Oameni în toată firea de Marie Aubert – Editura Paralela 45 –...

Oameni în toată firea de Marie Aubert – Editura Paralela 45 – recenzie

by -
8
Oameni în toată firea de Marie Aubert - Editura Paralela 45 - recenzie

Oameni în toată firea, de Marie Aubert – Editura Paralela 45 – recenzie

Oameni în toată firea

Autor: Marie Aubert 

ficțiune fără frontiere

Editura Paralela 45

Pagini 128

Despre autoare

  Marie Aubert ( n.1979) a debutat în 2016 cu Pot să vin la tine acasă?, o carte de proză scurtă ce a avut un succes uriaș în Norvegia, vânzând mai bine de 10 000 de exemplare. Romanul Oameni în toată firea(2019), foarte bine primit de criticii din zona scandinavă, a fost laureat al premiului Young People’s Critics’ Prize ( echivalentul Premiului Goncourt des lyceens în Norvegia) și nominalizat la Booksellers’ Prize. Autoarea locuiește în Oslo.

   Când am ținut prima dată acest roman în mână am avut impresia că voi citi o carte de dezvoltare personală. Surprinzătoare povestea simplă pe care autoarea alege să o condenseze în puține pagini atingând multe probleme în jurul subiectului principal.

  La vârsta de 40 de ani, Ida este o femeie singură. Căutând să fie omul perfect îți ratează șansa unei vieți de familie. Se hotărăște să-și congeleze ovulele pentru momentul în care va fi deplin convinsă că e pregătită să intre în rolul de mămică, cu sau fără un partener alături. Așteptând rezultatul analizelor, petrece puțin timp la cabana familiei alături de sora ei însărcinată, soțul ei, fiica acestuia sărbătorind-o pe mama lor, care s-a recăsătorit și trăiește fericită.

Mă simt tare energizată, cu toate că mi-e frig după plimbarea cu barca. Mă simt de parcă aș fi câștigat ceva. Dar, văzând cu Kristoffer îi mângâie părul lui Marthe și, în același timp, mama o apucă de talie, devin iar supărată și posomorâtă, stau cu funia în mână și urmează să andochez, urmează să fac un nod frumos, la care nu se uită nimeni, îmi vine să-i arunc ei funia, în schimb, să o arunc pe ea, toate acestea erau din vina ei. „

  În această perioadă reflectă mult la viața de familie și este oarecum geloasă pe sora ei. Apar câteva certuri familiale, mici incidente și Ida își readuce aminte de copilărie.

  În puține pagini, autoarea reușește să scoată în evidență diferența dintre două persoane, Ida și sora ei. Copilăria și felul în care fiecare alege fiecare cum să atragă atenția părinților asupra lor duce la construirea personalității cu care va îmbrățișa viața și problemele ei. Mi-a plăcut că personajul principal nu se plânge de situațiile întâlnite, acceptându-și deciziile și mergând mai departe. Conflictul interior e o meditație asupra societății și a felului cum și-a gestionat viața privată. Maturizată prea devreme urmează calea spre împlinirea profesională și distracție fără nici o obligație. Aflarea veștii că nu va mai putea face copii, fiind în compania familiei, o face să fie puțin frustrată, apoi doar cade într-o stare de acceptare.

  Un roman care se citește ușor, o reflecție asupra timpului trecut și a momentului oportun de asumare a unor decizii. Mai târziu, câteodată, poate fi prea târziu.

  Mi-a plăcut să petrec două seri în compania unei lecturi de calitate. Recomand!

Carte disponibilă pe site-ul Editura Paralela 45

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, Divertalibrărie.net şi cărtureşti

recenzii cărți

***Vero Budea (Vero)***Iubesc viața și oamenii, sunt o fire sociabilă, deschisă, loială, apreciez persoanele sincere cu coloană vertebrală, pasiunile mele sunt scrisul și cititul, deși sunt încă o amatoare. Sunt deschisă la tot ce e nou și folositor. Familistă convinsă, soție, mamă, fiică, noră și prietenă. Nu suport minciuna și trădarea. Găsesc fericirea în lucrurile mărunte. Pentru mine nu există nu pot, numai nu vreau, iar eu vreau. Literatura pe tocuri e locul unde mă simt acasă, un loc unde prietenia și bunul simț mă îmbrățișează.

8 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.