Paturi oculte de Doina Ruști – Editura Litera – recenzie
Paturi oculte, de Doina Ruști – Editura Litera – recenzie
Paturi oculte
Autor: Doina Ruști
Editura Litera, 2020
Colecția – Biblioteca de proză contemporană, coordonată de Doina Ruști
Alte cărți apărute în colecție: Kyparissia- Alexandra Niculescu; I put a spell on you – Allex Trușcă; Cuibul bufniței- Tudor Runcanu; Cimitirul trandafirilor- Cristi Nedelcu.
Doina Ruști- cunoscută în țară și în străinătate, a scris, printre altele, trilogia fanariotă: Homeric, Mâța Vinerii, Manuscrisul fanariot.
Premiul pentru Proză al USR pentru romanul Fantoma din moară. Premiul „ Ion Creangă” al Academiei Române pentru Lizoanca.
Trebuie să laud eleganța cărților apărute în cadrul proiectului Biblioteca de proză contemporană. Sunt la a treia carte citită și am avut plăcerea să descopăr o altă perspectivă a promovării unei povești neobișnuite, cel puțin pentru mine. Am primit cele cinci cărți într-o plăsuță frumoasă alături de o broșură care ne prezintă autorii și cărțile publicate.
Împreună cu romanul „ Paturi oculte” am primit o scrisoare și un creion roșu. În scrisoare am găsit o poveste frumoasă despre Creionul de roșcov. Roșcovul este un arbore din familia leguminoaselor provenit din Arabia, având ca și fructe, păstăi comestibile. În jurul Roșcovilor sălbatici, Doina Ruști, construiește o poveste fantastică, plină de istorisiri istorice și povești de viață. Unele din trecut, altele din prezent.
Flori este studentă la Litere. Când era mai mică a fost în vizită la o mătușă și a dormit într-un pat fermecat. De câte ori dormea în el se trezea cu fizionomia puțin schimbată și cu dorința arzătoare de a mai dormi încă o dată. Căzând în vis, cutreiera o pădure de roșcovi fermecați și întâlnea un fel de eunuc, un paznic al roșcovilor, dar cel mai important era sentimentul care o străpungea de câte ori revenea din somn. Când mătușa ei a murit, a descoperit că patul a fost dat și a făcut o obsesie pentru descoperirea istoriei patului și căutarea altor paturi asemănătoare.
Lev avea o librărie. Pasionat și el de aceste paturi oculte, Flori îi atrage privirile prin felul ei ciudat de a fi. Într-o zi îi aduce fetei, la facultate, un manuscris din arhive, în care este scrisă istoria paturilor fermecate. Aici descoperă Flori o poveste de dragoste stranie și originală. Protagoniștii acestei povești de dragoste sunt făuritorii paturilor oculte. Dormitoare fabricate în ediție limitată din lemn de roșcov sălbatic. Fiecare pat are o poveste, fiind fabricat la comandă pentru anumiți oameni, iar cei ce au creat paturile, Valache și Pipica, înainte de a-l preda stăpânilor îl încercau. Făceau dragoste în toate paturile. Valache era tâmplar, iar Pipica artistă. Împreună au construit puțin peste 20 de paturi fermecate. Fiecare roșcov din care erau făcute paturile avea povestea lui. Din roșcovul cântăreț a fost făcut un pat, apoi când a fost prea vechi acesta s-a transformat în creioane, iar din acestea rămâneau pe hârtie povești frumoase și poezii izvorâte din visele dureroase și din dor de călătorii, în cinstea roșcovului Călător.
„Și s-a dus vestea , aproape tot Bucureștiul s-a perindat prin iatacul lor ca să vadă minunea de pat. Și cine-l vedea era cuprins de ardoare, voia să aibă, dacă nu patul acela, măcar unul la fel. Și-au început rugămințile , iar gurile sclifosite au aruncat prin oraș prețuri, sume din ce în ce mai burtoase, ceea ce făcea ca orice pat, inexistent încă, să coste cât o pereche de robi, cât o trăsură. Iar un lucru cântărit sub apăsarea dorințelor rămâne multă vreme pe podium, chiar dacă există multă vreme pe podium, chiar dacă există lucruri mult mai prețioase ca el. …”
Flori în călătoria ei prin pădurea de roșcovi, prin paturile vechi ale lui Valache, descoperă povești, oameni și propria ei poveste de dragoste alături de Lev.
În Paturi oculte întâlnim povești născute din povești, istorii și istorisiri. O scriere modernă despre vechi, o viziune nouă despre ce e vechi și o noutate literară. Un roman elegant, de o finețe extraordinară și modernă.
Carte disponibilă pe site-ul Litera
Verifică disponibilitatea cărții în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, Diverta, librărie.net şi cărtureşti
Recenzii cărți
Am citit cu drag recenzia ta, Vero! Felicitari!
, multumesc, Alina!
Felicitari Vero pentru recenzie!
Felicitari Doina Rusti!
Mulțumim, Arci