Pescarul nimicului de Simona Poclid

 Pescarul nimicului, de Simona Poclid – Editura Eikon – recenzie

Pescarul nimicului

Autor: Simona Poclid

Editura Eikon, 2019

Număr pagini 201

  Când am început să citesc această carte nu știam la ce să mă aștept. Acum că am finalizat  lectura ei încă îi simt gustul. M-a lăsat cu o stare de meditație și cu toate sentimentele adunate în viață. A mea sau a autoarei. Nici acum nu știu.

  Pescarul nimicului are  26 de capitole, titlul lor fiind o întrebare. Nu știu dacă răspunsul este mulțumitor pentru fiecare cititor, dar modul de expunere al autoarei este de o profunzime impresionantă. Citind acest volum de proză am avut impresia că îmi citesc gândurile sau că autoarea a pătruns în gândurile mele.

  Autoarea alege să pună numele doar unor personaje. Stabilirea identității celorlalte personaje făcându-se în funcție de ocupația fiecăruia. Cel care ne povestește e poetul, soția sa se numea Zvalva, personajul principal e pescarul, fratele pescarului e pictorul.  Pescarul pictează mai bine ca fratele lui. Pictorul își așterne viziunea calculând fiecare linie, iar pescarul cade în transă și se pierde în detalii.

  Subiectul acestui roman se învârte în jurul vieții pescarului. Cu o mamă bolnavă pentru o perioadă îndelungată, blocată la pat, un tată absent, chiar violent, rănile emoționale suferite de pescar din copilărie, depresia și nebunia temporară, pescarul își spune povestea poetului și soției lui. Aceștia din urmă se îndrăgostesc de poveștile pescarului, iubirea lor diferită, câteodată apăsătoare dovedindu-se trainică. Până la sfârșitul vieții și chiar până mult după moartea pescarului.

  Tema din Pescarul nimicului este depresia și disfuncționalitățile familiale cauzând traume iremediabile. Scriitura aplecată spre filosofie și psihologie oferă o nouă viziune asupra sufletului a stărilor psihice. Analiza profundă  a gândurilor  din acțiunile personajelor în societate sau lipsa de o viață socială marchează acest volum de proză ca fiind actual, ca o radiografie a multor suflete rătăcite într-o viață pe care nu o simt a lor.

Nu îmi puteam închipui ce era în mintea pescarului, deși puteam să înțeleg că viața lui nu fusese ușoară.  Poate că, în alte circumstanțe, pescarul ar fi perorat că lumea se poate schimba. În fond, acum nu mai sunt sigur că putem fi vreodată independenți de circumstanțe, că putem decide ceva mereu cu securea fatalității deasupra capului. „

   Ideea care predomină în Pescarul nimicului, după cum reiese și din  titlu, este că avem așteptări, vrem, facem lucruri și la final rămânem cu nimicul. Nu doar că nu ducem nimic cu noi, dar nici pe parcursul vieții nu avem satisfacții prea mari. Punând în balanță dezamăgirea, depresia cu fericirea, înclinarea se prea poate să nu fie în favoarea fericirii. Depinde foarte mult de puterea fiecărui individ de a face față problemelor întâlnite pe parcursul vieții, de a învăța să trăim cu decepțiile trecutului. Pasul spre schimbare e mic, dar de multe ori influențat de mediul înconjurător.

   Obișnuiesc să îndoi colțul paginilor unde găsesc un citat, un gând care caracterizează foarte  bine o idee actuală, un tablou prezent în zilele noastre. Am îndoit cam multe colțuri pentru a împărtăși cu cititorii acestei recenzii. Pot doar să vă recomand spre lectură această carte. Mie mi-a plăcut și a rămas în gândul meu ca o meditație. Poate peste câțiva ani o să o recitesc. Sunt convinsă că am să descopăr lucruri interesante care, poate, de data aceasta le-am trecut cu vederea.

Despre autor

  Simona Poclid: Școala Doctorală de Științe ale Comunicării, Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași.

     Master Relații Publice și Publicitate, Facultatea de Filosofie și Științe SocialPolitice, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași

  Asistent Asociat de Cercetare, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Iași
Materii predate, studii de licență, zi: Tehnici de redactare, Retorică și Retorica
imaginii (semestrul II).
Cărți: 1.Teatru în stomac, Editura Datagroup, 2017.
2. Pescarul nimicului, Editura Eikon, 2019.
3. Monștii cu bot de catifea, Editura Eikon, 2020.

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libriselefant, cartepedia, Divertalibrărie.net şi cărtureşti

Autori români

 

 

***Vero Budea (Vero)***Iubesc viața și oamenii, sunt o fire sociabilă, deschisă, loială, apreciez persoanele sincere cu coloană vertebrală, pasiunile mele sunt scrisul și cititul, deși sunt încă o amatoare. Sunt deschisă la tot ce e nou și folositor. Familistă convinsă, soție, mamă, fiică, noră și prietenă. Nu suport minciuna și trădarea. Găsesc fericirea în lucrurile mărunte. Pentru mine nu există nu pot, numai nu vreau, iar eu vreau. Literatura pe tocuri e locul unde mă simt acasă, un loc unde prietenia și bunul simț mă îmbrățișează.

2 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.