Plăcintă francizită
Faci o cremă omogenă din curaj, voință, energie și ambiție, peste care torni încet praful de noroc-Francize.ro
Plăcintă francizită
Cu siguranţă, niciodată nu m-am simţit ca şi cum aş fi într-o afacere cu prăjituri. Întotdeauna m-am simţit bine făcând afaceri. Treaba mea este să vând bucurie. – Debbi Fields
Să începi o afacere start-up în România zilelor noastre e ca și cum ai crede că străinul căruia i-ai împrumutat bani ți-i va returna cândva. Tânăr investitor român ar putea să sune oarecum oximoronic, dacă nu aș avea la îndemână exemplul personal, care să-l contrazică. Eu am descoperit rețeta succesului în afaceri, pornind de la gustul fad al covrigului uscat din pauzele de la facultate: Voi deschide o patiserie cu produse autentice, gustoase, aproape de universitate, mi-am zis. Atunci mi-a venit ideea, azi am găsit sprijin la oameni cu experiență, francize.ro. Am ales să contractez franciza Patiseria Tineretului și să ofer studenților bucureşteni o nouă perspectivă asupra pauzelor dintre cursuri.
De ce o franciză și nu un start-up?
Din punct de vedere financiar, o afacere de la 0 presupune un capital mai mic, deoarece nu implică taxa de intrare în franciză, însă și riscurile sunt foarte mari: există posibilitatea să faci greșeli (din care înveți, dar costă), să cheltuiești mult pe publicitate și va dura mult până să te faci cunoscut. Dacă te vei face cunoscut…
Să ai o afacere în franciză este mult mai avantajos, chiar dacă investiția inițială este mare. Avantajele sunt evidente: ai deja un nume cunoscut și un cerc larg de clienți (publicitatea este deja făcută), dispui de metode care și-au dovedit eficacitatea, ai parte de training inițial și sprijin permanent de la francizor (care este și el interesat să-ţi meargă bine), poți împrumuta din experiența altora în acest domeniu. Prin urmare, în cazul francizei, riscurile sunt semnificativ mai mici.
Rețeta nu îmi aparține, am cumpărat-o și am respectat întocmai pașii recomandați, neavând experiență în domeniul afacerilor. Iar Catalogul francizelor din România mi-a fost de un real ajutor, deoarece oferă numeroase oportunități de afaceri, pe toate domeniile de activitate și exemple de bune practici.
Pașii de la idee la afacere.
Pentru a obține gustul desăvârșit al oricărui produs (atât în patiserie, cât și în afaceri), înainte de a te apuca efectiv de lucru, trebuie să găsești răspuns afirmativ unor întrebări:
Este franciza business-ul care mi se potrivește? Mi se potrivește domeniul de activitate ales?
Este franciza cheia care să-mi deschidă ușa ce dă spre lumea afacerilor? Cercetează piața locală și descoperă-i potențialul! Documentează-te atât despre francizor (trecut, istoric, rețea curentă și cifră de afaceri etc.), cât și despre alți investitori, de la care să înveți.
Mă văd făcând același lucru și peste zece ani? Dacă vrei ca afacerea să fie una profitabilă, dedicarea este foarte importantă: 50% pasiune, 50% implicare.
Rețeta mea:
Plăcintă francizită (Patiseria Tineretului) – rețeta unei afaceri de succes, în franciză
Domeniu de activitate: Food & beverage
Durata de preparare/contractare: 5 ani
Nivel de dificultate: scăzut/național/franciză simplă
Ingrediente pentru blat:
Un capital de 25001 – 50000 de euro;
Taxa de intrare în franciză: 6000 de euro;
Un spațiu în care să-ți dezvolți afacerea (cca 30 de metri pătrați, într-o zonă aglomerată).
Ingrediente pentru umplutură:
35 de grame de curaj;
550 de grame de voință;
½ lingură de noroc;
coajă rasă de energie;
2-3 oameni dispuși să vândă bunătăți și să ofere gratis zâmbete;
ambiție și entuziasm după gust.
Cum se face:
După vizita la francizor și discuții cu francizații existenți, se prepară un blat ușor de modelat din ingredientele de mai sus, care se lasă la crescut până dai o fugă la jurist, ca să-ți explice mai bine ce obligații, responsabilități și beneficii ai conform contractului. Apoi, se întinde blatul în foaie subțire, conform înțelegerii dintre părți. Atenție! Obținerea unui blat pufos este condiționată de respectarea cantităților din rețetă!
Pentru umplutură, faci o cremă omogenă din curaj, voință, energie și ambiție, peste care torni încet praful de noroc.
Împarți în pătrate egale blatul și pui pe fiecare câte o lingură bună de umplutură, apoi le împăturești, unind colțurile și dai la foc mic, până se rumenesc. Când sunt gata, plăcintele se pudrează cu entuziasm și se dau în primire oamenilor zâmbitori și frumoși, pentru a fi vândute. 3% din ele se păstrează la cald, drept mulțumire pentru cei ce ți-au vândut rețeta și pentru că lăsăm reclama pe seama oamenilor calificați, încă 1% pentru bugetul de marketing.
Dacă a meritat investiția? Eu spun că da! Avem clienți mereu, livrăm la domiciliu sau pentru sedii de firmă. Investiția s-a amortizat după doi ani și nu am trăit cu frica veșnică a antreprenorului român, care, vorba cântecului, n-are noroc, dar se pricepe la tot, deoarece totul a fost realizat la cele mai înalte standarde.
Domni, domnițe, domnișoare,
Hai, poftiți la o gustare!
Articol scris pentru competiţia SuperBlog 2017. Proba 17
Foarte interesant, multumim pentru reteta! :))
Suna bine reteta! 😀
Dulcea reteta a succesului! Miam-miam! locco_smiley_9
Patiserie, imi place. Eu habar nu aveam ca se poate incepe o afacere cu francize.Ce as manca o placinta cu mere…maine chiar am drum catre universitate si trec si pe acolo.
Si mie ii plac produsele celor de la Patiseria Tineretului, mai ales gustarile sarate, ce-mi amintesc de bucataria bunicii
Nu știam nici eu cum se începe o afacere în franciză și e foarte bine de știut.
Ce frumos articol. De retinut reteta succesului. La mine im zona nu există tipul acesta de francize. E o idee buna cand ai bani de investit si nu ai idee de unde sa pornesti.
Sunt multe firme care aleg aceasta scurtatura spre succes. Costurile sau poate brandul ii ajuta sa isi construiasca afacerea. Foarte bine punctat, ies in evidenta multe informatii despre franciza ce imi erau necunoscute. Delicioasa placinta voastra.
O reteta corect executata, iar la final am inteles ce inseamna cu adevarat francizarea. locco_smiley_10 locco_smiley_10 locco_smiley_10
Urmaresc cu interes evolutia voastra. Un articol foarte bun. Succes in competitie.
Poftim, poftim! 🙂
Daca fiecare afacere ar incepe cu o asemenea reteta, succesul ar fi garantat. Candva intentionam sa pun bazele unui proiect de mare anvergura, dar am renuntat pe parcurs din cauza birocratiei.
Niște informații utile, un articol fermecător 🙂
acum vin la o gustare!
interesant articolul,dar prea face pofta!felicitari!
Placinta mea preferata s-a transformat intr-o lectie despre franciza. De obicei nu ma intereseaza latura aceasta, insa pentru prima data am simtit ca inteles si eu care e treaba cu francizarea.