Recomandări săptămânaleintreaba-praful

Întreabă praful de John Fante

JOHN FANTE s-a născut în Colorado, în 1909, într-o familie de imigranţi italieni. A urmat şcoala parohială din Boulder şi un gimnaziu iezuit din Denver, continuându-şi studiile la Colorado University şi Long Beach City College. A debutat cu o povestire apărută în The American Mercury, în 1932.
Romancierul american John Fante s-a nascut in Colorado, in 1909, într-o familie de imigranţi italieni. Urmează şcoala parohială din Boulder şi un gimnaziu iezuit din Denver, continuându-şi studiile la Colorado University şi Long Beach City College. Începe să scrie în 1929, iar povestirea sa de debut apare în The American Mercury, în 1932. Primul său roman, Wait Until Spring, Bandini (1938), face parte din saga avându-l ca protagonist pe Arturo Bandini. Îi vor urma Ask the Dust (Întreabă praful, 1939), Dreams from Bunker Hill (1982) şi The Road to Los Angeles (1985, postum). În 1940 publică volumul de povestiri Dago Red. Scriitorul semnează şi scenariile unor filme celebre, printre care My Man and I (1952), The Reluctant Saint (1962), Walk on the Wild Side (1962). În 1955 este diagnosticat cu diabet, boala în urma căreia orbeşte şi, mai târziu, îi sunt amputate picioarele. Continuă să scrie, dictându-i sotiei sale, Joyce. În anii ’80 este redescoperit de Charles Bukowski, iar faimoasa editură Black Sparrow începe publicarea integrală a operei sale, impunându-l publicului american şi european drept unul dintre cei mai importanţi scriitori ai secolului XX.
Întreabă praful e povestea lui Arturo Bandmi, un tânăr scriitor din Los Angeles-ul trepidant al anilor ’30 care se îndrăgosteşte nebuneşte de senzuala şi incontanstanta Camilla Lopez, o chelneriţa mexicană dependentă de marijuana şi de o relaţie fără speranţă cu un bolnav de tuberculoză. Încercând să supravieţuiască într-o lume dominată de prejudecăţi rasiale şi suficientă, tânărul perseverează până când, într-un final, îşi vede publicat primul roman. Însă, din acest moment, soarta îi joacă feste, punând sub semnul întrebării vocaţia şi fericirea lui Bandini. Aclamat drept cel mai frumos omagiu literar adus oraşului Los Angeles, Întreabă praful, roman inspirat chiar din biografia autorului, este un amestec cuceritor de umor şi sinceritate dureroasă.

elefant.roDespre dragoste şi umbră de Isabel Allendedespre-dragoste-si-umbra

ISABEL ALLENDE, nepoata fostului preşedinte chilian Salvador Allende, s-a născut în 1942 la Lima, în Peru. Îşi petrece copilăria în Chile, iar în timpul dictaturii lui Pinochet se refugiază în Venezuela, unde rămâne timp de cinci-sprezece ani şi lucrează ca ziaristă.
Romanul Despre dragoste şi umbră a fost ecranizat în anul 1994 cu Antonio Banderas şi Jennifer Connelly în rolurile principale.
O poveste de iubire cu atât mai pătimaşă şi mai intensă cu cât totul pare să-i fie potrivnic: un bărbat şi o femeie se salvează prin intermediul unei pasiuni mistuitoare de ororile unei lumi stăpânite de un regim autarhic. Faptul că Irene Beltran provine dintr-o familie de burghezi înstăriţi nu îl împiedică pe Francisco Leal, un tânăr fotograf angajat în secret în lupta de subminare a dictaturii militare, să cadă în mrejele frumuseţii ei fascinante. Când merg să investigheze cazul misterios al Evangelinei Ranquileo, o adolescentă care suferă de nişte crize stranii şi despre care se spune că ar avea puteri miraculoase, cei doi se avântă într-o aventură care le va schimba definitiv viaţa. De-a lungul unui traseu narativ plin de suspans, oscilând între atmosfera exotică, încărcată de senzualitate şi parfum a spaţiului sud-american şi sentimentele încurcate de teroarea perpetuă, cititorul va trăi alături de personaje o poveste tragică şi sublimă, despre curaj şi sacrificiu, despre loialitate faţă de familie şi trădare, emoţionantă şi dureroasă.

Citeşte câteva pagini din Despre dragoste şi umbră

elefant.rologo_libris

Salvamarul de James Pattersonsalvamarul

După o copilărie plină de dificultăţi, viaţa salvamarului Ned Kelley pare să o fi luat pe un drum fericit: este îndrăgostit de Tess, cea mai frumoasă femeie din lume, şi un milion de dolari pot să fie ai lui cât se poate de uşor. Banii reprezintă partea ce i se cuvine din furtul unor opere de artă, tot ce trebuie să facă fiind să pună poliţia pe o pistă falsă.
Când Tess este ucisă cu brutalitate şi partenerii implicaţi în jaf sunt masacraţi, Ned devine suspectul principal. Mult prea târziu îşi dă seama că totul a fost o înscenare şi tot ce poate să facă este să fugă cât mai departe, ca să-şi salveze viaţa, în acelaşi timp încercând să descâlcească iţele misterului. Pe urmele lui se află însă nu numai FBI-ul, ci şi cei care se aflau în spatele organizării jafului…

elefant.ro

Dosarul Cameleonul de Peter RobinsonDosarul_Cameleonul
recenzie carte

Un apel de la o vecină îngrijorată conduce întâmplător poliţia la Terence Payne, misteriosul criminal în serie cunoscut doar drept Cameleonul. Acum răufăcătorul este arestat, poate chiar pe moarte, şi se pare că un coşmar îndelungat este pe cale să ia sfârşit. Oare?
Pentru Alan Banks, care momentan ocupă postul de inspector-şef, sunt prea multe întrebări fără răspuns în camera ororilor pe care presa o va numi „Casa suferinţei”. Şi cum întunericul nu s-a ridicat încă, numărul victimelor creşte întruna… şi mai există şi alţi monştri care cutreieră nestingheriţi lumea.

logo_libris

Forever in my heart de Jo Goodman Forever in my heart

recenzie carte

Cartea Forever In My Heart începe spectaculos, cu prezentarea aceleiași nopți, lungi și emoționante, din două perspective, complet diferite. Este amuzant să vezi cum aceleași replici și gesturi pot să capete cu totul altă semnificație, în momentul în care schimbi unghiul din care le privești.
El o credea prostituată. Ea îl credea doctor. Amândoi se înșelau. Consecințele vor fi uriașe pentru fiecare dintre ei.

Aurul spartanilor de Clive Cussler

O comoară pierdută de secole… un milionar urmându-şi destinul… Sam şi aurul-spartanilorRemi Fargo sunt pe cale să descopere misterul amândurora.
În anul 1800, traversând cu armata Alpii Pennini, Napoleon descoperă întâmplător o comoară pierdută în războaiele greco-persane. Neputând să o transporte, îi marchează locul pe o hartă cifrată pe etichetele a douăsprezece sticle de vin rar. Odată cu moartea lui Napoleon, comoara dispare iarăşi. Până în zilele noastre, când soţii Sam şi Remi Fargo, vânători de comori, găsesc în mlaştinile din Maryland un submarin german din al Doilea Război Mondial. Înăuntru – surpriză! – o sticlă din colecţia lui Napoleon. Fascinaţi, cei doi se decid să le caute şi pe celelalte. Dar nu sunt singurii pe urmele comorii. Hadeon Bondaruk, un milionar jumătate rus, jumătate persan, vrea tezaurul, cu orice preţ.
Un thriller care te ţine cu sufletul la gură, o nouă serie de aventuri, de la maestrul suspansului, Clive Cussler!
“Aurul spartanilor este lectură obligatorie dacă îţi plac thrillerele cu vânători de comori şi mistere. Prima carte din Aventurile soţilor Fargo, scrisă de Cussler împreună cu Blackwood, anunţă fără urmă de îndoială una dintre cele mai populare serii ale genului.” – Bookreporter

elefant.ro

Pavilionul canceroşilor de Alexander Soijeniţînpavilionul-cancerosilor-2-volume

Propriul trup te trimite în anticamera morţii. Cum poţi fi mai tare decât tine însuţi? Cum să nu te laşi învins de cei care te condamnă nevinovat la moarte civilă? În Pavilionul canceroşilor, singurul care încearcă să găsească raspuns acestor întrebari e Oleg, protagonistul romanului. Deportat într-un lagăr de concentrare, ca şi Soljeniţin însuşi în anii ’50, şi bolnav de cancer Oleg crede cu toată fiinţa lui că în om există o putere ascunsă de a ieşi învingător din toate încercările la care e supus. Singura condiţie e să nu te îndoieşti nicio clipa de această forţă şi să o ajuti, cu libertatea gândului, să iasă la iveală atunci când totul pare pierdut.
Romanul unui miracol, Pavilionul canceroşilor a avut nevoie de mult noroc pentru a putea apărea. Manuscrisul a ajuns clandestin în Occident, în ciuda supravegherii stricte la care era supus autorul. După publicare, cartea n-a căzut victimă conspiraţiei tăcerii intelectualităţii franceze promoscovite, care a anihilat alte mărturii despre lagărele de concentrare sovietice. Juriul Academiei Suedeze i-a acordat lui Soljeniţîn Premiul Nobel cu o neobişnuită promptitudine, atrăgand atenţia întregii lumi asupra zguduitoarei sale depoziţii

logo_libris

Fantoma din St. Giles de Elizabeth HoytFantoma din St. Giles

prezentare carte

Un bărbat mascat… O femeie periculoasă… O pasiune pe care nici unul din ei nu o poate refuza… Winter Makepeace duce o viață dublă. Ziua este administratorul stoic al unui orfelinat. Dar noaptea este cea care scoate la iveală partea lui întunecată. Când apare luna, la fel se întâmplă și cu Fantoma din St. Giles – protector, judecător, proscris. În momentul în care, sub înfățișarea Fantomei, Winter este bătut și rănit, el n-are nici cea mai mică idee că ambele sale lumi sunt pe punctul de a se ciocni, când salvarea vine din partea unei frumoase aristocrate. Nimic pe lume nu-i place mai mult lui Lady Isabel Beckinhall decât o provocare. Cu toate acestea, când i se cere să-l ia sub aripa sa ocrotitoare pe administratorul cel sobru al orfelinatului ca să-l învețe manierele înaltei societăți – flirtul, exprimarea cu subînțeles și legăturile scandaloase –, Isabel nu se poate abține să nu se întrebe de ce ochii lui i se par atât de familiari… iar buzele atât de tentante. În timpul zilei, Isabel și Winter sunt angajați într-o luptă a voințelor. Noaptea, pasiunile lor sunt dezvăluite… Dar când în St. Giles încep să dispară copile nevinovate, Winter trebuie să le răzbune. Și pentru asta e nevoit să sacrifice tot ce are mai drag – orfelinatul, pe Isabel… și poate chiar propria viață. Elizabeth Hoyt este autoarea ale cărei romane de dragoste istorice au urcat rapid în topurile de bestselleruri ale New York Times, USA Today și Publishers Weekly. De asemenea, cărțile ei, traduse până acum în 12 limbi, au fost nominalizate de patru ori la premiul RITA și au câștigat

Confesiunile unei iubarete de Michelle Cunnahconfesiunile-unei-iubarete

Scriitoare recompensată cu Romantic Times Book Club’s Award, Michelle Cunnah face valuri cu romanele sale scrise într-un stil alert şi foarte amuzant. Deşi s-a născut în Sheffield, Marea Britanie, şi-a petrecut copilăria în fascinanta Africa de Sud. Începe să scrie încă din adolescenţă, transformând basme cunoscute în scenarii.
Ce-ar trebui să facă o faţă când (a) iubitul se dovedeşte a fi un ticălos, (b) mama încearcă s-o convingă să renunţe la independenţă şi să se mute înapoi acasă, (c) un tip misterios îi suceşte capul?
Sigur că-l iubesc pe Jonathan. Sau, cel puţin, aşa cred. Şi atunci, de ce sunt atât de tentată să fug în lume cu primul venit, fie el un doctor superb care a apărut de nicăieri şi m-a luat – literalmente – pe sus? La urma urmei, Jonathan e OK. Şi dacă mi-a cumpărat o pereche superbă de pantofi Jimmy Choo cu două numere mai mici n-a făcut-o înadins. Şi nici n-avea de unde să ştie că şeful lui îmi face avansuri. Dar faptul că nu mi-a luat apărarea la petrecerea de Crăciun, când sus-numitul şef nu şi-a putut ţine mâinile acasă, m-a scos din sărite. Rău de tot. Şi, uite aşa, căutarea prinţului a reînceput. Până într-o zi când, la nuntă celei mai bune prietene, mi-am dat seama că am ieşit cu absolut toţi bărbaţii de la masă. Cum s-a putut întâmplă aşa ceva? Mă cheamă Roşie şi asta e povestea mea…

Animal pe moarte de Philip Rothanimal-pe-moarte-editia-2012

Ediţie nouă, în cadrul seriei de autor dedicate apreciatului prozator american Philip Roth, unul dintre scriitorii cu şanse reale la cîştigarea mult-rîvnitului Premiu Nobel pentru Literatură.
Cartea a fost ecranizată în 2008, avîndu-i în rolurile principale pe Penelope Cruz şi Ben Kingsley (filmul Elegy).
Animal pe moarte pune în scenă relaţia dintre un profesor de literatură în vîrstă de şaptezeci de ani şi o tînără exotică; el brodează astfel pe marginea ideii unei legături puternice între Eros şi moarte. Una dintre cele mai bune cărţi scrise de laureatul premiului Pulitzer.
Dureros, sexy, elegant… O fericită completare a unei cariere literare de excepţie.” (San Francisco Chronicle)
Roth este un scriitor absolut captivant, cu un limbaj plin de viaţă.” (Los Angeles Times)
Dragostea şi moartea sînt temele centrale ale acestui roman original şi îndrăzneţ.” (Publishers Weekly)
Romanul oferă o scurtă istorie a revoluţiei sexuale din America, cu toate repercusiunile ce au modelat peisajul sexual din zilele noastre. Personajul central este profesorul universitar David Kepesh (de asemenea protagonistul altor două cărţi ale autorului, The Breast şi The Professor of Desire), care, la vîrstă de 62 de ani, dezvoltă o adevărată obsesie pentru o studentă cubaneză, Consuela Castillo, cu care are o aventură toridă ce îl lasă pustiit şi nostalgic. Povestea de dragoste e rememorată meditativ opt ani mai tîrziu, aducînd în discuţie teme ca gelozia sexuală, revoluţia sexuală, turbulenţii ani ’60, capcana vieţii de familie, pornografia şi puritanismul american. Animal pe moarte e un roman totodată pornografic şi poetic, sexual şi sentimental, în ultimă instanţă o lecţie de istorie socio-sexuală.
Dureros, sexy, elegant… O fericită completare a unei cariere literare de excepţie.” (San Francisco Chronicle)

elefant.ro

7 COMMENTS

  1. Am citit Fantoma din St. Giles, Dosarul cameleonul, Confesiunile unei iubarete de Michelle Cunnah(o recomand cu drag) ;Forever in my heart de Jo Goodman ,iar Întreabă praful ,am vazut ecranizarea. Multumesc!

  2. Da, sunt titluri interesante. Am vazut si eu ecranizarea la „Intreaba praful” , acum mult timp, stiu ca mi-a placut. 🙂

  3. EI AM CITIT SI EU DOUA:CEA DE LA ELIS-POL,SI FANTOMA,IN REST NU STIU CE SA ZIC!ASTEPT PARERILE VOASTRE!

  4. Multumesc Iasmy pentru recomandari! Am citit doar doua dintre ele, Fantoma si Forever, dar am retinut cateva titluri pentru lecturi viitoare!

  5. Imi plac recomandarile tale. Am citit doar doua dintre ele dar si restul par interesante. Multumesc.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.