O iubire indivizibilă de Jennie Fields - Editura Rao - recenzie

O iubire indivizibilă, de Jennie Fields – Editura Rao – recenzie

O iubire indivizibilă de Jennie Fields

Traducere: Roxana Cristina Gheorghe

Editura Rao 

Număr pagini: 375

  Jennie Fields are o diplomă MFA de la Iowa Writers Workshop și este autoarea romanelor Lily Beach, Crossing Brooklyn Ferry, The Middle Ages și The Age of Deșire. Născută la Chicago, Fields a fost inspirată de cariera mamei sale care a lucrat ca biochimist la Universitatea din Chicago în ani”50. Fields trăiește cu soțul ei în Nashville,Tennessee.

  Viața de după Al doilea război mondial, așa aș fi numit eu aceasta carte. Asistam la traumele celor întorși acasă, celor care au trecut prin lagărul japonez, dar și a celor care au participat prin proiectarea bombei nucleare și la raderea de pe fața pământului a  două orase japoneze. Aici sunt imparțială; pe cât sunt un popor deștept și respectuos, și foarte avansat ca și știință și tradiții, pe atât pot fi de sadici în circumstanțe adecvate. Bine, despre Cel de al doilea război mondial nu poți să nu pronunți decât-haos, cruzime, genocid, indiferent despre ce popor vorbim implicat în acel război sângeros. Poate că…câteodată un rău necesar poate preveni alt rău necesar mult mai mare. Eroina noastră, o savantă deșteaptă (aici nimic de zis) pe plan profesional, dar un dezastru pe plan personal, părerea mea.

  Câteodată… a fi deștept nu înseamnă neapărat a lua decizii corecte pe toate planurile, iar Rosalind este expertă în greșeli pe plan personal. După încheierea războiului, întoarcerea bărbaților acasă va forța femeile să dea înapoi din posturi care erau ocupate înainte doar de bărbați. În anii ’50 misogismul era încă la el acasă.

,,Rosalind e om de știință. După război, soldații se întoarseră și luaseră înapoi slujbele importante de la femei ,,Puteți pleca acum. Ne-am întors. Probabil, oricum, și-ar fi pierdut locul de muncă daca nu i-ar fi mers prost cu Weaver. Asta nu înseamnă că nu îi e dor de zilele petrecute în laborator. Pe timpul războiului, bărbații cochetau cu ea până aflau cu ce se ocupa. Inteligența îi reducea mereu din farmec. Acum, că avea treizeci de ani și era încă necăsătorită, lumea începuse să o numească ,,chipeșă”. Ura cuvântul asta nenorocit. Daca un străin ar fi considerat-o atrăgătoare, încrederea ei în sine ar fi fost măgulită. Cea mai mare temere a ei era că avea să devină acea femeie-care locuiește singură și pe care nu o observă nimeni când trece strada. O femeie invizibilă, neînsemnată.”

  Pierzându-și locul de muncă bine plătit în cadrul proiectului Manhattan la care lucra, abia se descurca de pe o zi pe alta. Deși era foarte deșteaptă, foarte apreciată în lumea științei, moartea celor peste 150 de mii de oameni o va dezamăgi crunt. A crezut că va descoperi ceva care va fi în folosul umanității, nu ceva care va aduce moarte. Când iubitul ei Weaver se va desparți de ea, Rosalind va claca și se va afunda în cel mai negru abis. Alcoolul, înfometarea și depresia o vor face să nu mai aibă motiv să trăiască, iar trădarea supremă vine din partea fostului iubit și a scrisorii acestuia către institutul unde lucra. Acesta a motivat că este instabilă psihic și să fie eliberată din funcție. Persoana care o va ajuta să își revină este sora sa și cumnatul. Aceștia au crescut-o pe Rosalind de micuță, ca pe copilul lor. Desi relația cu sora sa a fost una rece, la nevoie aceasta nu a precupețit nici un efort pentru Rosalind.

  La cinci ani de la aceste întâmplări tragice, o găsim pe Rosalind resemnată cu viața ei singuratică și lucrând la un magazin de bijuterii.

  Totul este dat peste cap de întoarcerea lui Weaver, și rugămintea acestuia de a accepta să se întâlnească cu el. Vrea să îi explice de ce s-a purtat atât de crud cu Rosalind. Oare îi va explica și de ce s-a căsătorit imediat după despărțirea de Rose? Tânără noastră nu vrea să îi dea nici o șansă să îi explice, dar va fi urmărită zile la rând și abordată de către un agent FBI, iar acesta o vă ruga să îl ajute.

  Apariția agentului FBI Charlie Szydlo, vrea ca Ros să-l spioneze pe Weaver, suspectat de FBI că vinde secrete rușilor. Având în vedere că Rosalind cunoaște importanța acestor secrete, despre existența pericolelor, oare va putea să-l spioneze pe bărbatul pe care încă îl mai iubește?

,,Dacă agentul special Szydlo ascultase, probabil se simțise grozav când Rosalind aceptase să se vadă cu Weaver. Îi sugerase chiar, în treacăt, că dacă îl va revedea pe Weaver, va avea șansa să se răzbune. Nu se considerase niciodată o persoană răzbunătoare. Dar era curioasă. Chiar fusese Weaver bruta care era pe cale să distrugă întreagă lume? Oricât de mult îl iubise pe Thomas Weaver cândva, întotdeauna existase o aură de mister în jurul lui. O liniște, un întuneric, sugestia că ar ascunde secrete. De ce o sunase, dintr-odată? De ce trebuia să o vadă pe nespusă masă? Dacă putea, măcar pentru o noapte, să dărâme acel zid, să-i divulge secretele și apoi să se descotorosească bucuroasă de el?”

  Dar, se pare că trădarea și dragostea nu ține cont de reguli și Rosalind acceptă în inima ei din nou pe Weaver.

  În același timp, Rosalind se simte atrasă de Charlie, care este un bărbat bântuit de umbra războiului, un bărbat cu un trecut apăsător, la fel ca și ea.

  Charlie, un om distrus în urma războiului și prizoneratului la care a luat parte, se întoarce cu o mână nefuncțională, un schelet ambulat, o persoană speriată de atrocitățile la care a fost supus. Iubita lui Linda se va desparți brutal de el, iar lui nu îi rămâne decât să se afunde în abis sau să lupte cu demonii care îl bântuie și să meargă mai departe.

  Va reuși să treacă peste unele amintiri și se va angaja ca agent FBI și va încercă să își facă cât mai bine treaba. De data aceasta are misiunea de a descoperi de partea cui lucrează ca și spion și dacă poate afla ce secrete a trădat Thomas Weaver. Pentru a afla informații, Charlie o va urmări pe Rosalind. Va afla tot ce este de aflat și o va convinge pe tânăra noastră să îl ajute să descopere trădarea lui Weaver.

  Planul său îi va reuși într-o oarecare măsură, atunci de ce se simte nelalocul lui? După Linda, sora lui Charlie va încerca să îl combine cu diferite femei, neavând prea mare succes. Atracția pe care o simte față de Rose, este neavenită și contravine cu misiunea care o are. Acum, la câțiva ani după ce va încerca să își revină, Linda fosta sa mare dragoste, căsătorită și cu copii mici, îl abordează și ar vrea iertarea și de ce nu… continuarea relației cu el.

  Când Rose îi cere ajutorul, chiar dacă simte că aceasta mai are sentimente pentu Weaver, și se va culca cu acesta, Charlie o va ajuta bucuros întotdeauna.

  Pe măsură ce sentimentele pentru fiecare dintre cei doi se adâncesc, la fel se adâncește și pericolul care o paște. Va trebui să aleagă între bărbatul care a învățat-o să iubească… și bărbatul pe care dragostea ei îl va salva?

  Ce se va întâmpla cu Weaver? Va fi închis pentru trădare cu așa ,,zisa” soție sau agenții ruși vor fi primi care se vor ocupa de el? Rosalinda îi va mai da o șansă lui Weaver sau informațiile pe care le află de la Charlie o vor face să se îndepărteze și să se răzbune? Pe care din cei doi bărbați îi va alege?

  Charlie va trece peste amintirile îngrozitoare care nu îl lasă nopțile să doarmă? Va reuși să o salveze pe Rosalind de primejdiile care o pândesc? Va reuși să își protejeze inima pentru a nu se mai îndrăgosti?

  Părerea mea despre aceasta carte? Una tristă, sfâșietoare când descoperi atrocitățile la care se dedă omenirea. Puterea dragostei, puterea de a ierta, de a trece mai departe, face din aceasta carte una de excepție. Ar fi bine dacă am putea să învățăm din suferință, pentru a nu repeta aceleași greșeli.

Carte disponibilă pe site-ul Rao

Verifică disponibilitatea cărții în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

O iubire indivizibilă de Jennie Fields – Editura Rao – recenzie

4 COMMENTS

    • Cu multa plăcere Arci! Da,e si dura dar și ne pune pe gânduri! Recomand cartea! Sigur iti va place!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.