.