O mică favoare de Darcey Bell

O mică favoare, de Darcey Bell-Editura Litera-recenzie-roman de suspans psihologic

Titlu original: A Simple Favor
Traducere: Manuela Bulat
Editura Litera-2017
Colecţia: Buzz BOOKS
Număr pagini: 365

   ,,O mică favoare”-Un roman de debut surprinzător, un roman care m-a tulburat, m-a intrigat, mi s-a părut uneori halucinant și m-a lăsat literalmente “cu gura căscata” la final.

“E cea mai bună prietenă a ta. Îți cunoaște toate secretele. De aceea e atât de periculoasă.
Totul începe cu o mică favoare, un lucru pe care mamele îl fac una pentru alta în mod obișnuit. Când prietena sa cea mai bună, Emily, o roagă pe Stephanie să-l ia pe băiețelul ei, Nicky, de la școală, după terminarea orelor, ea e bucuroasă să o ajute. Dar Emily nu se mai întoarce. Nu răspunde la telefon și la mesaje. Stephanie simte că s-a întâmplat ceva îngrozitor Emily nu l-ar părăsi niciodată pe Nicky. Îngrozită, ea apelează la cititoarele blogului ei pentru ajutor și îi oferă lui Sean, chipeşul și reticentul soț al lui Emily, tot sprijinul său. Apoi, ea și Sean primesc o veste șocantă: Emily e moartă.
Dar coșmarul nu s-a sfârșit, pentru că, în curând, Stephanie începe să-și dea seama că nimic nu este atât de simplu precum pare.”

   Interesant este cum îl structurează autoarea romanul, povestea privită prin ochii celor trei protagoniști, uneori pare o poveste horror, alteori ceva firesc, oricum te întrebi cum poate exista atâta prefăcătorie, cinism, lăcomie, dispreț față de cei de care te folosești, cruzime, chiar față de cei pe care pretinzi că-i iubești.

   Citind cartea m-am întrebat cum pot fi oamenii, care au trecut prin situații dificile, atât de naivi și creduli. Cum pot vedea numai partea bună a celorlalți, cum pot numai din dragoste să fie de acord să profite de alții, cum pot să cedeze atât de ușor ideilor partenerului, cum nu văd că sunt efectiv manipulați de un psihopat.

   Emily este o tipă strălucitoare, o mamă care lucrează, o persoană cu multe secrete. Lucrează pentru un magnat al modei, este omul care rezolva dezastrele, răstălmacind adevărurile, lucru care se reflectă și-n viața privată. Secretele ei erau doar ale ei, așa că soțul ei Sean știe prea puține despre familia ei, doar că mama  are pierderi de  memorie și  o îngrijitoare. Nu știe că Emily a avut în tinerețe o viață zbuciumată, o viață din care petrecerile, drogurile și aventurile au fost o parte principală. Nu știe că Emily are o soră geamănă, care nu s-a putut smulge din vâltoarea vieții și continuă să se drogheze. Nu  a cunoscut-o nici pe mama ei, știe  doar că obișnuia să bea și avea o îngrijitoare. Nu știe și nici nu pune întrebări având și el destule secrete neplăcute.

   Nu reacționează și nici nu se gândește la ceva rău când Emily îi fură inelul mamei lui, din contra i-l pune firesc pe deget.

   Sean este un englez tipic, chipeș, care își găsise locul pe Wall Street. O iubește pe Emily pentru personalitatea și strălucirea ei, pentru viața imprevizibilă uneori pe care i-o oferă  și amândoi îl iubesc pătimaș pe Nicky, băiețelul lor. Plictiseala de la serviciu și influența lui Emily îl determină să fie de acord cu planul ei de-a pune mâna pe banii de asigurare și de-a se muta în Europa unde nu-i cunoaște nimeni, să trăiască liniștiți. Pentru unii oameni succesul în viața profesională și privată și dragostea familiei nu sunt suficiente. Au nevoie de aventură și de adrenalină. Așa era Emily și Sean o iubea pentru asta.

Emily este cea care pune totul la cale, cunoaște persoana care să-i fie de folos și stabilește cu Sean detaliile.

   Așa ajunge Stephanie parte a planului. Mamă devotată, Stephanie are și ea secretele ei: un frate vitreg, despre care află după moartea tatălui ei, o relație incestuoasă cu frumosul frate, relație care-i va distruge oarecum și viața de familie, siguranța că accidentul în care mor și soțul și fratele ei este de fapt o sinucidere a lui Davis (soțul).

   Stephanie se simte vinovată pentru tot și mai ales pentru că e sigură că fiul ei Miles nu este al lui Davis. Recunoscătoare, dar și foarte naivă, deși trecuse prin atâtea, Stephanie are totală încredere în Emily, considerând-o cea mai bună prietenă a ei. O crede în tot ce-i spune, la rândul ei încredinţându-i toate secretele.

   Copiii erau prieteni, se jucau împreună, dormeau unul la altul, Nicky chiar rămăsese la ea când părinții plecaseră împreună într-un weekend. Așa că nu i se pare nimic ciudat când Emily îi spune că are nevoie să-l lase pe Nicky câteva ore la ea.

   Doar că Emily nu se mai întoarce, nu răspunde la telefon și nici la mesaje. Stephanie care  avea un blog “blogul mămicilor” le scrie acestora rugând să fie contactată dacă aud ceva, iar Sean anunță poliția. Scenariul lui Emily indică folosirea lui Stephanie, anunțarea poliției, dar în același timp îi ceruse lui Sean să nu creadă nici o clipă că ea a murit și să aștepte să-l caute.

   Dar este găsit un cadavru, ADN-ul corespunde, mai mult …victima avea pe deget inelul lui Emily așa că până și Sean e convins de moartea ei.

   În timpul acesta cei doi par a se îndrăgosti. Stephanie, cu sufletul curat, dar Sean vede în ea o femeie pe care o poate folosi și manipula, care vrea doar să-i facă pe plac și mai ales care are grijă de Nicky ca de fiul ei. Așa că se mută împreună în casa lui.

   O serie de evenimente ciudate, apariția lui Emily în fața copiilor, mai apoi telefoanele primite de la ea, o determină pe Stephanie să vrea să știe mai multe despre ”prietena ei cea mai bună”. O cunoaște pe mama lui Emily, află despre sora ei geamănă și de escapadele din tinerețe.

   Între timp acasă la Sean apare un investigator de la asigurări, care îi anunță că trebuie să continue cercetările pentru că nu sunt siguri că moarta este Emily.

  Acesta este momentul în care Emily ia legătură cu Sean, află de investigație  și pune la cale un nou plan. Fără să-și dea seama, Stephanie  asupra căreia Emily are o extraordinară putere de convingere, devine din nou pionul din joc. Emily ia legătură cu Stephanie, îi cere să se întâlnească și să-i aducă inelul de logodnă din biroul lui Sean. O face părtașă la uciderea investigatorului. Apoi îi povestește atât de multe “secrete” încât o convinge că Sean  o abuza, că ea a vrut să scape de el de aceea a dispărut și că nu-l vrea decât pe Nicky.

   Din nou Stephanie este de o credulitate extremă, care pare imbecilitate, dar și cumva temându-se că Emily i-ar trăda secretele. Astfel că o ajută din nou, cei doi divorțează, Sean pleacă în Irlanda, Emily îl ia pe Nicky.

   Totul pare în regulă dar polițiștii găsesc inelul lui Emily lângă cadavrul ars al investigatorului și încep să pună din nou întrebări.

  Cum a ajuns de la Emily inelul lângă cadavru? Ce va spune Emily? Ce hotărâre va lua? Care a fost planul ei?

Veți află citind cartea. Sincer toată povestea și sfârșitul ei halucinant sunt destul pentru a te lecui de încrederea într-o “bună prietenă” și chiar în oameni.

O mică favoare este un roman de suspans psihologic surprinzător, plin de trădări și răsturnări de situație, secrete și revelații, dragoste și loialitate, crimă și răzbunare. Darcey Bell construiește cu măiestrie tensiunea într-o poveste tulburătoare, care va va ține cu sufletul la gură până la ultima pagină.

Iată și câteva păreri avizate:

Un thriller intens, captivant și uimitor, cu un final neprevăzut și surprinzător.” (New York Journal of Books)

Romanul de debut al lui Darcey Bell este plin de secrete, minciuni și manipulări. Dacă v-a plăcut Față dispărută, această carte va fi cu siguranță pe gustul vostru. “(Library Journal)

Subtilă, satirică, subversivă: o poveste delicios de periculoasă.”(L.S.Hilton,autoarea romanului Maestra)

Cartea O mică favoare, de Darcey Bell poate fi comandată de pe site-ul Editura Litera

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, librărie.net şi cărtureşti
Recenzii Editura Litera
Colecţia Buzz Books

 

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

7 COMMENTS

    • Multumesc Alina!Ai dreptate multa uraciune sufleteasca a unor personaje ,uneori de-a dreptul halucinanta dar foarte interesanta.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.