Onorabila veneţiană, de Rosa Ventrella

Titlul original: Honorata Cortigiana
Traducerea: Alexandra Blăgoi
Editura: Allfa
Număr pagini: 358

   Rosa Ventrella s-a născut la Bari, în Italia, în 1974. A studiat istorie contemporană la Universitatea din Parma. Predă literatură în Cremona, unde locuiește împreună cu soțul și copiii ei. Pasionată de literatură, mai ales de literatura de limbă spaniolă, a ținut câteva ateliere de creative writing și a publicat numeroase articole în reviste de istorie și pe site-uri de specialitate. A lucrat câțiva ani ca redactor într-o editură. Interesată de figurile marginale, ignorate de „marile narațiuni“ ale istoriografiei oficiale, a scris Innocenza e peccato (2010) și studiul Terra e vita (2011). Au urmat romanele de inspirație istorică Onorabila venețiană (Honorata cortigiana, 2011; Editura ALLFA, 2014) și La visionaria (2012). Ultimul ei roman, Il giardino degli oleandri, a apărut în 2013.

Trimisă e din cer a femeii frumuseţe,
Ca pe pamânt să-l facă fericit
Pe fiece bărbat care ştie de blândeţe.”
Veronica Franco

   Aceste versuri au fost găsite scrise pe o hârtiuţă îngălbenită alături de mâna îngheţată a celei mai faimoase curtezane veneţiene din anii 1560-Veronica Franco. Versuri care ulterior au fost publicate. Veronica Franco a murit la vârsta de 45 de ani, nu se ştie cu exactitate adevărul despre boala sa, dar va rămâne în istorie ca cea mai faimoasă şi titrată curtezană, poeta secolului al-XVI-lea.

   Onorabila veneţiană este un roman istoric romanţat. Se bazează pe fapte reale, pe istoria Veneţiei şi adevărul evenimentelor petrecute în perioada Renaşterii târzii. Autoarea păstrează baza reală, dar îndulceşte povestea, creionând un roman care ne prezintă atât viaţa şi parcursul Veronicăi Franco, dar şi evenimentele unei Veneţii libertine care, pe parcurs se transformă într-o Veneţie cu frica de pedeapsa divină.
Când auzi de roman istoric te gândeşti la o înşiruire de date, evenimente, descrieri, ceva care te poate plictisi dacă nu eşti un pasionat de istorie. Dar cartea de faţă prin tehnica şi stilul autoarei reuşeşte să dezmintă această impresie, ajungând pe parcursul naraţiunii să realizezi că asişti la o poveste de viaţă şi dragoste.
Cu un ritm alert, fără să pistoneze prea mult pe o naraţiune istorică, dar suficientă încât să fie consistentă, romanul este unul remarcabil. Se vede documentarea istorică a autoarei, dar şi partea romantică a acesteia.

Onorabila venetiana (2)   La 14 ani, Veronica Franco a fost dată în căsătorie medicului Paolo Panizza, un bărbat în vârstă, înstărit, dar nu extraordinar de bogat. Deşi provine dintr-o familie nobilă, prin ironia sorţii familia ei este destul de săracă. Să îşi suplimenteze veniturile şi pentru o viaţă mai bună, în tinereţe, mama ei alege varianta de a fi curtezană. Aceste lucruri erau permise în majoritatea familiilor. Veronica creşte într-o familie nu foarte iubitoare, asistând în copilăria ei la un întreg ritual al seducţiei practicat de mamă, fiind obişnuită cu bărbaţii care intrau şi ieşeau din casa lor.

   După ce se vede ea însăşi intrată într-o căsătorie nefericită, dezamăgită de faptul că spiritul şi tinereţea ei sunt închise într-o viaţă fără perspectivă, fără puţină iubire, decide să urmeze aceeaşi cale ca şi mama. Cea care o iniţiază în tainele seducţiei este mama ei, care vede în Veronica salvarea de la o viaţă anostă şi săracă. Între timp Veronica îşi cultivă calităţile literare şi artistice, frecventează saloanele intelectualităţii contemporane şi ajunge să fie cea mai căutată curtezană, stârnind pasiuni, invidie şi răzbunări. Frumuseţea şi inteligenţa ei îi aduce la picioare dogi, negustori bogaţi, elită nobilă, până şi capete încoronate. Unul dintre cei cu sânge albastru este însuşi Henric de Valois, cel care fiind în trecere prin Veneţia, îşi manifestă dorinţa de-a o cunoaşte, petrecând câteva nopţi pasionale alături de frumoasa curtezană. Faima ei depăşise graniţele Veneţiei.

   Cu toate că are lumea la picioare, bărbaţi magnifici şi puternici ai elitei roind în juriul ei, averi fabuloase, Veronica nu se simte împlinită. Nu găsise încă dragostea adevărată, sufletul ei fiind gol. Simţise câte ceva pentru câţiva dintre cei care o vizitau frecvent, dar nu era ceea ce voia cu adevărat, asta până când îl întâlneşte pe timidul, angelicul artist-pictorul Federico Contarini. La vreme aceea era un începător, dar cu un talent remarcabil, un talent care în timp se dezvoltă şi va ajunge marele pictor Federico Contarini, faimos în lumea întreagă.

Onorabila venetiana (3)   Veronica va fi frustrată în ceea ce-l priveşte pe acest tânăr artist, deoarece nu înţelegea şi nu îşi explica de ce este singurul bărbat care nu răspunde la avansurile ei. Asta o face să devină obsesivă în privinţa lui, să-l dorească la nebunie, să plângă, realizând că singurul bărbat care îi umplea golul sufletului o refuză. Încearcă să afle adevărul, nu se lasă refuzată uşor, iar ceea ce va afla îi va schimba viaţa. Federico era sodomit, îşi găsea plăcerea alături de bărbaţi. Dar pasiunea şi dragostea ei sunt atât de puternice încât … nu vă dezvălui, dar merită să citiţi şi să descoperiţi (în acea perioadă, sodomiţii erau un fel de paria ai societăţi, erau mulţi care aveau aceste înclinaţii, dar surprinzător, deşi era acceptată prostituţia la fete tinere, în familii, homosexualitatea era cumva un subiect tabu într-o Veneţie libertină).

   În anii 1575-1577, ciuma loveşte Veneţia, cauzând mii de morţi, iar ideea de vrăjitorie ia o mare amploare. Inchiziţia preia puterea absolută, populaţia devine isterică, dezvoltându-se acel mit că boala este adusă de desfrâu şi vrăji. Încep să se caute vinovaţi, nimeni nu se gândeşte la şobolanii care mişunau pe străzi – aducători de moarte. Are loc un fel de vânătoare de vrăjitoare. Toţi încep să se acuze, încep să dea pe mâna Inchiziţiei nevinovaţi, care în viziunea lor erau cei care meritau să fie spânzuraţi. Faima Veronicăi se întoarce împotriva ei şi mulţi consideră că ciuma s-a abătut asupra lor din cauza desfrâului acestei curtezane. Este acuzată de vrăjitorie, închisă, dar printr-un noroc şi relaţiile pe care le are reuşeşte să nu fie spânzurată. Deposedată în schimb de tot, ajunge să trăiască la periferia oraşului, încercând să ducă o viaţă modestă.

   Abia acum începe adevărata ei fericire, dar şi marea ei suferinţă. Nu vă spun mai multe, cartea asta are intrigă, răzbunare, dragoste, încât vă las pe voi să o savuraţi. Sunt atât de multe cuprinse între paginile ei încât mi-ar trebui o zi întreagă să vă povestesc.

Un roman remarcabil, o naraţiune magnifică, un final emoţionant, care pe mine m-a făcut să plâng. Am rămas impresionată de carte, am aflat istoria unei curtezane, evenimentele acelei perioade, ierahiile, viaţa libertină a Veneţiei, am aflat o poveste de dragoste inventată sau poate reală, dar existentă.
Despre dragostea şi sentimentele Veronicai Franco putem să ne facem o părere din poeziile ei publicate.

Atât de dulce devin şi de plăcută
Când mă întind în aşternut,
Aici mă simt iubita şi dorită,
Iar plăcerea sporeşte cu orice minut.”
Veronica Franco-Rime

   În anul 1998 a fost realizat şi un film bazat pe istoria acestei curtezane. Deşi se menţine baza unor realităţi, cartea Onorabila veneţiană are aspecte diferite faţă de filmul Frumoasa Veneţiană.

   „Dangerous Beauty este un film biografic, dramă şi romantic, regizat de Marshall Herskovitz în anul 1998. Veronica Franco (Catherine McCormack) este o tânără femeie curioasă şi uşor aventuroasă în Veneția. Iubitul ei Marco (Rufus Sewell), nu se poate căsători cu ea, deoarece familia ei nu este suficient de bogată pentru a oferi o zestre bună. Marco, un viitor senator, se căsătorește cu o nobilă străină în schimb. Mama Veronicăi (Jacqueline Bisset), trebuie să se gândească la viitor şi la partea financiară a familiei ei, ea are încă nevoie de zestre pentru fiicele ei mai mici şi de bani pentru comisioanele fiului ei. Mai degrabă decât a merge la o mănăstire, mama Veronicăi sugerează a deveni o curtezană, bine plătită, prostituată cultivată la fel ca mama și bunica ei.

  Diferenţă majoră, între carte şi film. Cartea este cu mult mai bună, emoţionantă şi detaliată, aflându-se cea mai aproape de adevarul istoric.

Editura All

Cartea poate fi comandată de la Editura All sau din agreate.

Preview carte
Autor: Iasmy

 

9 COMMENTS

  1. Superba recenzie, Iasmy ! M-a impresionat tot ce ai scris. Vreau sa citesc si eu cartea, cred ca imi va placea foarte mult.

  2. Imi plac cartile pe teme istorice, acesta se anunta a fi o lectura deosebita, multumesc ca ai ales sa o impartasesti cu noi.

  3. Minunata , deosebita si sensibila recenzie Iasmy! locco_smiley_10 locco_smiley_10 locco_smiley_10
    M-a emotionat ce ai povestit, sunt sigura ca e o carte de nota 10, la fel cum e si recenzia ta!

  4. Mi-a plăcut cartea , eu am scris destul de puţin, dar să ştiţi că este o carte ,,plină” cum imi place mie să spun. Are intrigă, istorie, dragoste. După cum am spus m-a emoţionat finalul, am plâns, aş fi vrut să pot să vă scriu câteva citate din finalul acestei carţi, dar aş fi dezvăluit prea mult, şi nu am vrut să va stric plăcerea lecturii.
    După parerea mea cartea bate filmul. Poate mă înşel, dar nu îmi schimb opinia.

  5. Am vazut filmul si am citit cartea. Superba. Mi-a placut, iar in prezentare ai surprins foarte bine esenta povestii. Felicitari! :*

  6. Multumesc pentru recomandare. Recenzia este bine construita. Am sa spun DA pentru Veronica Franco locco_smiley_37

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.