Povestea călătoarei în timp – Delia Mitroi – Editura Petale Scrise

Povestea călătoarei în timp – Delia Mitroi – Editura Petale Scrise

by -
3
Povestea călătoarei în timp

Povestea călătoarei în timp – Delia Mitroi – Editura Petale Scrise

Povestea călătoarei în timp – Delia Mitroi 

Editura: Editura Petale Scrise

An apariție: 2023

Nr. de pagini: 340

Gen: romance, historical romance, ficțiune istorică

 „Povestea călătoarei în timp” este un historical romance cu accente SF care face o incursiune fascinantă prin istoria antică a poporului român.

  Când frumoasa Ema alunecă într-o fântână magică din satul ei natal, se trezește în Dacia anului 99 d.Hr.

  Lumea dacilor este crudă și barbară, cu comunități bazate pe ritualuri și pe sacralitate, cu bărbați puternici și femei provocatoare, ambițioase, gata întotdeauna de luptă.

  În tumultul evenimentelor ce o iau prin surprindere, Ema nu se pierde pe sine, ci caută să înțeleagă societatea în care a ajuns fără voia ei. Îndrăgostită nebunește de prințul Daciei, Cotiso, va reuși să-i cucerească inima? Pusă în pericol la tot pasul, va avea vreo șansă la supraviețuire, într-un regat cu norme stranii și șocante?

   Jocurile de putere acerbe, conspirațiile, trădările, bătăliile sângeroase, plăcerile interzise, tirania tradițiilor ancestrale, amenințările invadatorilor și dragostea pasională sunt doar câteva dintre ingredientele picante care alcătuiesc o poveste romantică delicioasă, ce îmbogățește cultural și spiritual.

   De-a lungul timpului am abordat cam toate genurile literare, de la romance și fantasy, la horror și thriller, bucurându-mă de tot ceea ce îmi putea oferi lectura. Și am rămas plăcut surprinsă de autorii români contemporani, probabil pentru că niciodată nu am început să citesc o carte de-a lor având așteptări prea mari. Originalitatea și calitatea scriiturii, conținutul, gradul de imaginație – toate acestea m-au făcut să-mi dau seama că unii dintre ei reușesc să se ridice la nivelul scriitorilor din străinătate. Iar autoarea Delia Mitroi este un astfel de exemplu. Ea are un penel fermecat, o imaginație debordantă, reușește să transmită emoție și posedă un remarcabil talent de a îmbina perfect ficțiunea cu realitatea și romantismul cu fantezia. Poveștile ei nu urmează un curs firesc, ci presupun mai degrabă un joc de-a șoarecele și pisica cu cititorul, abundă de tensiune și mister, de momente incendiare și confruntări periculoase. Personajele sunt atât de bine dezvoltate, personalitățile lor atât de bine descrise, încât ai impresia că le cunoști foarte bine, iar stilul de scriere abordat de autoare te face să te pierzi complet în lumea descrisă de ea.

   I-am citit toate cărțile cu mare plăcere și, sinceră să fiu, am crezut că nu mă mai poate surprinde cu ceva, dar „Povestea călătoarei în timp” a reușit să facă asta. Am descoperit o poveste copleșitoare și profundă, un roman bine documentat și frumos construit, un historical romance autentic, care ne poartă în vremuri demult apuse.

   Am fost impresionată de tematica aleasă, de maniera în care este redată istoria, de condiția umană a personajelor, de suferința și zbuciumul lor, dar și de modul în care a reușit să mă sensibilizeze. Am fost plăcut surprinsă de ideea pe care a avut-o Delia, aceea de a ne face părtași la evenimentele importante din viața poporului dac, de a cunoaște anumite aspecte din perioada dacică și de a ne prezenta unul dintre cele mai faimoase personaje din istoria românilor, conducătorul străvechi al neamului din care poporul român își trage seva – Decebal.

   ,,A călători în timp înseamnă a avea şansa să trăieşti pe propria-ți piele anumite evenimente, să cunoşti lumea așa cum era la începuturile ei. Dar nimeni nu-ți dă dreptul și puterea de a interveni în cursul istoriei!”

   Pe lângă ușurința de a descrie cu atenție și în detaliu peisaje, oameni, culturi străvechi, tradiții păgane, Delia Mitroi are inegalabilul talent de a îmbrăca ficțiunea istorică, aventura și fantezia într-o mare de iubire. Ea realizează o magie, îmbinând atmosfera acelor vremuri, cu vechile tradiții sau obiceiuri ciudate și primitive,  cu detaliile istorice, care dau autencitate poveștii, la care se adaugă ritmul alert al acțiunii, răsturnările de situație, jocurile de putere și iubirile interzise. Rituri păgâne, datini barbare, magii și vrăjitoare. Uneltiri și  trădări. Îndoieli și gelozie.

   Personajele sunt frumos conturate și evoluează pe parcurs, iar autoarea le-a surprins emoțiile, sentimentele și conflictele interioare. De departe personajul meu preferat este Ema, o tânără care, la prima impresie, pare cumva firavă și blândă pentru acele vremuri antice, însă este puternică, hotărâtă și curajoasă. Iubește dreptatea și luptă pentru ea. Se comportă cu cei din jur la fel de modest şi de frumos, indiferent de statutul lor social. De altfel, pentru o persoană ,,care a pledat dintotdeauna pentru egalitatea de şanse între toți oamenii, e siderată să cunoască pe propria sa piele nedreptățile sociale din Antichitate și cumplitul sistem sclavagist”.

   ,,Oare așa sunt oamenii antici? Barbari, nemiloşi, insensibili, fără sentimente? Oare nu le pasă decât de ritualuri, de zei, de răzbunări, de războaie şi de legăturile de sânge? Cum vede omul antic dragostea? Ca pe o uniune fizică în scop de reproducere? Atunci, dacă aşa stau lucrurile, nu-i de mirare că dacii plâng în hohote la naşterea unui copil. Căci destinul hărăzit bietei creaturi proaspăt plasate într-o lume fără Dumnezeu şi fără dragoste nu poate fi decât unul nefast. Trist destin şi tristă viață a unor oameni primitivi….”

   Ema este un personaj cald, vesel, generos și frumos, care își poartă durerea cu demnitate, iar ceea ce i s-a întâmplat nu i-a afectat absolut deloc frumusețea sufletului.

   ,,Ura este cancerul sufletului. În contrast, iertarea este o cană de ceai fierbinte savurată într-o seară geroasă de decembrie. Îți încălzeşte inima şi trupul. Îți dezmorțește pielea și oasele ca o licoare magică, redând spiritului acea pace interioară pe care nu o găseşti decât atunci când eşti împăcat cu toți și cu toate.”

   Ema este o tânără pasionată de istoria antică și cunoște foarte bine greaca veche şi latina. De altfel, ea şi-a luat Licența la Facultatea de Litere din Craiova, Departamentul de Limbi Romanice şi Clasice, iar acum se pregăteşte să fie admisă la programul de Master al aceleiaşi facultăți. Însă, dacă pe plan profesional lucrurile merg bine, nu același lucru se poate spune despre viața ei amoroasă.

   După o relație de patru ani, Robert, iubitul ei, s-a răzgândit în ultimul moment şi a ales să se însoare cu altă femeie. Mai precis, cu cea mai bogată fată din sat. Aceea care i-a fost ei cea mai bună prietenă. Dar, în ciuda faptului că era victima unei trădări cumplite, Ema a decis să nu-i urască, să-i ierte şi să asiste la nunta lor. Ba mai mult, vrea să fie chiar ea aceea care aduce miresei apa de la fântâna din sat (,,era o veche tradiție a locului ca miresele să meargă la apă prin sat cu un urcior umplut de o domnişoară de onoare la vechea fântână a coniței Eulalia”) şi să pună astfel capăt tuturor zvonurilor cum că ea încă l-ar mai iubi pe mire.

   Într-un moment de neatenție, ea cade sau este împinge cu putere în fântâna vrăjită din satul meu natal, Tâmbureşti, și se trezește în Dacia anului 99 d.Hr. Prima persoană întâlnită în cale, vrăjitoarea Zibel, îi dă nişte semințe pe care ea trebuie să le înghită, spunându-i că doar așa va  putea înţelege şi vorbi limba străbunilor săi. Îi oferă câteva sfaturi, îi cere să fie cu băgare de seamă și îi dezvăluie că o poate ajuta să se întorci în secolul XXI, dar e musai să treacă cel puțin un an din calendarul iulian.

  ,,- Limba dacilor? Pe asta aş putea să o vorbesc înghiţind aceste biete seminţe? Ai idee cât am studiat să îmi însuşesc două limbi clasice, pe care nu le mai vorbeşte nimeni în zilele noastre?

  – Mănâncă semințele! Vei vedea că am dreptate! Ai încredere în mine! Zamolxe va avea grijă de tine, chiar dacă eşti o străină pe teritoriul și în lumea lui!”

   Ema îşi propune să fie puternică, rezervată și discretă, să acționeze inteligent, să lupte pentru a supraviețui în această lume barbară, sperând ca la capătul celor douăsprezece luni de sacrificiu, să se întoarcă la fântâna magică de la Tâmbureşti, unde vrăjitoarea Zibel o va ajuta să revină în România anului 2017.  Însă, din nefericire, aventura tinerei în lumea dacilor începe într-un mod brutal şi sângeros, fiind capturată de soldații generalului roman Tettius Iulianus, care o conduceau pe prințesa Andrada, sora mai mică a regelui Decebal, spre Sarmizegetusa, apoi este oferită în dar prințului Cotiso. Viața ei va fi adesea pusă în pericol, mai ales din momentul în care devine iubita urmașului la tron al dinastiei dacice, dar vă las pe vor să aflați toate detaliile. Vă recomand din toată inima această poveste scufundată în istorie și mit.

   ,,Și era atât de fericită să trăiască printre daci, la adăpostul marii sale iubiri antice, că a uitat pe de-a întregul de amenințarea istoriei. Istoria, acea umbră a trecutului care te ajunge întotdeauna din urmă, orice ai face. Și oricât de tare ți-ai impune s-o eviți, ea rămâne în spatele tău, ca o fiară amorțită, gata să se trezească oricând și să te sfâşie.”

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: cartepedia şi cărtureşti, librărie.net

Recenzii cărți

Povestea călătoarei în timp

 

***Alina Geambaşu (Alina)***Simplă și complicată în același timp, prudentă și încăpățânată. Compar nevoia de a ști, cu desfășurarea unui mecanism și refacerea lui piuliță cu piuliță pentru a vedea cum funcționează. Când ceva mă depășește, mă simț ca David înainte de întâlnirea cu Goliath, când constată că a uitat să-și aducă praștia. Marea mea pasiune este literatura fantasy, romance și thriller. Posesoare a unei imaginații debordante, reușesc cu ușurință să mă transpun în pielea personajelor din cărți. Din postură de vrăjitoare mai am de lucru cu vrăjile.

3 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.