Mortile lui Quincas Berro Dagua. Batranii marinari, Jorge Amado3d_Jorge.Amado.BATRANUL.MARINAR.MORTILE.LUI.QUINCAS.672x1024

Traducere Georgiana Barbulescu

Colectia Romanul secolului XX

Autor: Jorge Amado (1912–2001) este cel mai renumit scriitor brazilian apartinand scolii moderniste. A debutat la varsta de optsprezece ani cu romanul tara carnavalului. in acelasi an sa stabilit in Rio de Janeiro, unde a facut studii de Drept, dar nu a practicat niciodata profesia de avocat, dedicanduse in schimb scrisului. Printre cele mai cunoscute romane ale sale se numara Gabriela (publicat in 1958 si ecranizat intrun film de mare succes), Dona Flor si cei doi soti ai ei (publicat in 1966 si de asemenea adaptat pentru marele ecran), Capitanii nisipului, Cizme, roba, camasa de noapte. Considerat a fi printre cei mai importanti scriitori latinoamericani, alaturi de Gabriel García Marquez, Miguel angel Asturias, Mario Vargas Llosa, Jorge Amado a fost tradus in 55 de tari si a facut parte din Academia de Litere Braziliana din 1961 pana in anul mortii sale.

Brazilia nu se pricepe doar la fotbal, cum o va demonstra in urmatoarea luna a Campionatului Mondial, dar si la literatura. Jorge Amado, unul dintre cei mai apreciati scriitori brazilieni, este dovada. Amado revine la Univers cu doua romane intr-un singur volum, purtand fiecare o parte din energia incredibila a Braziliei. in Mortile lui Quincas Berro Dagua si Batranii marinari sau Capitanul de cursa lunga, Jorge Amado ofera o adevarata mostra de magie literara, rescriind, dea lungul unor pagini memorabile prin dureroasele adevaruri umane continute, destine sau, alteori, pur si simplu franturi de existenta.

Sursa Editura Univers

 

 

1 COMMENT

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.