Norocul Mariei și aripioarele la cuptor  

 Norocul Mariei și aripioarele la cuptor  

 Norocul Mariei și aripioarele la cuptor  - Rețetă cu umor

 Norocul Mariei și aripioarele la cuptor  

   Urmăriți în fiecare miercuri o nouă rubrică pe Literatura pe tocuri, semnată Rodica Pușcașu – Rețete cu umor. Rețete culinare scrise într-un stil unic. Cu poveste, cu umor, care vă vor binedispune. Astăzi vă prezentăm „Norocul Mariei și aripioarele la cuptor„.

Te rog să te pregătești! Vei citi, în cele ce urmează, secretul rețetei perfecte!

   După eșecul cu fine dining-ul, Maria era acum mai hotărâtă ca niciodată să se căsătorească. Nu putea trăi în solitudine, nu mai putea suferi. Toate acestea trebuiau să se termine. Conform sfaturilor prietenelor sale, Maria schimbă perdelele, covorul… și își făcu un cont nou de Facebook. Acolo postă câteva poze bine photoshopate, astfel încât eventualii pretendenți să fie fermecați instant. 

   Nu trecură nici zece minute, că începură să curgă cererile de prietenie. Maria nu s-a oprit aici. A adăugat la hobby-uri: patiseria, bucătăria românească și internațională. Sute de pretendenți. Ahmed Aj Halam, Eduardo Salvatore, Kim Hao, Francesco Japone și alte nume ciudate au dat năvală în lista Mariei, dar ea l-a ales pe Vasile.

   Vasile din Vaslui. Înalt, brunet, corporatist. Era tot ce Maria își putea dori. Îl invită la cină. De data aceasta, ca să nu dea greș, s-au prezentat la ușă cele cinci prietene ale sale, gata să pregătească o cină perfectă. Pe Vasile din Vaslui nu-l cucerești cu fine dining… el e fan declarat aripioare. Are scris asta în profil. Norocul Mariei. 

– Două caserole de aripioare, în caz că primei i se întâmplă vreun accident, e de părere Sorina.

– Piper, zice Adriana. Și să nu fie boabe. Mare grijă să nu-l vărsăm. Aduce ghinion.

-Sare, adaugă Stefania. Sare putem vărsa, aduce bunăstare.

    Lucrurile simple sunt cele care dau savoare vieții. Asta a citit Maria undeva, iar acum era momentul să mizeze pe acestea pentru a păși spre o nouă etapă a vieții sale. Hotărâte să o ajute pe Maria cu cina romantică, prietenele sale își puseră șorțurile.

 -Vasile e alesul, simt asta, le mărturisi Maria. E un om cu gusturi simple, ca Arghezi. Mănâncă ciorbe, cartofi prăjiți, friptură…

-O să fie o cină perfectă, o asigurară prietenele, apoi, ca să nu se plictisească, porniră televizorul. 

   Un film romantic era tot ce le trebuia. Cât timp cei doi protagoniști și-au dat târcoale unul altuia, fetele au spălat aripioarele, le-au condimentat cu piper, au adăugat sare. După primul sărut, au dat tava la cuptor așteptând cu nerăbdare ca lucrurile să devină feerice. Nu a fost așa. Filmul a luat o turnură neașteptată. Un vechi iubit a apărut în scenă, determinat să își recucerească iubita, în timp ce aripioarele stăteau cuminți, la foc mediu, în tavă acoperită. Fata din film era indecisă. Să reia relația cu fostul, pe care îl iubise atât de mult… sau să continue cu noua sa iubire? Între prietenele Mariei s-a stârnit o adevărată ceartă. În timp ce Ștefania era de părere că fostul iubit merită o șansă, Adriana susținea ferm că noul iubit e mai potrivit. Aripioarele încă nu aveau nicio părere.  

   Sorina izbucni în lacrimi când fata din film i-a spus noului iubit că se întoarce la fosta iubire. Ștefania râdea bucuroasă, pentru că… așa trebuia să fie, iar  Adriana sughița și ea ștergându-și lacrimile. Timpul a trecut cât ai clipi… Din cauza filmului, fetele și-au spus vorbe grele, și-au adus aminte chiar și de rochii împrumutate și neînapoiate, de vorbe spuse acum zece ani și rămase pe suflet. Bucătăria Mariei devenise un haos. În tot vacarmul iscat, s-a simțit, deodată, miros de fum. Cu fețele împietrite, toate s-au întors spre cuptor. Acum aveau și aripioarele ceva de spus. Un fum gros ieșea din aragaz. 

   Maria duse mâna la inima și izbucni în plâns, în timp ce prietenele sale se îngrămădiră toate spre ieșire. Când deschiseră ușa, au dat nas în nas cu Vasile. 

   Vasile era determinat să o cucerească pe Maria… chiar dacă asta presupunea ca el să mănânce aripioare carbonizate… dar asta nu avea să se întâmple, pentru că prima pasiune a lui Vasile a fost bucătăria. Din fericire, Maria mai avea o caserola de aripioare… pentru că, așa cum o învățase bunica, la bucătărie e ca în viață: măcar a doua oară să fie bine! 

    Fetele s-au întors, au rămas și ele la cină, iar Vasile a pregătit el însuși aripioarele. Maria era acum bucuroasă că totul ieșise… bine.

-Vezi, ți-am zis noi că totul o să fie bine?! au concluzionat prietenele sale. 

    Maria și-a găsit, în sfârșit, jumătatea. Vasile era fericit că totul le mergea bine. Mai aveau o probă de trecut: întâlnirea Mariei cu soacra… dar despre asta… veți afla în episodul următor. 

#reteteculinare #retetecuumor

***Rodica Pușcașu***Sunt o visătoare și așa am de gând să rămân. Cititul e un privilegiu pe care l-am descoperit pentru a evada în alte lumi, pentru a descoperi poveștile unor oameni pe care nu i-ai cunoscut niciodată. Cărțile sunt lumi fascinante, care te fac să râzi, să plângi, să trăiești. Nu-mi imaginez lumea fără cărți... pentru că nu ar exista. În viața reală sunt un om simplu, care se bucură de aroma cafelei în diminețile de vară, sunt o mamă preocupată (uneori excesiv) de copilul meu și o soție iubită care mai arde din când în când mâncarea... pentru că timpul de preparare nu coincide cu timpul poveștii pe care o citesc. Vedeți voi, în cazul meu, totul se reduce iremediabil la citit... O altă pasiune de-a mea este scrisul. Scriu și ajung să-mi iubesc personajele atât de mult, încât mi le consider prieteni. În 2010 am publicat cartea de povești pentru copii „Maria și fulgii de nea”, iar în 2016 a ieșit de sub tiparul editurii PIM, cartea „Povestea secretă a Cezarei”... și nu mă voi opri aici.

4 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.