Pe strada Jamaica – Samantha Young – Editura Trei
Pe strada Jamaica de Samantha Young – recenzie carte
Pe strada Jamaica
Titlul original: Before Jamaica Lane
Traducerea: Miruna Voican
Editura: Trei
Numar pagini: 387
Categoria: Eroscop
Seria Pe strada Dublin/On Dublin Street: 1. Pe strada Dublin (On Dublin Street, 2012); 2. Pe strada Londra (Down London Road, 2013); 2.5. Castle Hill; 3. Pe strada Jamaica (Before Jamaica Lane, 2014); 3.5. Until Fountain Bridge; 4. Pe strada India (Fall From India Palce, 2014); 5. Ecouri din strada Scoţia (Echoes of Scotland Street, 2014); 5.5. Valentine; 6. Clar de lună pe strada Nightingale (Moonlight on Nightingale Way, 2015); 6.5. One King’s Way; 6.6. StarsOver Castle Hill
Cotație Goodreads: 4.37
Mi-au plăcut mult primele două cărți din serie și o așteptam cu nerăbdare pe aceasta, încă de când am terminat Pe strada Londra. Acolo am făcut cunoștință cu Olivia și Nate și eram curioasă să aflu povestea lor.
Deși Pe strada Dublin rămâne de referință, fiind o carte profundă și emoționantă, pe mine și Pe strada Jamaica m-a încântat.
Ca și precedentele două cărți din serie, și aceasta este scrisă la persoana întâi, din perspectiva personajului feminin principal.
Olivia este o tânără bibliotecară, de douăzeci și șase de ani, care a venit din America la Edinburgh, împreună cu tatăl ei, Mick. Acesta fusese un personaj important în viața lui Jo, personajul principal din Pe strada Londra. Când Mick aflase că are o fiică în America, lăsase în urmă toată viața lui din Scoția pentru a fi alături de aceasta. Din păcate, fericirea lor în familie nu durase mult, întrucât mama lui Olivia se îmbolnăvise de cancer, iar Olivia, o persoană bună și altruistă, își dedicase întreaga adolescență și primii ani din tinerețe îngrijind-o. Boala se dovedise nemiloasă în cele din urmă, răpindu-i ființa pe care o iubea nespus. În toți acești ani, Olivia nu putuse să aibă nici o relație stabilă, nici un prieten.
Ajunsă în Scoția, la Edinburgh, se împrietenește imediat cu Jo, pe care o simte ca pe o soră, și cu grupul acesteia de prieteni. Dintre ei, Nate îi devine rapid cel mai bun prieten. Nate era un bărbat foarte arătos, cu mare trecere la sexul opus. Din păcate, trecutul lui ascundea o mare dramă. Iubirea vieții lui, Alana, murise răpusă de cancer la optsprezece ani. Copleșit de durere, Nate se jurase să nu o uite niciodată. Prin urmare, își făcuse un tatuaj pe piept, reprezentând litera A, chiar deasupra inimii, astfel ca, în fiecare dimineață, privindu-se în oglindă, să își aducă aminte de ea. De atunci, avusese nenumărate relații trecătoare cu persoane de sexul opus, dar nici una serioasă. Olivia, cu care simte o compatibilitate neașteptată, era una dintre puținele persoane care îi știa povestea. Cei doi petreceau ore întregi împărtășind păreri despre filme, el fiind recenzor. Discuțiile lor sunt extrem de amuzante și incitante. În tot acest timp, Olivia este atrasă în permanență de el.
”Am clipit, tulburată de atracția puternică pe care o simțeam. Ajunsesem să mă pricep atât de bine s-o ignor, încât mă prinsese pe nepregătite. Asta era problema când erai prietenă cu un tip pe care îl plăceai cu adevărat și care se întâmpla să fie cel mai atrăgător bărbat pe care l-ai cunoscut în viața reală.”
Din păcate, Nate o tratează ca pe un camarad, netrădând nici un semn că ar avea vreun interes sexual față de ea. Nesigură pe ea, Olivia se simte neatractivă, stângace și neexperimentată. Este strivită de multiplele relații pe care Nate le are cu diverse femei. Practic, la orice ieșire în grup, acesta agăța câte o tipă superbă cu care, la sfărșitul serii, pleca împreună.
Disperată să aibă și ea o relație, Olivia încearcă să își abată atenția către masteranzii care veneau la bibliotecă. Unul dintre ei, Benjamin, îi atrage atenția în mod deosebit. Înalt, bine făcut, pare a fi alegerea ideală. Din păcate, în preajma lui, nu este în stare să lege două vorbe.
La nunta lui Joss cu Braden, Olivia clachează. Văzând atâtea cupluri fericite, descurajată că ea nu pare a avea nici o șansă la așa ceva, se amețește bine. Nate, grijuliu, văzând starea în care se afla, o conduce acasă. Într-un moment de slăbiciune, Olivia începe să i se confeseze:
”- N-am m-ai făcut sex de șapte ani.”
”- Șapte ani. Nate, m-am culcat cu un singur tip, mai demult. A fost groaznic. Eu am fost groaznică. Nu mă pricep deloc la sex, nu știu să flirtez. Sunt o ratată.”
”- E un tip la bibliotecă. Un student. Masterand. Îl plac, dar de fiecare dată când încerc să vorbesc cu el, zici că sunt Rain Man.”
”- O să mor singură, Nate.”
Replica lui, șoptită, este:
”– Nu cât timp te veghez eu, iubito.”
Astfel, chiar de a doua zi, Nate începe să o ajute să capete încredere în ea. O convinge că arată sexy, îi spune cum ar trebui să se îmbrace pentru a fi provocatoare, o învață să flirteze. În schimb, la lecția despre sărut amândoi depășesc o barieră, invizibilă, dar care, o dată trecută, nu mai poate fi ignorată. Atracția este palpabilă între ei, dar se prefac în continuare că totul nu este decât o lecție la fel ca celelalte.
La primul test practic, Olivia reușește să se descurce bine într-un bar, reușind să facă repede rost de numărul de telefon al unui bărbat, evident atras de ea.
Când se întâlnește cu Nate, Olivia își justifică succesul:
”– A ajutat că ne-am sărutat.”
”- M-am simțit mai bine, am spus, încercând să-i explic. Am simțit… că am mai multă încredere în mine.”
”- Hm. Mi-am umezit buzele care mi se uscaseră brusc. Vreau să… vreau să mă înveți cum să fiu… bună la pat.
Nate a devenit mai atent și m-a întrebat cu un calm surprinzător:
– În teorie sau în practică?
– În practică.”
Nate, foarte bun prieten cum era, este de acord cu mult entuziasm să o ajute, dar pune totuși o condiție:
”- Tu ai încredere să faci asta cu mine, dar și eu trebuie să am încredere că nu o să consideri acest lucru decât gestul unui prieten care își ajută un alt prieten.”
Lucrurile fiind puse la punct, să înceapă lecțiile!!!
Nate se dovedește a fi un profesor extrem de conștiincios, dornic să își împărtășească vastele cunoștințe teoretice și practice în domeniu elevei sale, Olivia, foarte silitoare, care reușește să se perfecționeze rapid în arta amorului. Amândoi sunt satisfăcuți la maxim de progresele înregistrate după fiecare lecție, așteptând-o cu nerăbdare pe următoarea.
După părerea mea, amândoi se amăgeau singuri în privința motivelor care i-au făcut să facă acea tranzacție neobișnuită. Olivia a fost atrasă din prima clipă de Nate, simțea fluturi în stomac de fiecare dată când el îi zâmbea, era geloasă pe prietenele acestuia, deși încerca din răsputeri să se convingă singură de contrariu.
”Bun, deci în adâncul meu, în locul acela neguros unde o ascunsesem azi-noapte, era o chestie numită gelozie, care își scosese căpșorul urât atunci când Nate luase numărul de telefon al fetei ăleia. Dar fusese un simplu impuls și puteam să îl controlez. Nate mă atrăgea, și da, țineam la el, dar călcâiele îmi ardeau după Benjamin, nu după Nate, și acum la Benjamin voiam să ajung.” Sigur, la Benjamin, vezi să nu!
Olivia se mințea singură. Relația ei cu Benjamin nu a avut nici o șansă de la bun început, și nu datorită lipsei ei de experiență, ci datorită faptului ca era îndrăgostită profund de Nate. Subterfugiul găsit de ea, că are nevoie de el pentru a o învăța să fie o persoană emancipată, sigură pe ea, provenea din zonele cele mai ascunse ale minții ei, în care, în secret, spera că relația lor poate deveni reală.
”Sau poate era doar o scuză pentru a ceda atracției care existase mereu între noi. Și pe care o negasem din cauza prieteniei noastre.”
Nate, la rândul lui, era atras de mult timp de Olivia, lucru pe care îl mărturisește ulterior: ”am visat la picioarele tale în noaptea aceea”. Ținea însă sincer la ea și nu ar fi făcut niciodată primul pas, întrucât era hotărât să rămână credincios iubirii lui din tinerețe, Alana. Propunerea ei îi liniștește conștiința, oferindu-i scuza necesară: ”Ceea ce îți ofer eu e șansa de a avea parte de sex fără sâcâieli. N-ar trebui să fie mare greutate.”
Cât de curând, cei doi se vor lămuri singuri de adevăr.
Deși își însușise, cu mult sârg, toate cunoștințele de bază, ba chiar multe din cele avansate, Olivia nu simte nici o dorință de a le aplica cu nimeni altcineva în afara lui Nate.
”De ce când mă gândeam la Benjamin nu mai aveam senzația de fluturi în stomac și un fior care indica o posibilitate?”
Este din ce în ce mai sigură pe ea, simte că atrage privirea bărbaților, dar toate gândurile ei se îndreaptă numai spre Nate.
”Mi-a sporit încrederea în mine, totuși îl evitam în continuare pe Benjamin.” Să fim serioși, nu pe Benjamin l-a vrut ea, de la bun început. Pe mine nu m-a păcălit nici o clipă!
Nate, la rândul lui, ajunge să doarmă în fiecare seară la ea acasă. Petrece tot mai mult timp cu ea, neglijându-și prietenii.
Olivia va conștientiza prima că relația lor era altceva decât pretindeau amândoi. Recunoaște cinstit că îl iubește, sperând că și el va face la fel. Nate este, însă, prea afectat de propriul trecut. Este speriat că trădează memoria lui Alana – marea lui iubire, intră în panică și îi reproșează ei că nu se ține de promisiunea făcută.
„- Ai promis că nu va distruge ce era între noi.
„- Vrei să mă țin de acea promisiune? Nate, nu te minți pe tine însuți! În ultimele șase săptămâni am fost într-o relație și m-am săturat să pretind că nu este așa. Ești aici cele mai multe nopți și nu e vorba doar de sex. Este prietenie și afecțiune și tandrețe.”
Olivia este revoltată. În tot timpul relației lor a încurajat-o să creadă în ea, în feminitatea ei, în propria persoană. Căpătând încredere, a fost sigură că el nu o va respinge, că va recunoaște acel ”ceva” deosebit dintre ei.
”- M-ai învățat să cred în mine până la capăt. M-ai învățat că valorez mai mult decât văd în oglindă. Așa că astăzi, în timp ce încerci să mă înveți o lecție opusă, eu spun ”
”- Merit sa fiu iubită. Totul sau nimic”
Văzând că nu îl convinge, îi dă un ultimatum:
”- Dacă ieși pe ușa aia, Nate… dacă ieși pe ușa aia… să nu te mai întorci vreodată.”
Din păcate, Nate nu era pregătit să lase deoparte fantomele trecutului.
”Știam că s-a terminat când ochii i s-au umplut de lacrimi.
– Nu am vrut niciodată să te rănesc, iubito.”
Astfel că, ținând cont de sentința ei definitivă, am putea crede că lucrurile se opresc aici. El a ieșit pe ușă, deși ea îi spusese clar ce înseamnă acest lucru. Așa să fie oare? ”Niciodată”, spus la furie, chiar asta reprezintă?
Se va convinge Nate că Olivia este adevăratul lui suflet pereche? Va reuși oare să o determine să îl accepte înapoi? Aflați aceste lucruri în carte.
Mi-a plăcut mult cum personajele principale ajung să se autodescopere, să își accepte adevăratele dorințe, să își înlăture temerile. Chimia dintre cei doi este evidentă încă de la început, te delectezi cu tachinările dintre ei. Olivia a dat dovadă de mult curaj să facă acea propunere scandaloasă. M-am bucurat că a reușit să se transforme într-o persoană puternică, sigură pe ea, pe ceea ce își dorea și, astfel, l-a forțat și pe Nate să ia o decizie. Nate este un personaj masculin adorabil. Este bun, tandru, amuzant, carismatic. A avut și el momentul lui de slăbiciune, dar a reușit să îl depășească, revanșându-se cu brio la final.
Un alt plus al cărții a fost că am reîntâlnit personajele din precedentele două cărți. M-am bucurat să-i reîntâlnesc pe Joss și Braden (care încă o dată m-a încântat cu răbdarea și iubirea pe care a dovedit-o când Joss a trecut printr-un moment sensibil), pe Jo si Cam (un cuplu pe care l-am îndrăgit nespus în cartea Pe strada Londra), pe Ellie și Adam, pe Hannah, sora lui Ellie, și Cole, fratele lui Jo.
M-a înduioșat iubirea necondiționată pe care Cole, de cincisprezece ani, o avea față de Olivia. M-a impresionat declarația lui, fără echivoc, pe care a făcut-o când a aflat că Nate a părăsit-o pe Olivia:
”- I-am spus că eu nu pierd vremea cu idioți și cu nesimțiți și, având în vedere că el are ambele defecte, am terminat-o cu el.”
Mă bucur că autoarea a scris o carte cu el ca personaj principal: Ecouri din strada Scoția -Echoes of Scotland Street (cartea 5 din serie). Următoarea carte din serie (cartea 4) Pe strada India–Fall From India Place va fi cu Hannah (sora lui Ellie) și Marco, pe care i-am întâlnit deja în această carte. Eu le aștept cu nerăbdare pe amândouă.
În consecință, dacă vreți să citiți o carte cu o poveste magică de iubire, în care o Cenușăreasă modernă reușește să își găsească propriul prinț, aceasta este lectura cea mai potrivită. Cartea are un ritm alert, are romantism, umor, dialoguri incitante, surprinde multe relații interpersonale și reușește să te lase cu o stare de bine la sfârșit.
Dacă vă place să credeți că cei mai buni prieteni pot deveni iubiți și, mai apoi, parteneri pentru o viață, următoarea declarație de dragoste vă va impresiona, cu siguranță:
”De când ne-am cunoscut, îmi plăcea să petrec timp cu tine mai mult decât cu oricine altcineva. Cu tine râd mai tare. Mă simt în largul meu cu tine. Am încredere să fiu eu însumi când sunt cu tine. Când ceva merge prost sau bine, când aud o glumă foarte amuzantă sau văd ceva ciudat, tu ești prima persoană căreia aș vrea să îi povestesc tot. Adaugă la asta cele mai bune partide de sex pe care le-am avut vreodată și nu-i de mirare că sunt dependent de tine.”
Frumoasa recenzie Tyna! Bravo! :*
Tyna mi-a placut foarte mult ce ai scris. Cu siguranta daca as fi citit recenzia inainte de a savura cartea as fi avut alta opinie mult mai buna, dar in cest moment fara drept de apel (din punctul meu de vedere) Pe strada Dublin este cea mai cea. Probabil impactul a fost altul datorita personajelor. Au preferat sa pastreze relatia la un nivel scazul si abia la sfarsit am putut sa simt esenta.
Detaliile despre Joss si Braden, nunta lor, momentul de dupa chiar mi-au placut. Imi era dor de ei.
Te felicit pentru tot ce ai transmis. Se simte ca a fost una din cartile care ti-au ajuns la suflet.
superba recenzie 🙂
am citit acest volum si pot spune ca mi-a placut enorm
O recenzie super. Imi face pofta sa citesc cartea….pare amuzanta!
Imi place enorm de mult recenzia! Tentanta. M-ai facut sa zambesc in anumite momente ..vezi sa nu :)) Luna acesta sper sa reusesc sa cumpar cartea!
Sa vezi ce fac eu in Septembrie 🙂 savurez!!!
O recenzie minunata, pe masura cartii! Felicitari Tyna, ai „rezonat” foarte bine cu aceasta carte!
Cotatii Goodreads: Pe strada Dublin 4.26 ; Pe strada Londra 4.25 ; Pe strada Jamaica 4.37 ; Fall From India Place 4.06 ; Echoes of Scotland Street 4.28 ; Moonlight on Nightingale Way 4.28
Toată seria e foarte bine cotată!
Intr-adevar, o serie bine cotata, si chiar este buna. Am citit si eu cartea-Pe strada Jamaica, mi-a placut, dar trebuie sa recunosc ca prima din serie mi-a placut cel mai mult.
Foarte frumoasa recenzia! O sa ajung si eu la partea asta, dupa ce le termin pe celelalte. 🙂
Felicitari, recenzia este foarte captivanta! Tin sa spun ca din aceasta serie sunt cel mai mult indragostita de ,,Pe strada Dublin” . 🙂
Am citit cartea. Superba! Mi-a mers la suflet 🙂 .Mi-a placut povestea lor, mi-au placut eroii, mi-a placut umorul replicilor, mi-a placut la nebunie ca am regasit personajele principale din primele doua carti. „Pe strada Dunblin” ramane preferata dar aceasta este la mica distanta 🙂
Acest volum si primul sunt dupa parerea mea cele mai reusite din serie
Preferatul meu este pe strada Dublin. Personajul masculin este de vina.