Salată cu fructe de mare – Ciorbă de conopidă – Varză de Bruxelles gratinată cu cașcaval și bacon – Gogoși
Salată cu fructe de mare – Ciorbă de conopidă – Varză de Bruxelles gratinată cu cașcaval și bacon – Gogoși
1.Aperitiv: salată cu fructe de mare
- 1 conservă de scoici în sos,1 cutie de caracatită în ulei le tăiem mărunt și le punem în castron (cu tot cu sos și ulei)
- adăugăm 1 cutie de porumb (stors) ,măsline negre sau verzi tăiate feliuțe, 200 gr paste (ca boabele de orez) fierte și scurse
- potrivim de sare, piper, lămâie, amestecăm bine și dăm la rece
2.Ciorbă de conopidă:
- spălăm conopida și o desfacem buchețele
- 1 morcov+1 pătrunjel = le dăm pe răzătoarea fină, le călim puțin în ulei, adăugăm conopida și apă și punem la fiert
- potrivim de sare, piper, cury praf, lemon gras praf
- când conopida e aproape fiartă adăugăm amestecul de verdeață care ne place și mai lăsăm câteva clocote
- serviți așa sau dreasă cu smântână sau iaurt
3.Varză de Bruxelles gratinată cu cașcaval și bacon (Iliuţa):
- 800 g varză de Bruxelles se amestecă cu 20 ml ulei de măsline, sare după gust, piper alb, boia iute, cimbru și busuioc uscat.
- în cuptorul preîncălzit la 200 grade le lăsăm pentru 15 minute.
- între timp pregătim compoziția pe care o vom adaugă ulterior formată din: 2 ouă mixate cu puțină sare, 150 cașcaval răzuit, 200 g smântână de gătit, 250 bacon tăiat cubulețe și 4 căței de usturoi răzuiți.
- adăugăm compoziția peste varză și le mai lăsăm pentru 20 minute în cuptor până capătă acea crustă ușor maronie.
- la final presăram mărar tocat.
4. Gogoși(Vero):
- 1 kg făină, 3 plicuri drojdie uscată, 4 ouă întregi, o cană zahăr, 2 plicuri zahăr vanilat, 1 sau 2 esențe de vanilie, zeamă de la o lămâie , un pachet unt, lapte.
- se amestecă făina cu drojdia apoi se adaugă celelalte ingrediente.
- laptele cald se adaugă treptat pentru a pune cantitatea necesară.
- se frământă bine, până se curăță mâinile de aluat.
- se lasă la crescut, la căldură cam 1 ora apoi se fac mingi rotunde mai mici ca oul și se prăjesc în baie de ulei.
- se servesc cu zahăr pudră, gem sau toping.
-
#reţeteculinare #culinar #literaturapetocuri