Reţete – Meniu – bulgaraşi de brânză – ciorbă de mazăre – găluște cu prune
Reţete – Meniu – bulgăraşi de brânză – ciorbă de mazăre – găluște cu prune – budincă
1. Aperitiv: bulgăraşi de brânză:
– 200 gr brânză dulce (Ricotta)+100 gr brânză telemea (dată pe răzătoarea fină) se mixează bine cu 100 gr unt
-adăugăm după gust sare, piper multicolor, chimen praf și amestecăm foarte bine
-pregătim într-o farfurie cașcaval dat pe răzătoarea fină
– luăm (cu mâinile ude) din amestecul de brânză, formăm bulgăraşi și-i dăm prin cașcaval
-așezăm pe farfurie și dăm la rece
2. Ciorbă de mazăre :
– 1 -2 morcovi,1 păstârnac,1 pătrunjel le dăm pe răzătoarea fină (opțional și-o ceapă mică), le călim puțin în ulei, adăugăm mazărea și punem la fiert
-când legumele sunt aproape fierte adăugăm sare, piper, cury, după gust
-pregătim un amestec din ou bătut cu un praf de sare și făină cât ia
-când ciorba clocotește o dăm la foc mic și punem cu linguriță găluşcuţele, lăsăm să fiarbă bine, adăugăm mărar tăiat fff fin
-se poate servi așa sau dreasă cu smântână
3. Găluște cu prune (Vero):
-15 cartofi mari, aproximativ 50 de prune (depinde de mărime),100 ml lapte, 400 gr făină, 1 vârf de linguriță de sare, 250 gr zahăr, 2 zahăr vanilinat (sau ½ plic de zahăr praf vanilinat), 1/2 linguriță scorțișoară măcinată, 250 gr gris sau pesmet.
– se fierb cartofii în apă cu sare, se curăţă, se zdrobesc și se amestecă cu lapte (ca la piure) și se lasă la răcit
-după ce s-a răcit se pune făină, se frământă bine până obținem un aluat moale omogen
-rupem bucăți de aluat (cât o prună mare), îl întindem în palmă trecută prin făină, punem prună și o învelim ca o bilă
-într-o oală punem la fiert apă și când clocotește punem pe rând găluştele (să nu se suprapună) și fierbem cam 15-20 de minute. Repetăm operațiunea până le fierbem toate și le punem într-un vas de yena (sau o cratiță)
-într-o tavă punem uleiul să se încingă, adăugăm grisul și-l amestecăm până devine maroniu, apoi stingem focul
-amestecăm grisul cu zahărul, zahărul vanilinat, scorțișoară și un pic de apă
-punem amestecul peste găluște
4. Budincă:
-preparam după instrucțiuni budincă de fructe, 2-3 feluri
-punem în cupe câte un strat din fiecare budincă, deasupra presăram nuca de cocos și lăsăm să se răcească
-punem la frigider, înainte de servire puteți presăra ciocolată sau bobițe colorate
Poftă bună!
Reţete culinare
Reţete
Pulpe de curcan pe pat de legume
-pulpele le condimentăm şi le lăsăm să stea puţin
-în tavă tăiem felii 1-2 cepe, 1-2 ardei roşii, 1 dovlecel felii (mai groase_), o cutie de ciuperci (scurse), 2-3 cartofi tăiaţi rondele (mai groase)
-presăram sare, piper, cury, boia, praf de chimen, praf de coriandru, oregano, cimbru
-punem deasupra pulpele condimentate, apă cât acoperă şi punem la cuptor
-punem în apă un păhărel de alcool: coniac, gin, vodka
-lăsăm până scade apa şi pulpele devin crocante
-mai adăugăm apă să avem şi un pic de sos peste legume
-dacă vă place usturoiul faceţi un mujdei, scoateţi tava din cuptor turnaţi mujdeiul peste friptură şi acoperiţi tava (nu mai puneţi în cuptor)
Vreau budinca si găluște cu prune. Cam multe dulciuri. Yumiiiiii
Arci, Vero, sunteți minunate! Pulpe de curcan voi incerca luni. Mulțumim pentru idei! Sunteți un ajutor fantastic pentru mine!
Mulțumim, Ro! Mă bucur tare mult