Rațiune și simțire

Rațiune și simțire – Jane Austen – Colecţia Iubiri de poveste

Rațiune și simțire

Autor: Jane Austen

Colecţia Iubiri de poveste

Editura Alma/Litera

Sense and Sensibility

   Între rațiune și simțire – Jane Austen – romane de dragoste îndrăgite

Sâmbătă – 29.12. 2018 – Rațiune și simțire, de Jane Austen – la chioșcurile de presă alături de ziarul Libertatea

 Unul dintre cele mai cunoscute și îndrăgite romane de dragoste din toate timpurile.

   ,,Eu n-aş putea fi fericită alături de un bărbat al cărui gust nu coincide în toate privinţele cu al meu. El trebuie să-mi împărtăşească toate sentimentele; aceleaşi cărţi, aceeaşi muzică trebuie să ne încânte pe amândoi.”

   Iubirea – supratema literaturii din toate timpurile, dar, mai mult ca niciodată, în secolul al optsprezecelea, perioadă a pasiunilor ucigătoare, a eleganței saloanelor și a diplomației excesive. Un nume de referință când vorbim despre iubire este Jane Austen, romancieră engleză, cunoscută mai ales pentru romanul Mândrie și prejudecată.

   La vârsta de 19 ani Jane Austen citea familiei Elinor și Marianne, roman epistolar pe care-l va modifica substanțial ceva mai târziu, optând pentru narațiunea la persoana a treia și pe care-l va numi Sense and Sensibility (Rațiune și simțire). Cu toate că există foarte puține date biografice, tind să cred că acest roman se bazează pe propria experiență a autoarei, cu un final proiectat în viitor, unul dorit și irealizabil; relația cu Tom Lefroy, un tânăr din vecini, fusese interzisă, deoarece ambii aveau nevoie de căsătorii convenabile din punct de vedere financiar. Dezamăgirea în dragoste se va transforma într-o tăcere literară de aproximativ 10 ani. Singurul sprijin adevărat a venit din partea surorii sale, cu care a ținut o corespondență asiduă pe tot parcursul vieții.

   Elinor și Marianne sunt două surori cărora viața le rezervă surprize neplăcute. Puse în situația de a o lua de la capăt după moartea tatălui, cele două fete se îndrăgostesc și-și trăiesc dramele proprii. Raționala Elinor, simbol al echilibrului și educației, suferă în tăcere după Edward, fratele cumnatei sale, iar Marianne, debordând de vitalitate și energie, se îndrăgostește de John Willoughby, care o rănește și o abandonează. Chiar dacă sunt atât de diferite, cele două surori se completează una pe cealaltă, se sprijină și se consolează.

   Nu e un roman care să te țină cu sufletul la gură, ci unul care are puterea de a te asigura, încă o dată, că iubirea este un sentiment nobil, care transformă și modelează persoana „afectată”. Nu pot decât să salutăm inițiativa celor de la Alma-Litera – Colecţia Iubiri de poveste –  de a oferi pentru lectură acest volum. Să oftăm citind un roman bun e benefic pentru sănătatea noastră mintală!

  „Ironia lui Jane Austen e însoţită de o intuiţie desăvârşită. Nici un alt scriitor nu a folosit cu mai multă abilitate simţul valorilor umane.” – VIRGINIA WOOLF

   „[…]câtă gingăşie în zugrăvirea sentimentelor! Nici un demon superior nu o bântuie pe Jane Austen; în schimb, o înţelegere a altuia, niciodată greşită, niciodată slăbită. Partea de satiră e excelentă şi dintre cele mai fin nuanţate. Totul se desfăşoară în dialoguri, iar acestea sunt cât se poate de bune. Unele capitole sunt de o artă desăvârşită.” – ANDRÉ GIDE

,,Vedea că era liniştit şi rezervat, şi îl plăcu pentru asta. El nu-i tulbura nefericirea prin conversaţii
inoportune. Îl remarcă şi îl aprecie şi mai mult datorită unei remarci pe care o făcu Elinor într-o zi cu privire la deosebirea dintre el şi sora lui. Era un contrast care atrase foarte puternic atenţia mamei ei.
– E destul să spui că nu seamănă cu Fanny, spuse ea. Asta arată numai calităţi. Îl iubesc deja.
– Cred că îţi va plăcea când ai să-l cunoşti mai bine, spuse Elinor.
– Să-mi placă! Răspunse zâmbind mama ei. Eu nu pot să am nici un sentiment de
aprobare mai prejos de iubire.
– S-ar putea să-l stimezi.
– Încă nu ştiu cum e să desparţi stima de iubire.”

Colecţia Iubiri de poveste – ianuarie 2019

Colecţia Iubiri de poveste – listă cărţi – ordonate alfabetic- 2013-2018 – în funcție de autori și serii 

Colecţia Iubiri de poveste – decembrie 2018 – Romanele publicate în luna cadourilor

Verifică disponibilitatea Colecţiei Iubiri de poveste/Editura Litera/Alma în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, Divertalibrărie.net şi cărtureşti

1 COMMENT

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.