Prieten imaginar de Stephen Chbosky – Editura Trei – recenzie
Prieten imaginar, de Stephen Chbosky – Editura Trei – recenzie
Prieten imaginar
Autor: Stephen Chbosky
Editura: Trei
Anul apariției: 2020
Număr pagini: 800
Titlu original: Imaginary Friend
„O capodoperă!” – Emma Watson
Dacă s-ar face vreodată un clasament al celor mai bune cărți scrise vreodată pe acest pământ: Prieten imaginar ar fi în top. Este puțin spus perfectă. Este o adevărată capodoperă, impecabil scrisă, cu un fir narativ alert, în care suspansul este la cote amețitoare.
„Un roman captivant şi tulburător, infuzat cu acea empatie profundă care face ca scrisul lui Chbosky să fie atât de special.” – John Green
Un roman genial, cu elemente de horror, fantastic, paranormal, care prezintă într-un mod atât de ingenios elemente ale societății în care trăim. O adevărată panoramă a Universului, o parabolă a binelui și răului, o reinterpretare a unor elemente biblice.
Cu fiecare rând, ești prins mai mult în mijlocul cărții, și simți că nu mai ai nicio scăpare. Ritmul alert al scrierii te face să trăieşti totul cu sufletul la gură, iar finalul este absolut spectaculos, tot ce credeai, se schimbă cu o viteză uluitoare. Stephen Chobsky a lucrat la acest roman 9 ani, acum înțeleg de ce, pentru că perfecțiunea cere de cele mai multe ori timp.
„La 20 de ani după bestsellerul internaţional Jurnalul unui adolescent timid, Stephen Chbosky revine cu un roman ambiţios care îmbină horrorul, basmele şi rescrierea unor teme biblice. Dar adevărata reușită este că a transformat o carte plină de grozăvii -reale şi imaginare- într-o poveste care inspiră optimism.” – New York Times Book Review
Romanul debutează cu descrierea unei scene terifiante care are loc cu 50 de ani în urmă, în care un băiețel este urmărit de o anumită doamnă șuierătoare. Nu știm dacă e vis sau realitate ceea ce se întâmplă, dar băiețelul David Olson dispare din acea noapte, și este de negăsit. Timp de 50 de ani. Nimeni nu are nicio pistă despre ce i s-a întâmplat. Fratele său Ambrose, cel care avea grijă de el în acea noapte, va trăi în permanență cu regretul că nu a făcut mai multe pentru fratele său.
Acțiunea revine în prezent, și îl descoperim pe Christopher, un băiețel cu probleme de învățare, care alături de mama lui, Kate încearcă să scape de trecutul toxic, și să înceapă o nouă viață în orășelul Mill Grove. Viața băieţelului de 8 ani nu a fost ușoară în ultima perioadă, mai ales după sinuciderea tatălui său și relația defectuoasă a mamei sale cu prietenul ei abuziv: Jerry.
Kate Reese este o mamă devotată și ar face orice pentru copilul ei, de aceea a ales să plece în miez de noapte de lângă iubitul agresiv și să o ia de la zero. Se angajează la azilul de bătrâni din Mill Grove și speranța începe să se întrevadă. Deși Christopher are probleme de învățare, ea îl încurajează mereu.
Inevitabilul se produce.
Christopher vede o față de nor care îi zâmbește, și o urmărește până în pădure. Timp de 6 zile este de negăsit. Nimeni nu știe ce i s-a întâmplat. După 6 zile, este găsit de o localnică, teafăr. Nu își mai amintește nimic, doar că un domn amabil l-a ajutat să iasă din pădure. Chiar dacă fizic nu are nimic, Christopher este total schimbat.
La școală, începe brusc să ia rezultate maxime la toate testele, dintr-o dată literele nu mai fug, și poate citi cursiv. Numerele de la rezultatele testului de la matematică sunt jucate la Loto și mama lui câștigă premiul cel mare, și astfel viața lor se schimbă. În sfârșit, mama sa îi poate cumpăra o casă, nu mai sunt nevoiţi să stea la hotel şi să drămuiască fiecare bănuţ.
Dar toate acestea au un preț. Christopher aude o voce, și este atras spre pădure. Aici omul cel amabil îi spune să construiască o căsuță în copac, astfel în ziua de Crăciun toți locuitorii din Mill Grove vor muri.
,,Apoi băieţelul îngenunche la poalele copacului şi îşi aţinti privirea asupra pungii albe de plastic, care dansa precum părul suflat de vânt. Zăbovi acolo ore bune. Nepăsător la frig. Vorbind verzi şi uscare. Cu noul lui prieten. Omul cel amabil.’’
Ajutat de prietenii săi, băiețelul începe să construiască căsuța în copac, dar Christopher nu este convins de ce trebuie să facă asta. Îi cere omului amabil un motiv, și astfel sapă după o așa zisă comoară. Descoperă în schimb scheletul unui copilaș, David Olson, dispărut cu 50 de ani în urmă.
Căsuța este gata, iar omul cel amabil, îi dezvăluie într-un final secretul: aceasta este un portal spre lumea imaginară. Este avertizat că o dată cu pătrunderea pe acest tărâm, va căpată noi puteri, și totul vine cu un preț. Nu trebuie să intre fără el, și niciodată noaptea. Lumea imaginară nu este despre unicorni și vată de zahăr, din contră, Christopher pătrunde într-un teritoriu necunoscut, plin de pericole, unde domnește doamna șuierătoarea și armata sa de oameni căsuță poștală, cerbi agresivi, și scheleți. David Olson, băiețelul dispărut, este în lumea imaginară și este animalul de companie al doamnei șuierătoarea.
O dată reîntors în lumea reală, băiețelul are mereu febră, intuiește gândurile oamenilor, vede viitorul și chiar poate vindeca persoane. El nu trebuie să adoarmă pentru că astfel va reintra iar în lumea imaginară și doamna șuierătoarea îl așteaptă să îl prindă, așa cum s-a întâmplat și cu David Olson. Alternând între real și imaginar, coșmarurile nu îi dau pace, iar băiețelul este nevoit să îl ajute pe omul cel amabil care vrea să ia cheia de la doamna șuierătoarea pentru a ieși din lumea imaginară.
Crăciunul se apropie, și întreg orășelul este schimbat, doamna șuierătoarea se pare că a transmis tuturor febra și le susură la ureche gânduri necurate.
,, Îți trebuie mai mult de-un glonț, Eddie. Ascult-o pe bunica. ’’
În lumea imaginară, dar și cea reală se dă o luptă pe viață și pe moarte, o luptă între bine și rău. Locuitorii sunt afectați de febră, care nu este altceva decât o sămânță de rău, plantată în ei de vocea ademenitoare, care se folosește de slăbiciunile lor pentru a-i determina să facă rău.
,, – Mi-a cerut să construiesc un portal către lumea imaginară ca să-l ajut. Fiindcă doamna şuierătoare o să spargă geamul dintre partea lor şi a noastră. Trebuie s-o oprim, mami! E periculoasă!’’
Aparent, Christopher este Dumnezeu în lumea imaginară și poate face ceea ce vrea. Puterea lui Dumnezeu nu este omnisciența. Nici omnipotența.
,, Puterea lui Dumnezeu era iubirea.’’
Pe lângă povestea de bază, veți întâlni personaje și povești de viață care ascund adevărate drame.
Mary Katherine– adolescentă, catolică ferventă, crescută într-o familie strictă și care oscilează mereu între bine și rău.
Brad Collins– băiețelul care nu este iubit de mama lui și este trimis să doarmă în cușca câinelui ori de câte ori greșește cu ceva.
Jenny Hertzog– colega lui Christopher, molestată de fratele ei vitreg.
Doamna Lasko– învățătoarea lui Christopher, care se luptă cu viciul ei: alcoolul.
Domna Henderson– bibliotecara școlii, care își dorește să fie iubită și apreciată de soțul ei.
Șeriful– măcinat de vina că nu a salvat de la moarte o fetiță.
Toate aceste destine, dar și altele pe care le veți descoperi citind cartea, se intersectează, iar în noaptea de Crăciun în pădurea din Mission Street, le este promisă viața la care visează. Cu ochii și gurile legate, ei devin oameni căsuță poștală în lumea imaginară, sclavii doamnei șuierătoarea.
Va reuși Christopher să salveze orășelul și pe mama lui? Cine este domnul amabil, dar doamna șuierătoarea? Ce este lumea imaginară?
Finalul este neașteptat, exact cum mă așteptasem de la bun început, și îți ridică multe semne de întrebare. Oare va urma și o continuare?
În ciuda elementelor horror, autorul lasă să se întrevadă speranța, ea se ascunde în noi. Trebuie doar să o vedem.
Hotărâtă să-i ofere o viață mai bună fiului său, Christopher, Kate Reese fuge în toiul nopţii din casa pe care o împarte cu iubitul ei abuziv. Cei doi se refugiază în comunitatea foarte unită din Mill Grove, un orăşel izolat din Pennsylvania. La început, pare locul perfect pentru a lua viaţa de la capăt. Dar, nu după mult timp, Christopher dispare. Vreme de şase zile chinuitoare, nu e de găsit pe nicăieri. În cele din urmă, Christopher iese din pădurea de la marginea oraşului. E teafăr, dar schimbat. Acum îi răsună în minte o voce care îi cere să construiască o căsuţă într-un copac anume – altminteri, mama lui şi toţi cei din orăşel nu vor mai fi niciodată la fel…
„Romanul horror al lui Chbosky este atât de original, încât n-are termen de comparaţie. Cei nouă ani cât a durat scrierea lui se văd în suspansul impecabil construit, în ritmul alert şi în intriga ingenioasă. Prieten imaginar îi va răsplăti din plin pe cei care vor îndrăzni să-l citească.” – Time
„O poveste horror care îl va face mândru pe Stephen King.” – Kirkus Reviews
Stephen Chbosky a scris şi a regizat ecranizarea romanului său de debut, Jurnalul unui adolescent timid (Trei, 2013), un adevărat fenomen literar. Născut în Pittsburgh, Pennsylvania, Chbosky şi-a luat licenţa în scenaristică la University of Southern California. A lucrat în televiziune şi în industria cinematografică, fiind scenaristul musicalului Rent (2005) şi unul dintre creatorii serialului Jericho, pentru CBS. Filmul său de debut, The Four Corners of Nowhere, a avut premiera la Festivalul de Film Sundance.
Îl puteţi urmări pe Twitter la @StephenChbosky
Carte disponibilă pe site-ul editura Trei
Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: , , cartepedia, librărie.net şi cărtureşti
Recenzii cărți
Prieten imaginar de Stephen Chbosky – Editura Trei – recenzie
Cu siguranta o voi citi! Multumesc de recomandare!
Multumesc pentru recomandare,dar pentru mine fantasy+horror e cam mult.
Felicitari pentru recenzie Anca!