Anchetă în inima Vaticanului - Sodoma de Frédéric Martel

Sodoma. Anchetă în inima Vaticanului, de Frédéric Martel – Editura Rao – prezentare

Anchetă în inima Vaticanului – Sodoma

Autor: Frédéric Martel

Data de publicare: 15.06.2020

 Biblioteca Rao

Număr pagini: 688

   În contextul în care subiectele scandaloase continuă să țină prima pagină a ziarelor, începând cu data
de 15 iunie Editura RAO vă oferă spre lectură una dintre cele mai detaliate și mai interesante investigații făcute în Cetatea Vaticanului. Într-un autentic stil jurnalistic, Frédéric Martel încearcă, prin ancheta sa, să aducă la lumină un secret bine păstrat multă vreme: relațiile intime dintre persoanele de același sex din rândul clerului romano-catolic.

HOMOSEXUALITATE, PUTERE, IPOCRIZIE

„Homosexualitatea în rândul preoțimii este o problemă gravă, care mă preocupă.“ Papa Francisc

  SODOMA. Anchetă în inima Vaticanului, autor Frederic Martel, una dintre cele mai detaliate și mai interesante investigații făcute în Cetatea Vaticanului.

   Celibatul preoților catolici, interzicerea de către Biserică a folosirii metodelor de contracepție, mușamalizarea abuzurilor sexuale, demisia papei Benedict al XVI-lea, misoginia clerului, eliminarea
vocațiilor sacerdotale, rezistența față de reformele papei Francisc – toate acestea au un punct comun.
Un secret bine păstrat de multă vreme poartă un nume biblic: Sodoma, orașul distrus de Dumnezeu ca
pedeapsă pentru homosexualitatea locuitorilor lui. Ori, astăzi, Vaticanul ocrotește cea mai mare comunitate homosexuală din lume. Timp de patru ani, Frédéric Martel a realizat, între zidurile Vaticanului și în 30 de țări catolice, o anchetă care reunește mărturiile a zeci de cardinali și sute de episcopi și preoți.
Această lucrare dezvăluie fața neștiută a Bisericii: un sistem clădit, de la liceele teologice și până la cetatea Vaticanului, pe o viață dublă: homofobia radicală afișată, pe de o parte, și homosexualitatea practicată de persoane din rândul clerului, pe de altă parte. E dificil de stabilit care este amploarea acestei schizofrenii a Bisericii: cu cât un prelat este mai agresiv în public față de homosexuali, cu atât este mai probabil ca el, în viața sa personală, să fie homosexual.
Rigiditatea ascunde întotdeauna ceva: de cele mai multe ori, o viață dublă.” Cuvintele papei Francisc
se referă la un secret pe care această anchetă tulburătoare îl dezvăluie pentru prima dată.
Sodoma a fost publicată în douăzeci de limbi și în cincizeci de țări. Cartea se bazează pe un mare număr de izvoare. În timpul cercetării în teren, care a durat mai bine de patru ani, au fost consultate aproape 1500 de persoane. Printre ele se numără 41 de cardinali, 52 de episcopi și monseniori, 45 de nunții apostolici și ambasadori străini și peste două sute de preoți și seminariști. Toate aceste discuții au avut loc în teren (față în față, nu la telefon, nici pe e-mail). Acestor izvoare de primă mână li se adaugă o vastă bibliografie, care conține peste o mie de documente de referință, cărți și articole. În final, pentru a duce la bun sfârșit cercetările pentru această carte a fost mobilizată o echipă de 80 de „cercetători”, corespondenți, consilieri, interpreți și traducători.

   FRÉDÉRIC MARTEL este scriitor, sociolog și jurnalist. Deținător a patru diplome de studii în științe sociale, filosofie, drept public și științe politice, este doctor în sociologie. A lucrat la Ambasada Franței la București (1990-1992) și ca atașat cultural al Ambasadei Franței în Statele Unite (2001-2005). A fost director de cercetare la Institutul de Relații Internaționale și Strategice (IRIS, Paris) între anii 2012-2014, însărcinat cu o misiune pe lângă Ministerul Culturii în 2013 și cercetător asociat la CERI (Centrul Internațional de Cercetare, Științe Politice Paris), între anii 2016-2018. În prezent, este profesor la Universitatea de Arte din Zürich și director al Centrului pentru Economii Creative din Zürich.

Editura Rao

Noutăți editoriale

 

1 COMMENT

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.