Războiul celor două torturi

Războiul celor două torturi

Războiul celor două torturi - rețetă cu umor

Războiul celor două torturi

  Urmăriți în fiecare miercuri o nouă rubrică pe Literatura pe tocuri, semnată Rodica Pușcașu – Rețete cu umor. Rețete culinare scrise într-un stil unic. Cu poveste, cu umor, care vă vor binedispune. Astăzi vă prezentăm „Războiul celor două torturi”.

Te rog să te pregătești! Vei citi, în cele ce urmează, secretul rețetei perfecte!

    Cine schimbă rețete și sfaturi… dacă nu prietenele?! De unde să iei cel mai bun sfat legat de o rețetă și nu numai, dacă nu, de la la cea mai bună prietenă?!

   Așa se întâmpla și între Maria și Ioana. Prietenia lor se baza pe sfaturi dintre cele mai ingenioase legate de prepararea mâncărurilor, mai ales a deserturilor. De la un timp, amândouă s-au perfecționat. Pasiunea lor pentru deserturi începea să le pună în pericol prietenia. Se apropia o sărbătoare mare, iar Maria și Ioana, prietene și vecine, abia așteptau să prepare cel mai delicios și cel mai sofisticat tort, pe care să îl pună, fără îndoială, pe paginile rețelelor de socializare. 

– Tort cu mascarpone și vișine, cu blat de cacao… în pregătire, anunța simțindu-se motivată, Maria.

– Tort cu mascarpone, vișine, cu blat în două culori… în pregătire, postează Ioana, simțindu-se încrezătoare. 

    După ce prima etapă a oricărei rețete – postarea pe FB, instagram etc – fusese încheiată, Maria începu pregătirea blatului de tort. Era simplu. Avea nevoie de 8 ouă, 8 linguri zahăr, 5 linguri făină, 4 linguri cacao, o esență de rom și un televizor închis. Oricum, era conectată cu telefonul. În timp ce separa gălbenușurile de albușuri, mai arunca un ochi să culeagă recolta de aprecieri și uluiri. Nu era un număr impresionant. Aruncă un ochi pe pagina Ioanei. 

– Aha… blat în două culori, remarcă crispată, apoi făcu un update la postarea sa, prin care mai adăugă: și boabe de struguri… pentru că e un tort cu alură autumnală. Atunci, zeci de inimioare se iviră, ca din senin la postarea sa.

  În timp ce separa și ea albușurile de gălbenușuri, Ioana zări mulțimea de inimioare de la postarea Mariei.

– Aha… cu alură autumnală, remarcă iritată, apoi își făcu un update la propria postare, adăugând: blat în două culori și simbol al verii efemere, cornetul de înghețată. Brusc, au început să curgă comentariile.

– Oh, ce idee inovativă!

– Cât de creativă ești!

– Ești cea mai iscusită bucătăreasă!

– Multe ar vrea să aibă talentul tău!

  Ioana trecu la prepararea cremei. Maria văzu comentariile de la postarea Ioanei și, simțindu-se înfuriată, rată introducerea în cuptor al blatului de tort și scăpă toată compoziția pe gresia din bucătărie. Pisica Mariei se repezi și începu să se delecteze cu compoziția de blat de tort cu cacao, simțindu-se fantastic.

– Nu mă las eu așa ușor, gândi cu încrâncenare Maria. Nu putea renunța la laudele de pe FB și instagram. Era peste puterile sale. Pentru că, în realitate, doar pisica știa de eșecul ei, Maria comandă un tort de la cofetărie. Un tort mare și frumos, cu struguri și alte fructe, apoi își făcu un selfie în care se vedeau vasele în care pregătise blatul, îl postă pe FB și scrise: „Pentru că pasiunea mea e reală!”

    Au urmat mii de likeuri, inimioare, chiar și câțiva de „Uau”.

   În timp ce prepara crema, Ioana zări forfota de la postarea Mariei și, simțindu-se enervată la culme, scăpă crema de mascarpone pe gresia din bucătărie. Cățelul Ioanei se repezi și se delectă imediat cu minunata cremă, simțindu-se norocos. Ioana nu disperă. Doar cățelul știa adevărul… și, oricum, el era foarte fericit. Ioana luă telefonul, formă numărul cofetăriei și ceru un tort cu blat in două culori, cu mascarpone și cu ornamente de conuri de înghețată. 

    Din motive lesne de înțeles, niciuna nu a mai invitat-o pe cealaltă să guste din tort, dar fiecare a postat rezultatul final… simțindu-se obosite. 

    Rețeta Ioanei de cremă cu mascarpone:

   Ingrediente: 250 g mascarpone, 500 g smântână pentru frișcă, 100 g zahăr pudră, vanilie, un praf de sare. Secretul Ioanei: toate ingredientele se mixează când sunt foarte reci. 

   Rețeta Mariei de blat de tort:

  Se separă albușurile de gălbenușuri. Peste albușuri se adaugă zahărul și se bate spumă. Separat, gălbenușurile se bat cu 3 linguri zahăr și esența de rom. Se amestecă apoi cele două compoziții, se adaugă făina și cacao. Se toarnă totul în tava de tort și se lasă la cuptor în jur de 20 min. Se face testul cu scobitoarea. 

#reteteculinare #retetecuumor

***Rodica Pușcașu***Sunt o visătoare și așa am de gând să rămân. Cititul e un privilegiu pe care l-am descoperit pentru a evada în alte lumi, pentru a descoperi poveștile unor oameni pe care nu i-ai cunoscut niciodată. Cărțile sunt lumi fascinante, care te fac să râzi, să plângi, să trăiești. Nu-mi imaginez lumea fără cărți... pentru că nu ar exista. În viața reală sunt un om simplu, care se bucură de aroma cafelei în diminețile de vară, sunt o mamă preocupată (uneori excesiv) de copilul meu și o soție iubită care mai arde din când în când mâncarea... pentru că timpul de preparare nu coincide cu timpul poveștii pe care o citesc. Vedeți voi, în cazul meu, totul se reduce iremediabil la citit... O altă pasiune de-a mea este scrisul. Scriu și ajung să-mi iubesc personajele atât de mult, încât mi le consider prieteni. În 2010 am publicat cartea de povești pentru copii „Maria și fulgii de nea”, iar în 2016 a ieșit de sub tiparul editurii PIM, cartea „Povestea secretă a Cezarei”... și nu mă voi opri aici.

4 COMMENTS

  1. Multumesc Ro pentru retete si pentru zambete,au mers perfect langa cafea.Parca le vedem pe cele doua in bucatarie

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.