Recomandare de cartePână şi asta o să treacă-Milena Busquets

1.Până şi asta o să treacă-Milena Busquets

Revelaţia editorială a anului, roman tradus în treizeci de ţări
După ce, la şaptesprezece ani, Blanca îşi pierde tatăl, ca s-o ajute să-şi uite suferinţa, mama îi spune o veche poveste din folclorul chinez: un împărat şi-a adunat toţi înţelepţii din împărăţie şi le-a cerut să născocească nişte vorbe care să poată fi rostite în orice împrejurare, fie ea cât de rea. După o îndelungă chibzuinţă, înţelepţii îi dau răspunsul… Au trecut mai bine de douăzeci de ani de când Blanca ştie povestea, mama a părăsit-o şi ea, iar vorbele magice, până şi asta o să treacă, nu-i par fiicei de mare folos. Rămasă fără sprijin, trebuie să înveţe să-şi îmblânzească durerea. Hotărăşte să petreacă un timp la casa de vacanţă a familiei împreună cu copiii, câţiva prieteni şi cei doi foşti soţi. În plus, în apropiere ajunge şi amantul. La Cadaques, sub soarele Mediteranei, Blanca redescoperă anatomia relaţiei complexe şi pasionale pe care a avut-o cu mama sa, dar şi puterea terapeutică a sexului, a iubirii, a prieteniei şi a maternităţii.
Numit Bonjour tristesse al secolului XXI, acest roman al durităţii şi tandreţei, al umorului şi melancoliei a fost declarat de Bookseller cartea Târgului de la Frankfurt 2014.
„În esenţă, romanul acesta este o căutare a cuvintelor potrivite să exprime o iubire complexă, ale cărei fire se împletesc fără încetare, într-un dialog între mama şi fiica. Aşa s-a născut o carte remarcabilă, care-şi propune nu să treacă ori să se piardă, ci să dăinuie.” (La Vanguardia)
„Metoda Milenei Busquets este pe cât de simplă, pe atât de sigură: ea aşterne o scrisoare postumă fără să facă risipă de «tu» şi echilibrează prin răceală şi sobrietate izbucnirea uneori sălbatică a emoţiilor. Iată secretul acestui scurt şi intens roman: depanarea unei conştiinţe alungate dintr-odată din paradis.” (El Periodico)
Un roman dezarmant, palpitând de senzualitate, dorinţa şi vitalitate… Un amestec ce oscilează permanent între autoficţiune şi roman sentimental.” (Lire)
„Milena Busquets scrie o proză a nostalgiei şi a uşurătăţii, fără să cadă în superficial. Durerea pierderii se întrepătrunde cu nevoia irezistibilă de a te bucura de plăcerile vieţii. Asemenea unui echilibrist al sentimentelor, Milena Busquets creionează, printre rânduri, portretul unei generaţii.” (Le Monde)

Cumpără carteaProfesorul si menajera-de Yoko Ogawa

2. Profesorul şi menajera-Yoko Ogawa

Romancieră, autoare a numeroase volume de proză scurtă și eseistă, recompensată cu cele mai importante premii literare din Japonia, tradusă în peste 20 de limbi, Yōko Ogawa este mai cu seamă cunoscută datorită romanuluiProfesorul și menajera, ecranizat în 2006 de regizorul Takashi Koizumi.
Când o tânără menajeră ajunge în casa Profesorului, un matematician ilustru care își poate folosi memoria doar 80 de minute pe zi, descoperă cu mirare că unicul mod al acestuia de privi lumea este prin intermediul numerelor şi al matematicii. Relaţia dintre ei se transformă pe nesimţite într-una de înţelegere reciprocă şi empatie. Când menajera îi mărturiseşte că are un fiu de zece ani care o aşteaptă singur acasă, Profesorul îi cere să-l aducă în fiecare zi, după şcoală. Treptat, Profesorul îi iniţiază în jocurile matematice, reprezentând pentru el adevărurile supreme pe care se sprijină lumea, iar acest mod inedit şi emoţionant de comunicare reuşeşte să creeze o legătură puternică între cei trei. Menajera, Profesorul şi micul Radical vor descoperi că sentimentele pe care le nutresc unii faţă de alţii sunt atât de puternice, încât ecuaţia propriilor vieţi s-a schimbat definitiv.

Cumpără carteaPacientul englez-Michael Ondaatje

3. Pacientul englez-Michael Ondaatje

Pacientul englez a fost ecranizat cu acelaşi titlu în 1996, în regia lui Anthony Minghella, cu Ralph Fiennes şi Kristin Scott Thomas în rolurile principale.
Pacientul englez are drept personaje centrale patru oameni cu existente pustiite, împinşi de hazard sub acoperişul unei foste mănăstiri italiene, la sfîrşitul celui de-al Doilea Război Mondial. E Hana, o infirmieră amorţită de spectacolul suferinţei şi morţii atâtor soldaţi îngrijiţi; Caravaggio, un hoţ şi spion mutilat, dependent de morfină; Kip, un genist sikh care-şi pune zilnic viaţa în pericol dezamorsând bombe; şi mai e misteriosul pacient cu trupul ars, de nerecunoscut, îngrijit de Hana, pe care lumea îl ia drept englez şi care începe să dezvăluie încet, încet o poveste de dragoste, cu aventuri în deşert şi război, ce ajunge să-i bântuie şi să-i transforme pe ascultătorii săi. Pentru acest roman, autorului i s-a decernat prestigiosul Booker Prize şi Governor General’s Award în Canada.
„Un roman ca un covor zburător, a cărui magie face lumile apuse şi timpurile uitate să-şi spună povestea … o carte că un vis, cum rar au mai apărut în ultimii ani. ” (Time)
„Pana îndemânatică a lui Ondaatje ţese ca într-o pânză istoriile unor oameni înlănţuiţi fără scăpare în tot soiul de poveşti de dragoste şi război. Pacientul englez este o capodoperă a ficţiunii contemporane. ” (Don DeLillo)

Cumpără carteaPierdutul paradis-Cees Nooteboom

4. Pierdutul paradis- Cees Nooteboom

Un roman de mare finețe, în care realitatea se îngemănează cu literatura, o poveste despre iubire și regăsire tradusă în peste 25 de țări.
Într-o seară nefastă, fără să știe de ce, Alma părăseşte cartierul bogat în care locuiește şi ajunge cu maşina într-una din favelele din São Paulo. Iar cartierul se dovedeşte pentru ea un infern. În urma unui atac traumatizant, decide să părăsească Brazilia și, împreună cu Almut, prietena ei, se mută în Australia. După ce încearcă în zadar să-și afle fericirea în brațele unui pictor aborigen, Alma se lasă în cele din urmă convinsă de Almut să meargă la Perth și să lucreze, timp de o săptămână, pentru un festival dedicat lui John Milton.
Erik Zondag e un critic literar de modă veche, aflat în Perth în aceeași perioadă. E de-ajuns să o vadă o dată pe Alma ca să se îndrăgostească de ea, dar paradisul pe care Erik crezuse că l-a găsit se destramă odată cu fuga tinerei.
Peste ani însă, destinul îi va aduce pe cei doi, încă o dată, împreună.Luminile nordului-Materiile intunecate

  5. Luminile nordului-Materiile întunecate( vol1.)-Philip Pullman

O lume în care sufletul oamenilor se află în afara corpului, o lume populată de vrăjitoare, urşi cu armură şi în care o substanţă misterioasă, numită Praf, îi uimeşte pe unii şi îi înspăimântă pe alţii – acesta este universul Lyrei Belacqua, eroinaLuminilor Nordului.

Fata porneşte la doar unsprezece ani în cea mai mare aventură a vieţii sale, spre tărâmul întunecat şi magic al Nordului, ca să-l salveze pe Roger, cel mai bun prieten al ei. Fără ştirea Lyrei însă, rolul pe care-l are de jucat e mai mare de-atât: călătoria ei devine poveste şi povestea legendă, pentru că, de deciziile pe care le va lua, depinde însăşi soarta lumii.
Această poveste captivantă despre prietenie şi curaj, prima parte a trilogiei Materiile întunecate, a fost tradusă în zeci de limbi şi reeditată de zeci de ori.

Cumpără carteaPumnalul tainuit-Materiile intunecate (vol.2)-Philip Pullman

6. Pumnalul tainuit-Materiile întunecate (vol.2)-Philip Pullman

Curajoasa Lyra se trezeşte într-o lume nouă, nesigură, bântuită de Spectre care se hrănesc cu suflete. Zeci de îngeri îşi află zborul în înaltul cerului din Cittàgazze. Dar fata nu e singură în aventura ei: îl întâlneşte pe Will Parry, un băiat de doisprezece ani devenit fugar după ce a omorât un bărbat care intrase în casa lui.
În goana lor primejdioasă de la o lume la alta, Lyra şi Will descoperă un obiect încărcat cu o putere covârşitoare. Cu fiecare pas, cei doi se apropie însă de o ameninţare mult mai mare – adevărul cutremurător al propriului lor destin.

Cumpără cartea

7. Dexter-Vise întunecate-Jeff LindsayDexter-Vise intunecate-Jeff Lindsay

Dexter Morgan este unul dintre cele mai fascinante personaje create vreodata: primul criminal în serie care te face sa-i ?ii pumnii în orice împrejurare. Prin romanele care-l au drept erou pe Dexter, Jeff Lindsay a reusit sa rastoarne asteptarile oricarui cititor.
Faceti cunostinta cu Dexter Morgan, un tânar chipes si amabil cu toata lumea. În plus, el este un foarte priceput specialist în analizarea petelor de sânge, angajat la politia din Miami.
Dexter mai are însa si o pasiune ascunsa: e criminal în serie. Dar, spre deosebire de cei pe care-i vâneaza colegii sai, Dexter îsi alege victimele dupa un cod aparte: fiecare dintre cei pe care îi omoara este el însusi un ucigas odios.
Cele doua fete ale personalitatii lui Dexter Morgan se împaca de minune pâna în ziua în care lumea sa e data peste cap de o serie de crime bizare, iar noptile încep sa îi fie bântuite de vise întunecate.
8.Dragoste periculoasă-Cynthia Harrod-Eagles
O fermecătoare poveste de dragoste între o fată săracă şi un aristocrat arogant dintr-o familie bogată…

Cumpără cartea

4 COMMENTS

  1. Interesante recomandari! Pe unele le-am citit, pe unele le vreau, iar pe altele le tin in stand-by pana cand o veni si vremea lor. 🙂

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.