Recomandare de carte
1.Ce nimic frumos, dragostea-Neslihan Acu
Ce nimic frumos, dragostea este mai mult decât o poveste despre dragoste: poate fi un studiu de caz despre amintiri traumatice şi complexe de inferioritate care pot modifica personalitatea oamenilor. Tarık, un tânăr marcat de tortura îndurată în închisoare, se imaginează ca fiind pasărea cu penele colorate din romanul lui Jerzy Kosiński. Este un individ atât de diferit de semenii lui, încât nu poate trăi în mijlocul lor, dar nici nu se poate ţine deoparte. Aysel, fata ştearsă şi obsedată de teama de a nu fi părăsită, se dovedeşte a fi o femeie puternică şi capabilă să inspire o pasiune distructivă. Nimic nu este ce pare a fi la prima vedere în romanul lui Neslihan Acu: nu suntem siguri nici măcar care dintre cele două personaje ne spune povestea iubirii lor trăite cu douăzeci de ani în urmă.
2.Băieţii isteţi.Asalt pe Wall Street-Michael Lewis
Dacă vă imaginaţi nişte masculi alfa care stau în ringurile bursiere şi strigă unul la celălalt, nu este aşa. Această lume nu mai există. În prezent, banii lumii sunt tranzacţionaţi de către codurile de computer din interiorul unor cutii negre aflate în clădiri extrem de bine păzite. Nici măcar experţii care gestionează banii dumneavoastră nu ştiu ce se întâmplă cu ei. Iar cei puţini care cunosc ce se întâmplă nu vor spune nimic, deoarece câştigă o avere. Aceasta este piaţa măsluită şi ascunsă, scăpată de sub control; o piaţă în care viteza reprezintă ingredientul principal; o piaţă în care traderii ar fi în stare să îţi vândă şi bunicile pentru o microsecundă. Este suficient doar să clipeşti, şi vei rata totul. Michael Lewis ne relatează o poveste controversată despre un grup de inadaptabili care a hotărât să dezvăluie lumii ce se întâmplă pe pieţele bursiere. Este o poveste din care aflăm cum este să declari război celor mai bogaţi şi mai influenţi oameni din lume, despre lupta împotriva sistemului, cât şi despre nebunia care a cuprins întreaga piaţă financiară de azi. Nu veţi crede până când nu veţi citi cartea!
3.Regina nimănui-Vanora Bennett
Într-o Anglie devastată de ciumă şi umilită în bătălii, Alice Perrers, o biată orfană din Essex, ajunge metresa bătrânului rege Eduard al III-lea. Manipulându-i pe cei din jur, Alice îşi sporeşte neîncetat averea şi încearcă să îl câştige de partea ei pe ducele Ioan, fiul regelui, ca să îşi asigure locul la curte după moartea suveranului. Dar nimeni nu poate controla capriciile destinului şi, când tot ce a clădit Alice ameninţă să se năruie, singurul care îi mai stă alături e poetul Geoffrey Chaucer.
4.Casa molimei-Jim Crace
Considerată cândva cel mai sigur şi mai prosper loc de pe pământ, America este acum un tărâm devastat, unde maşinăriile nu mai funcţionează, iar metalul este la mare preţ. Pământul este otrăvit, iar oamenii, atâţia câţi au mai rămas, pornesc într-un exod neîntrerupt spre est, spre Europa, ultima lor speranţă. Franklin Lopez, un fermier care încearcă să ajungă la ocean, o întâlneşte pe Margaret în Ferrytown, un fel de vamă pe frontiera simbolică dintre vest şi est. În urma unei tragedii, cei doi îşi unesc forţele şi pornesc într-o călătorie prin ruinele vechii Americi, nevoiţi să se confrunte cu bandiţi, vânzători de sclavi şi stranii comunităţi religioase, pentru a descoperi cum suspiciunea se transformă în încredere şi, mai mult, într-o intimitate pe care niciunul dintre ei nu o cunoscuse vreodată.
„Un roman puternic, cu ecouri din Steinbeck, Coetzee, McCarthy şi Márquez, o proză lirică semnată de unul dintre cei mai buni scriitori contemporani.“ Colum McCann
5.Visătoarea din Ostende-Eric Emmanuel Schmitt
În fiecare dintre povestirile acestui volum, Eric-Emmanuel Schmitt dezvăluie cât de puternic este impactul imaginaţiei asupra existenţelor noastre. Cinci istorii emoţionante conduse magistral de un Prospero modern, care ne conving că visul este adevărata ţesătură din care sunt plăsmuite întâmplările de zi cu zi.
Pentru a-şi vindeca inima rănită, un scriitor se refugiază la Ostende, pe ţărmul anodin şi rece al Mării Nordului. Va sta în vila cochetă a Emmei Van A., o fostă frumuseţe ţintuită într-un scaun cu rotile. Mereu aşezată în dreptul ferestrei din salon, Emma pare să privească spre marea schimbătoare, dar ochii ei nu văd decât imagini din trecut. Un trecut în care, mărturiseşte ea, a trăit o iubire aproape imposibilă, alături de un bărbat cu sânge princiar. Să fi fost această femeie fragilă capabilă de gesturile îndrăzneţe, de îmbrăţişările senzuale pe care le evocă, sau imaginaţia ei se hrăneşte din miile de volume ale bibliotecii din Vila Circe.
Alături de personajele acestui volum, cititorul va încerca să distingă evanescentul adevăr al unei vieţi. Admiraţia unui orb care îi este pacient o face pe timida şi complexata Stéphanie să se vadă cu alţi ochi. Pedantul Maurice Plisson nu mai deosebeşte căsuţa idilică unde-şi petrece vacanţa de teatrul unor misterioase comploturi oculte. Gabrielle de Sarlat descoperă după 30 de ani de căsnicie adevăratul chip al soţului ei, iar femeia cu buchetul aşteaptă zi de zi un necunoscut, sau poate necunoscutul. Cu mână sigură, autorul schiţează destinul fiecăruia la hotarul dintre aparenţă şi esenţă, dintre realitate şi vis.
6. Oscar şi Lucinda-Peter Carey
Romanul lui Peter Carey despre iubirea nemărturisită dintre preotul Oscar Hopkins şi Lucinda Leplastrier, beneficiara unei moşteniri, este o emoţionantă şi frumoasă poveste de dragoste, dar şi o splendidă incursiune în trecut. Făcuţi parcă unul pentru celălalt, cei doi sunt nişte cartofori – unul obsesiv, celălalt compulsiv – incapabili să câştige la jocul dragostei. – See more at: http://www.editura-art.ro/carte/oscar-si-lucinda#sthash.KeZGEnlc.dpuf
7. Fata de la marginea vieţii. Povestiri alese-Mircea Cărtărescu
„Unele dintre micile istorii adunate aici sunt basme, altele povestiri, altele, până la urmă, fragmente de jurnal. Toate sunt în definitiv amintiri, reale sau inventate. Nu imagini ale realităţii, ci ale minţii care o decupează din hiperrealitatea noastră de toate zilele.
Au fost presărate până acum în multe dintre cărţile mele, în alte contexte şi cerând o altă lectură. M-am gândit să le strâng, pentru plăcerea cititorului, între coperţile unui singur volum, nu pentru că aş crede foarte mult – deşi cred – în calităţile prozei scurte, ci mai ales pentru că am o credinţă de neclintit în poezie.
N-am prea avut de ales în alcătuirea acestei culegeri de «povestiri alese». Am lăsat doar să intre texte de o lungime rezonabilă, pe care m-am amuzat să le aşez într-o ordine oarecare, dar altfel le-am lăsat să colaboreze, să se alieze, să se înfrunte, să se submineze-ntre ele ca orice grup de necunoscuţi adunat între zidurile unei odăi.
Sperând ca până la urmă să iasă de-aici mallarméanul «beau livre».“ (Mircea CĂRTĂRESCU)
8. Galerista-Wendy Holden
Wendy Holden este cunoscută cititoarelor din România datorită romanelor Nevestele din Bath şi Şcoală pentru soţi.
Scris în acelaşi stil încărcat de ironie şi dinamism cu care Wendy Holden şi-a obişnuit cititorii din romanele anterioare, Galerista (2010) este o satiră chick-lit la adresa opulenţei şi extravaganţei din lumea artei contemporane, a falselor pretenţii de rafinament ale artiştilor, patronilor de galerii şi colecţionarilor, a grotescului exponatelor vândute cu preţuri exorbitante la licitaţii. Cu o mână sigură, autoarea urmăreşte poveştile mai multor personaje care fac parte sau aspiră să pătrundă în lumea artei şi relaţiile problematice ale acestora cu partenerii de cuplu, rezolvând tensiunile printr-o magistrală şi neaşteptată răsturnare de situaţie. Personajele sale – artişti celebri şi rebeli, curatori şi patroni de galerii de artă, pictori aspiranţi şi cântăreţi de rock rataţi – sunt pitoreşti, amuzante şi, înainte de toate, credibile.
„Sexul şi snobismul transpuse într-o viziune contemporană, iată una dintre surprizele Galeristei.” (Saga)
„Wendy Holden este o scriitoare genială: are un formidabil simt al umorului, ştie cum să dozeze dialogurile şi să-şi pună personajele în cele mai imposibile situaţii.” (Daily Mail)
„Satira cu care ne-a obişnuit Wendy Holden are în Galerista o nou înfăţişare, mai ascuţită, plină de surprize.” (Guardian)
Ce nimic frumos, dragostea-Neslihan Acu intră pe lista ,,Must read” 🙂
Multumim de recomandari! Big like.
Multumesc Yasmy pentru recomandari! Cateva ma tenteaza!
2niggard