Labirintul de pergament-Ludmila FilipovaRecomandare de carte

1.Labirintul de pergament-Ludmila Filipova

„Labirintul de pergament” este un thriller de arhivă care a stat o lungă perioadă de timp în fruntea celor mai bine vândute cărţi, fiind absolut unic – nu numai un roman de fantezie şi mister, ci şi o ghicitoare istorică interactivă, a cărei contribuţie la literatura ocultă este una extrem de însemnată. Ficţiunea şi ştiinţa se îmbină într-un roman bazat pe descoperiri arheologice reale şi pe efigii adevărate, rezultând o combinaţie îndrăzneaţă între Dan Brown şi Umberto Eco. Există dragoste supranaturală, ştiinţă, crime, răni care au lăsat urme adânci în sufletul personajelor, dar şi secrete şi istorie – toate se reunesc pentru a face din „Labirintul de pergament” un roman despre trecut, prezent şi viitor.   

Abhorsen-Garth Nix2.Abhorsen-Garth Nix

Când răsună chemarea celei de-a noua porţi, cine îi mai poate rezista? Un rău străvechi a fost trezit din somnul său profund din închisoarea sa subpământeană şi caută acum să se elibereze de emisferele de argint care-l împiedică să-şi dezlănţuie puterea teribilă. Lirael, proaspătă moştenitoare a titlului de viitoare Abhorsen, ştie că soarta lumii se află în mâinile ei. Având drept informaţie doar o viziune de la Clayr şi bizuindu-se numai pe ajutorul nesigur al tovarăşilor ei Sam şi Mogget, Lirael porneşte în misiunea ei dificilă. Răspunsul se găseşte undeva în Viaţă sau Moarte, dar oare o fostă a doua asistentă bibliotecară va reuşi să descopere cum poate fi învins Distrugătorul înainte să fie prea târziu?

Linistea umbrelor-Tana French3. Liniştea umbrelor-Tana French

Mick „Scorcher” Kennedy este un bun poliţist, fapt în urma căruia ajunge unul dintre detectivii de frunte în Departamentul de Omucideri şi i se încredinţează cel mai mare caz al anului: Patrick Spain şi cei doi copii
ai lui sunt găsiţi morţi, iar soţia e internată la Reanimare. La prima vedere, Scorcher şi partenerul lui, Richie Curran, cred că este un caz uşor de rezolvat. Dar prea multe mici indicii nu pot fi explicate.

Misterul gradinii toscane-Mark Mills

4. Misterul grădinii toscane-Mark Mills

Un amestec pasionant de crimă şi cultură, de trecut şi prezent… o lectură perfectă pentru vacanţa de vară” – New York Daily News
O frumoasă vilă pierdută pe dealurile Toscanei, o grădina misterioasă, două crime tainice – una din secolul XVI, cealaltă din secolul XX – şi o familie bântuită de secrete întunecate, toate se amestecă în acest mister fascinant plasat în Italia postbelică.
În 1958, Adam Strickland, un tânăr student la Cambridge, pleacă la Vila Docci pentru a studia o grădină din secolul XVI şi a scrie o monografie dedicată acesteia. Proiectată şi creată de un soţ îndurerat în memoria soţiei sale moarte, grădina este o lume misterioasă, cu statui, grote, canale şerpuitoare şi inscripţii clasice. Dar pe măsură ce avansează cu cercetările, Adam este tot mai convins că ascunsă în iconografia stranie a grădinii se află cheia pentru dezlegarea unei crime cufundate în Sanctuar-William Faulknernegura veacurilor. Să fie Adam doar un student naiv, care descoperă întâmplător secrete ascunse, sau este el folosit pentru aducerea la iveală a adevărului din spatele trecutului enigmatic al vilei?

5.Sanctuar-William Faulkner

De-a lungul timpului, Sanctuar a fost considerat unul dintre cele mai controversate şi şocante romane scrise de William Faulkner; este, deopotrivă, romanul care a înregistrat cel mai mare succes de public şi de vânzări, devenind în timpul vieţii scriitorului singurul bestseller, având ca principală temă violul. Un roman care analizează natura răului, inspirat din operele lui T.S. Eliot şi Freud. O poveste sumbră, foarte violentă pentru acele vremuri (cartea a fost publicată în 1931), dar şi pentru Faulkner însuşi, a răpirii şi violării unei tinere fete de colegiu, acţiunea petrecându-se în comitatul Yoknapatawpha. Sanctuar este o carte ca nici o alta. Una dintre cele şase sau şapte capodopere ale scriitorului, pe care André Malraux o considera a fi o intruziune a tragediei greceşti în romanul poliţist.

Perechea perfecta de Johanna Lindsey6. Perechea perfectă -Johanna Lindsey

Cu aproape un deceniu în urmă, Richard Allen a părăsit Anglia ca să scape de un tată abuziv şi tiranic, care dorea să-l însoare cu fiica unui comerciant bogat pentru a face rost astfel de o avere uriaşă. Hotărât să-și trăiască viața după bunul plac, Richard se îmbarcă însă pe o corabie și se stabilește în Caraibe, alăturându-se unei bande de vânători de comori sub identitatea lui Jean Paul, un francez seducător și lipsit de griji. Când se întoarce în secret în Anglia ca să rezolve o sarcină urgentă şi participă la un bal mascat, Richard face întâmplător cunoştinţă cu o femeie tulburătoare.
Încântată că avocații ei au găsit în sfârșit o modalitate de a o elibera de contractul de căsătorie cu fiul contelui de Manford, încheiat pe când cei doi erau doar niște copii, Julia Miller, moștenitoarea unei mari averi, speră să-și găsească perechea perfectă la balul prietenei sale, Georgina. Fermecată de un francez mascat, Simfonia Itinerata-Emily St.John Mandelcare îi dă primul sărut tulburător din viața ei, Julia nu se poate abține să nu încerce să descopere identitatea acestui bărbat misterios – și face o descoperire șocantă. Acum, ca să scape de fantomele trecutului, Julia se vede nevoită să participe la o farsă riscantă alături un bărbat despre care nu ar fi crezut niciodată că poate fi perechea perfectă.

7. Simfonia Itinerată-Emily St.John Mandel

,,Simfonia itinerantă” este un roman complex, ciudat, despre anii de dinainte şi de după o pandemie care ucide majoritatea populaţiei de pe Terra, având în centru destinele unei trupe de actori supravieţuitori. Planurile temporale se împletesc în mod armonios. Frumos scris, bine construit, nu este, cum s-ar putea crede, doar un roman postapocaliptic sumbru, ci ne oferă o viziune inedită despre un viitor distopic.”

Indragostirile-Javier Marias8. Îndrăgostirile-Javier Marias

Ce știm despre cei din jurul nostru, despre gândurile lor intime, despre intențiile lor reale sau despre trecutul lor? Ce adevăr despre ei ajunge la noi, la urma urmei? Și ce mâini invizibile ne plămădesc propriul destin?
María Dolz lucrează într-o editură și duce o existență destul de ternă. Cu excepția dimineților în care, în cafeneaua în care își ia zilnic micul dejun, își petrece vremea pândind – observând – un cuplu necunoscut, un bărbat și o femeie care i se par a fi o pereche perfectă, iradiind o incredibilă fericire. Până într‑o zi în care bărbatul e ucis pe stradă, în mod brutal, de un alienat mintal. Tulburată de această tragedie, María iese din umbră doar pentru a ajunge într‑un triunghi amoros în care e implicat cel mai bun prieten al celui dispărut și înțelege repede că legăturile acestui bărbat cu tânăra văduvă nu sunt lipsite de ambiguitate.
Cum se întâmplă adesea în universul romanesc al lui Marías, revin și aici temele sale obsedante: funcția secretului, îndoiala ca motor al narațiunii, tensiunea din interiorul cuplurilor, rolul central al trădării și al lașității în relațiile umane. Iar deznodământul e la fel de tipic scriiturii lui Marías: ca și în viață, cititorul trebuie să aleagă între mai multe interpretări posibile ale evenimentelor. Pentru că sfârșitul romanului nu face să dispară incertitudinile, ci le amplifică.

8 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.