7 cărți cu final neașteptat
7 cărți cu final neașteptat
Dacă m-ar fi întrebat cineva zilele trecute ce am de gând să scriu, atunci în mintea mea ar fi fost un mare blank. De curând mi-am instalat temporar biroul în living și am zis că este cazul să schimb macazul și să vă surprind plăcut cu 7 cărți cu final neașteptat. Le-am citit în perioade diferite, dar ajungând la titlul potrivit, în mintea mea s-a declanșat lista. Impresiile sunt subiective, dar ele reflectă ceea ce simt.
Dacă și voi aveți o listă cu astfel de titluri, atunci nu stați pe gânduri și scrieți despre ce vă place. Să renunțăm la monotonie și să punem osul la treabă. Let’s do it!
1. Pacienta tăcută – Alex Michaelides (Titlu original: The Silent Patient)
Doamne, această carte m-a scos din minți. De fiecare dată când înaintam și încercam să empatizez cu personajele, să le înțeleg, să prind firul, intervenea subtil măiestria scenariului bine pus la punct și efectiv îmi spulbera planurile cu ajutorul cuvintelor. Am simțit că filmul se întregește pe măsură ce înaintez alături de Theo – psihoterapeutul și Alicia – femeia acuzată de crimă.
Subiectul controversat și misterul din jurul crimei se strâng în jurul cititorului precum un ștreang. Răsturnările de situație, trăirile din paginile de jurnal, gândurile lui Theo, obsesiile și temerile unora, frustrările altora, m-au făcut să jonglez ca o minge pasată de la un pion la altul. De unde atâta răbdare?
Așteptarea a fost atât de intensă încât la final am zis, waw. Ce s-a întâmplat de fapt în ultimele 330 de pagini?
Pacienta tăcută – un thriller psihologic care va șoca mulți cititori datorită subiectului controversat și a crimei în jurul căreia se învârte subiectul. Alicia Berenson are o viață aparent perfectă, însă în clipa când este acuzată că și-a ucis soțul, ea refuză să vorbească despre crimă și astfel se declanșează bomba atrăgând atenția tuturor.
Tăcerea ei va fi subiect controversat pentru poliție, terapeuți, dar și apropiați. Fiecare ascunde ceva și din investigațiile neoficiale ale lui Theo Faber – psihoterapeutul ei nu-ți dai seama dacă o iubesc sau o urăsc. Picturile sale devin un magnet și fiecare vrea să înțeleagă ce se ascunde în spatele tăcerii.
”Numele meu este Theo Faber. Am patruzeci și doi de ani. Și am devenit psihoterapeut din pricină că eram sărit de pe fix. Ăsta-i adevărul – cu toate că nu e ceea ce am zis în timpul interviului pentru ocuparea postului, când mi s-a pus întrebarea:
-Ce anume crezi că te-a atras spre psihoterapie?”
Scrisă din perspectiva personajului masculin – Theo Faber, cartea mi-a lăsat senzația că merg desculță pe un drum cu cioburi și oricând trebuie să mă aștept la ceva rău din partea lor. Notițele mentale, răceala cu care comunicau și propriile probleme personale ce se îmbinau cu obsesia pentru aflarea adevărului din cazul Aliciei, efectiv m-au debusolat.
Obsesia lui se intercala pas cu pas cu ceea ce citeam din jurnalul Aliciei și presiunea creștea. În fond despre asta este și cartea, despre așteptare, iubire, ură și refulare.
2. Second Life – S.J. Watson (Titlu original: Second Life)
Înainte de a-i da de cap acestei cărți am avut un parcurs îndelungat. Am citit 100 de pagini, am aruncat-o de nervi și după câteva luni mi-am propus să îi dau o altă șansă în speranța că poate se prinde ceva de mine. Deși am terminat-o cu ceva timp în urmă, acest thriller psihologic încă mă urmărește.
Second life începe lent și cum îmi place sclipirea din primele pagini, a trebuit să accept că temperamentul Juliei. Această femeie nestatornică mereu avea nevoie de timp pentru a-și contura gândurile. Statul la pândă în umbră și studierea comportamentelor poate deveni interesantă, dar până când? Am simțit că vibrez și ceva se mișcă atunci când viețile lor se dezlănțuie, secretele par să devină palpabile și criminalul să apară la lumină.
Julia este căsătorită, însă moartea surorii sale o debusolează. Vrea să afle ce s-a întâmplat cu adevărat și în clipa când pornește propria investigație va trebui să facă unele compromisuri. Printr-un site de socializare încearcă să prindă în plasă un străin crezând că este implicat direct, dar discuțiile degenerează și întâlnirea va fi fierbinte. Și cum gustul păcatului o năucește, ea se va arunca în minciuni, sex și fantezii fără să realizeze că își taie pârghiile de siguranță.
Și din acest punct stările ei devin debusolante, vrea să își păstreze soțul, să fie aceeași mamă devotată, dar pierde controlul. Propriile minciuni se comportă precum un bumerang. Bărbatul cu care se întâlnea va ajunge să o șantajeze cu armele care i le furnizase din mers și să transforme scenariul în adrenalină.
Finalul m-a surprins și atunci am realizat cât de bine s-a jucat S.J. Watson cu trăirile, cum a driblat mișcările personajelor și măiestria cu care a șlefuit totul. A meritat să dau cu cartea de pereți (în gând) și să aștept dezvăluirea criminalului. 7 cărți cu final neașteptat
3. Nu te poți ascunde – Karen Rose (Titlu original: You can’t hide)
Povestea din Nu te poți ascunde este completă din toate punctele de vedere. Veți regăsi multe situații neprevăzute, șocante, scenarii ce par imposibile la prima vedere, însă descrise cu finețe. Autoarea Karen Rose are harul de a jongla cu tensiunea, emoțiile și să empatizeze cu cititorul, să îl facă să simtă fiecare mișcare.
Coșmarul unui psihiatru se concretizează în clipa când vede cum pacienții sunt torturați și împinși către sinucidere și toate indiciile se îndreaptă către ea, Tess Ciccotelli. Scopul este ca să o distrugă, să cedeze și să piardă tot: carieră, familie și propria viață. Cei care i se alătură vor avea parte de același regim, să îi încolțească și să iasă vinovată.
Sclipirea din spatele crimelor, modul cum mintea umană acționează în situații limită și elementele noi, ele vor transforma romanul în scenariu de film. Acest thriller are suspans și o poveste de dragoste cu multe piedici. Nici dacă visam nu reușeam să mă duc cu gândul la mintea diabolică a criminalului misterios. Atâta ură se ascunde încât te lasă fără cuvinte.
Nu te poți ascunde va rămâne mult timp pe lista cărților preferate pentru că este imposibil să nu scriu despre ea.
,,Înscenarea fusese atât de atent plănuită. Atâta timp pierdut pentru fiecare etapă având ca scop expres să o vadă pe Ciccotelli în spatele gratiilor. Singură și izolată. Fără carieră și fără prieteni. Iar în cele din urmă, fără viață.
Dar există și alt fel de închisori. Alte feluri de a induce izolarea. Teama. Agonia. Închisoarea lui Ciccotelli, va avea de toate …”
4. Umbrele trecutului – Lina Howard (Titlu original: Shadows of Twilight)
Indiferent de momentul în care aș fi scris despre aceste 7 cărți cu final neașteptat, Umbrele trecutului ar fi fost în mintea mea. Un roman aparte ce reușește să stârnească întrebări de la bun început.
Roanna Davenport rămâne în grija bunicii la moartea părinților și va crește la Davenport. Firea ei năstrușnică o va face să îndrăgească caii, să atragă situațiile neplăcute și să se îndrăgostească iremediabil de Webb, vărul său. Însă sentimentele par să nu îi fie împărtășite în clipa când el se va căsători cu Jessi. Totul va lua o întorsătură ciudată în clipa când Jessi este găsită moartă. Misterul morții ei va dăinui peste ani și criminalul rămâne liber distrugând astfel liniștea celor din jur.
Webb lasă în urmă trecutul și pleacă din Arizona, Roanna se maturizează ascunzându-și sentimentele și face tot posibilul ca să își ajute bunica. Peste ani, dorința arzătoare a acesteia este să-l aducă pe nepot acasă, să-și reia atribuțiile și poate prin prezența lui să dărâme zidurile impuse ale Roannei. Transformarea acesteia va fi un șoc pentru el și regretele, urmele trecutului par să revină cu altă forță.
Din păcate avantajele vor veni la pachet și cu misterul din jurul crimei, iar întâmplările ciudate își vor face simțite prezența prin diferite… obstacole.
Deși nu este un thriller psihologic, suspansul se intercalează cu romantismul și criminalul va avea un rol decisiv, lăsând cititorul pe gânduri. Putea fi oricine, însă autoarea s-a gândit să aleagă ultima persoană din listă și să dea lovitura de grație.
5. Crima din Orient Express – Agatha Christie (Titlu original: Murder on the Orient Express)
Bazat pe o poveste reală, romanul Crima din Orient Express surprinde cititorul și îl trimite în căutarea adevăratului asasin. Detaliile minuțioase și misterul din jurul crimei vor fi atent studiate de către celebrul personaj – Hercule Poirot. Subtilitatea, talentele ascunse și motivele care au stat la baza crimei sunt evidențiate de autoarea Agatha Christie – o maestră a romanului polițist. O carte ce se bucură de succes și mișcă rotițele imaginației. Derularea scenariului pune în valoare fiecare personaj stârnind interes, atât din partea cititorului, cât și a celor care au îndrăznit să reinventeze subiectul.
Un caz interesant, un mod inedit de abordare și un final pe măsură. Deși nu sunt o fană a autoarei, mărturisesc că întotdeauna a știut să fie originală și suspansul să fie prezent în scenele sale.
Un afacerist american va fi găsit decedat într-un compartiment închis pe dinăuntru din luxosul tren Orient Express. I-au fost aplicate douăsprezece lovituri de cuțit și din cei doisprezece călători, toți devin suspecți. De data aceasta victima nu este deloc nevinovată. În cadrul anchetei, Hercule Poirot va afla detalii despre un caz celebru de răpire și uciderea unui copil. Impactul asupra familiei este tragic, marcându-i pentru totdeauna. Misiunea investigatorului este dificilă. Poate fi considerată această crimă justificabilă?
,,- Ma foi! spuse monsieur Bouc nemulțumit. Chiar toată lumea din acest tren minte?
– Asta urmează să aflăm, răspunse Poirot.”
„Dacă rezolvați acest caz, mon cher, am să cred cu adevărat în miracole!”
6. Cel mai de preţ cadou – Nicholas Sparks (Titlu original: The best of me)
Nicholas Sparks are un stil inconfundabil pătrunzând în mintea personajelor și dând dreptul la replică tuturor. Vocea se simte și trezește amintiri, răscolește emoții și speculează fiecare celulă.
Poate că nu m-aș fi oprit la această carte, dar din când în când trebuie să acordăm tribut unui personaj. Dacă n-ar fi fost finalul, scânteia care să stoarcă și să mă întristeze, poate că aș fi trecut peste, dar efectiv nu am putut.
Cel mai de preț cadou are puterea de a provoca cititorul, să se bucure de viață, să iubească intens, să aleagă cu înțelepciune și să își facă „ieșirea” cu stil. O carte ce „vorbește” despre sacrificii, regrete, iertare și a doua șansă. Unii trăiesc de se plictisesc, alții rămân în stadiul de puțin și bine, însă destinul bântuie pe fiecare și îi pune să joace la ruletă.
Amanda Collier şi Dawson Cole s-au îndrăgostit din liceu. Deși trăiau în două lumi diferite, dragostea nu a întârziat să apară. Și cum misterioase sunt căile destinului, cei doi se despart, alegând drumuri diferite. După douăzeci şi cinci de ani, Amanda şi Dawson sunt nevoiți să revină în Oriental și să aducă un ultim omagiu lui Tuck, un om important din perioada lor adolescentină. Ultimele lui dorințe sunt clare, dar când ajung față în față cei doi retrăiesc momente ce păreau demult uitate. Vor descoperi multe lucruri despre acest bătrân și vor mărturisi ce simt, acum la răscruce de drumuri. 7 cărți cu final neașteptat
Sentimentele lor renasc, însă orice drum ar alege și oricum ar dori să procedeze, ei vor răni oameni și vor stârni valuri. Un impas ce va avea impact asupra tuturor și numai cei doi vor deține cheia rezolvării.
Mărturisesc că fiecare carte a lui Sparks îmi răscolește sufletul și dacă amân să le citesc, o fac din motive pur subiective. Indiferent că este carte sau film, simt un gol în stomac.
7. Soarele nu apune niciodată – Nora Roberts (Titlul original: Come Sundown)
Soarele nu apune niciodată – o carte despre speranță, luptă continuă și biruința binelui în fața răului. Nu este o carte religioasă, însă asta nu înseamnă că suspansul creat de Nora Roberts este clișeic. Pe tot parcursul lecturii am crezut cu tărie și am sperat că va veni momentul în care Alice va reuși să scape, să fugă de chin.
Scrisă pe mai multe planuri, autoarea își construiește planul de atac punând accent pe diferite multe aspecte. Unul din ele reprezintă cheia acestei cărți: Alice și dispariția ei misterioasă cu 25 de ani în urmă. Și totuși, viața personajelor își continuă cursul evoluând, fiecare străduindu-se să își construiască o normalitate.
În Montana de Vest zilele se încadrează într-un anumit tipar, liniștea însemnând pentru oameni ceva firesc. Bo Longbow muncește foarte mult la afacerea familiei în calitate de manager al complexului turistic alături de cei dragi. Este prinsă în orice fel de activități, dar pentru viața personală nici vorbă să își facă timp. Singurul om care-i va tulbura rutina este Callen Skinner – o iubire care le-a lăsat amândurora urme și regrete. Ambiția lui îi va da bătăi de cap, însă nu cedează așa ușor la prima adiere de vânt. Relația lor are nevoie de o a doua șansă.
Și când credeau că totul pare să fie lapte și miere, într-o zonă izolată va fi descoperit cadavrul unei femei. Instant tensiunea se schimbă radical și trebuie să-și ia măsuri de siguranță. Callen devine suspect în ochii autorităților, dar pentru familia Bodine înseamnă prilej de durere. Tragedia le reamintește de dispariția lui Alice, mătușa lui Bo.
Indiciile apar pe parcurs și este imposibil să nu suferi alături de Alice, femeia care a stat chinuită, ascunsă de familie, abuzată ani de zile și tratată ca un câine. Firul gândurilor se mută de la un personaj la altul, simțindu-se furia, neputința, speranța, lupta, durerea și afecțiunea. Fiecare visează la o eliberare și speră la un nou început.
Dacă și voi simțiți nevoia să vă așterneți pe hârtie gândurile cu cărțile preferate, nu ezitați să o faceți. Majoritatea aveam timp, însă motivarea ne lipsește de cele mai multe ori.
Topuri de cărţi
Felicitari Mili,frumos si interesant articol.
Multumesc Arci. Simteam nevoia sa evadez, iar aceste carti au venit in mintea mea in mod natural.
primele doua le-am citit si eu si chiar m-au dat peste cap. In mod deosebit, Pacienta tacuta. Foarte bine scrisa cartea!
Desi Pacienta tacuta am citit-o mai tarziu, stiam ca nu voi da gres. Ai recomandat-o cu atata patos incat am zis, a mea este.
Am citit Crima din Orient Express și cam toate cărțile scrise de ea sunt cu final neașteptat. Interesante recomandări.