Privind înăuntru, de Petronela Rotar – Herg Benet – recenzie
Privind înăuntru
Autor: Petronela Rotar
Număr pagini: 329
Editura: Herg Benet / anul 2018
Petronela Rotar s-a născut în 1977 la Brașov. A fost jurnalist timp 18 ani la mai multe televiziuni, are doi copii și o istorie pe care a expus-o literar în unele dintre cărțile ei. În prezent, studiază psihologia și urmează formarea psihoterapiei/psihodramă. A publicat cinci cărți, la editura Herg Benet. Cărți de poezii, proză, povestiri, un roman și povești psihologice: O să mă știi de undeva, Alive, Efectul pervers, Sfîrșitul nopții, Orbi și Privind înăuntru.
,, Am știut că groaza, sentimentul de nesiguranță, umilința, nedreptatea, agresivitatea, durerea, abuzul, violența, frica, frica, frica, toate mi-au intrat în oase, în carne, în suflet, în creier, secundă de secundă, zi de zi, an de an, s-au înghesuit acolo, s-au agățat cu ghearele de pereții interiori ai sufletului și nu au plecat niciodată, doar s-au pitit și au izvorât simptomele bolii, anxietății, depresie, comportamente disfuncționale, dezaptative sau supraadaptive. M-au făcut fărâme.”
„Privind înăuntru” o carte despre reflecție, despre traume, trecut, depănarea amintirilor, lupte interioare și amintiri care au format copilul, omul, femeia din viitor. O carte emoționantă, o poveste, o bibliografie a sentimentelor, a trăirilor și a luptei dintre viață și dorința de moarte. Trecutul te formează, copilăria te deformează și te adâncește în negura din care la început, anemic, încerci să scoți copilul din ea, să lupte cu ea, apoi adolescentul și adultul.
Petronela Rotar pune în evidență traumele copilăriei, ale adultului, și apoi al fiecărui rol pe care viața i l-a dat: ca soție, mamă, fiică și ea însăși. Ne arată cum este să fii propriul tău torționist, să trăiești între viață și moarte, să duci fiecare clipă pe calea pierzaniei, să-ți fii propriu gardian, fiecare zi să-ți fie o luptă, un duel cu tine însuți și cu viața. Ea ne învață prin propriu exemplu cum să te gândești la tine însăți cu compasiune, cum să-ți oferi un nou start, cum să lipești bucăți din tine, pe care trecutul, oamenii, timpul și viața le-a fărâmițat și dispersat, cum să te crești și să te educi singur. Să ajungi la țărm, după ce copilăria și viața de adult au fost pe valurile mării agitate.
„Să ierți înseamnă: să poți vedea copilul părinților tăi și părintele copiilor tăi. Până nu am intrat cu mama în terapie, durerea era așa de mare, că nu reușeam să văd decât ceea ce mi se făcuse mie, nu și ceea ce făceam eu mai departe. Fiindcă neiubirea este leapșa pe care o dăm mai departe inconștient.”
Pentru a ajunge la ea însăși, Petronela a făcut terapie de grup, de familie, de personalitate și de trecut. Acceptând că negarea familiei poate duce la repetarea inconștientă a aceleași atitudini față de proprii copii, la apariția aceluiași tipar de adult, ca al părinţilor. Inducerea cum că tu poți fi mai presus de ei, mai blând, mai bun, aduce cu sine negarea lucrurilor bune, ascuzându-le într-un colț al minții, unde sunt uitate, și astfel devenind chiar ea un ecou al părinților. Neînțelegând că și părinții la rândul lor au avut propriile dureri, frustrări și dorințe, punându-se ea pe primul loc, tot ceea ce a reușit a fost să reproducă același tipar de om, inconștient a dus mai departe furia, neputința și durerea. Din momentul în care acceptă că este copilul părinților ei, acceptă și copilul din interior, acceptă că a fost și este propriul torționist, și că la rândul ei a dus neputința mai departe, urmașilor ei, devine un nou om. Prin acceptarea trecutului, înțelegerea suferințelor celor care au adus-o pe lume, iertarea celor care au rănit-o, acceptarea propriilor greșeli și dezvăluirea lucrurilor bune din viață, aduc după sine o nouă persoană, un nou om, cu o minte și o putere mai mare.
Această carte poate fi un exemplu al vieții trăite în mod suicid. Expunerea copilăriei, mediului din care provine protagonista cărții, emoțiile, traumele, evoluția și sinele, pot fi un exemplu de putere, pot fi un exemplu de a înțelege, tu, ca cititor, că viața este așa cum este, și că doar tu ai puterea de a lupta cu ea, sau îi poate îndruma pe cei care trec prin momente grele, pierderi, decizii greșite, copilărie zbuciumată, pierderea sinelui, și lupta cu el însuși și cu trecutul. Poate fi de un real ajutor pentru cei care se zbat cu ei înşiși.
Această carte mi-a adus aminte de marii maeștri ai psihoterapiei și psihanalizei transgenerațională, moștenirea traumelor, ca: Anne Ancelin Schützenberger, Isabelle de Roux, Patrice van Eersel, Karine Segard și mulți alții, despre cum să te împaci cu trecutul, cu rănile din familie, cu abuzul fizic și verbal, iar personajul nostru se încadrează perfect în tiparul de studiu a acelor psihologi. Autoarea a reușit să cuprindă esența propriei vieți, esența exemplului și a momentelor importante din viață, luând forma unei cărți psihologice, dezvoltare personală și terapeutică.
Cartea Privind înăuntru, de Petronela Rotar poate fi comandată de pe site-ul Editura Herg Benet
Apreciază:
Apreciere Încarc...
Frumoasa recenzie Daiana!
Mulțumesc!
Are un stil foarte pătrunzător Petronela Rotar. Felicitări pentru recenzie!
Mulțumesc, da, asa este, scrie profund.
Felicitari Daiana frumoasa recenzie!
Frumoasa recenzie!Felicitari Daiana!Felicitari Petronela Rotar!
Cred ca e o carte interesanta.
Am tot auzit vorbindu-se de această carte 🙂 Felicitări pentru recenzie!
Am tot auzit pareri pozitive despre autoare si cartea ei, asa ca am sa incerc si eu… Multumesc pentru recomandare, Roxy!