Războiul Etern – Joe Haldeman – Editura Nemira – recenzie
Războiul Etern, de Joe Haldeman – Editura Nemira – recenzie
Războiul Etern
Autor: Joe Haldeman
Editura: Nemira
Colecția: Nautilus
Număr Pagini: 256
Dată apariție: 19 noiembrie 2015
Dată publicare inițială: 1974
Războiul Etern – Joe Haldeman roman SF.
Joe Haldeman s-a născut în Oklahoma City pe 9 Iunie 1943, iar după o copilărie petrecută în mai multe orașe din America a studiat fizica și astronomia la universitatea din Maryland. De-a lungul timpului a urmat mai multe cursuri de creative writing, predând și conferențiind la numeroase instituții americane.
A participat în calitate de inginer în războiul din Vietnam unde a fost rănit, după care a fost decorat pentru misiunile sale. Războiul a fost cel care a inspirat scrierea romanelor War Year, care a fost romanul său de debut, dar și The Hemingway Hoax, Old Twentieth dar și Războiul Etern împreună cu cealaltă carte din serie, Pacea Eternă.
Ultimele două i-au adus premiile Hugo, Nebula și Locus, devenind cele mai cunoscute romane ale sale.
Războiul Etern este un roman care s-a născut ca urmare a experienței autorului în războiul din Vietnam. Criticile spun că acesta este un roman autobiografic prin prisma asemănării numelui personajelor principale cu cele ale autorului și ale soției sale.
Autorul, pe numele său complet Joe William Haldeman, este corespondentul lui William Mandella (semi anagrama lui Haldeman), iar soția lui, Gay Haldeman, născută Mary Gay Potter, este corespondența femeii de care William Mandella este îndrăgostit, Marygay Potter.
Romanul prezintă un război izbucnit în raport cu o populație din afara spațiului terestru, descoperită inițial în apropierea Aldebaran, cea mai luminoasă stea din constelația Taurului. Însă din cauza dificultății numelui “aldebaraneni”, creaturile au fost numite Taurani.
A izbucnit astfel un război care a fost purtat de oamenii de pe pământ plecați în spațiu pentru a lupta împotriva unui inamic de care nu știau nimic, nu știau cum arată, cum luptă sau ce îi motivează. Înarmați cu costume spațiale și arme puternice, s-au avântat într-un război care părea că nu se mai termină. Oameni au fost pierduți, vieți distruse și iubiri au născut într-un loc în care nici iarba nu crește. Motivația oamenilor? Să lupte și să rămână în viață pentru a se întoarce pe pământ, un loc pe care încă îl mai consideră “acasă”.
William Mandella o cunoaște pe Mary Gay Potter, o femeie de care refuză să se îndrăgostească, însă eșuează lamentabil.
Cei doi luptă motivați fiecare de dragostea unuia pentru celălalt, în speranța că își vor face la un moment dat o viață împreună, departe de toate atrocitățile cu care au fost obișnuiți.
Oportunitățile nu întârzie să apară și se întorc pe Pământ, se întorc “acasă”, însă casa nu mai este ceea ce știau ei că era. A devenit o lume crudă, superficială în care nimic nu mai e la fel. De asemenea, din cauza dilatării timpului, mulți dintre cei pe care ei îi cunoșteau sunt foarte bătrâni sau chiar morți. Cei doi încearcă să se adapteze, însă nu reușesc să trăiască în acest loc. Deși în spațiu au trecut doar câteva luni (relative), acum simt acel loc ca fiind casă lor, ca fiind locul în care se simt confortabil.
Cei doi decid să se întoarcă în spațiu, cu promisiunea că nu vor mai lupta, însă au uitat să menționeze și perioada în care nu vor mai lupta.
“ – Nu pierd timpul, nu-i așa? a spus ea cu amărăciune.
- Trebuie să fie un ordin general. Comandamentul Forței de Asalt se află la câteva săptămâni-lumină. Nici măcar nu pot ști că ne-am reînrolat.
- Și garanțiile…?
N-a terminat întrebarea.
- Ei bine, ni s-a garantat activitatea la alegere, dar nimeni n-a garantat că o vom avea mai mult de o oră.
- Ce josnicie!
Am ridicat din umeri.
- Asta-i Armata.
Dar nu am putut alunga sentimentul că ne întorceam acasă”.
După reînceperea luptei, fiecare dintre cei doi au crescut în grad, fiecare fiind repartizați în propria echipă.
Cartea este construită ca un bildungsroman, prezentând felul în care William Mandella a evoluat atât fizic, cât și psihic și profesional. Este, așa cum spune autorul, în primul rând un roman despre război, despre soldați și despre motivele pentru care noi credem că avem nevoie de ele.
Mi-a plăcut foarte mult felul în care a fost documentat romanul. Este evidentă experiența autorului în materie de fizică și astronomie, și nu mi-a creat nicio clipă impresia de lipsa de creativitate. A fost creat suspansul destul de devreme în carte astfel încât să atragă atenția și să genereze misterul care să incite spre a continua călătoria. Au fost folosite suficiente detalii în dozajul corect, nici prea mult să plictisească nici prea puțin încât să apară nelămurirea, creându-se astfel o carte scrisă bine, incitantă și interesantă.
Deși a fost prima carte din categoria SF pe care am citit-o, pot să spun că sunt foarte mulțumită de ce am găsit și că aș putea să încadrez cartea în topul celor mai bune pe care le-am citit.
Recenzii cărţi SF.
Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: , , cartepedia, Diverta, librărie.net şi cărtureşti
Excelenta recenzie, Gabriela! 🙂 Eu tot spun ca e de ajuns sa dai SF-ului o sansa si te va cuceri definitv. Iata si dovada. 😀 Vad ca ai inceput deja sa inveti si sa pilotezi nave spatiale, dupa manualele alea tehnnice ce sunt suport in imagine. 😀
Da, da. Nu m-ai vazut azi decoland?
Te felicit pentru recenzie, Soricel! 🙂
Multumesc, Cos! 🙂
Nu este genul meu literar, dar imi place ce ai scris.
Multumesc, Iasmy! 🙂
Mi-a placut recenzia dar cartea e prea SF pentru mine.Felicitari Gabi!
Multumesc! 🙂
Demult îmi doresc să citesc această carte! E super ce ai scris♥️
Multumesc! 🙂
Multumesc pentru recomandare, Gabi!