Salată cu leurdă - Pui umplut - Prăjitură cu vişine

Salată cu leurdă – Pui umplut – Prăjitură cu vişine

1.Aperitiv: salată cu leurdă

  • 2-3 roșii tăiate mărunt le punem într-un castron
  • 1 ceapă și un castravete le tăiem felii,le lăsăm să stea puțin cu sare,le spălăm cu un jet de apă și după ce se scurg le punem peste roșii
  • 1 legătură de leurdă o spălăm, o tăiem mărunt și o adăugăm în castron
  • potrivim de sare, piper, un pic de oțet, amestecăm bine și punem la rece

2.Ciorbă de pui

  • un piept de pui  tăiat bucăți mici
  • 2 morcovi+1 pătrunjel+1 păstârnac+se dau pe răzătoarea mică
  • 1 ceapă mică se taie bucățele
  • punem în oală puțin ulei, călim ceapa, adăugăm  zarzavatul și carnea, mai călim puțin apoi adăugăm apă și punem la fiert
  • adăugăm sare, piper, praf de curry, praf de chimen și  boia (opțional)
  • când ingredientele sunt fierte adăugăm amestecul de verdeață care ne place(eu pun pătrunjel, leuștean și tarhon tăiate fff mărunt) și mai lăsăm câteva clcocote
  • se poate servi așa sau dreasă cu smântână sau iaurt

3.Pui umplut

  • alegeți 1 pui mai mic(1-1,5 kg) îl curățați, spălați și-l lăsați în apă rece cu sare până faceți umplutura (se ridică mai ușor pielea)
  • pentru umplutură: căliți 1 ceapă tăiată mărunt (sau câteva fire de ceapă verde cu tot cu codițe), adăugați 2-3 felii de pâine albă (muiată în apă și stoarsă,1 legătură de pătrunjel tăiat mărunt și 3-4 ouă întregi
  • adăugați sare și piper și amestecați totul pe foc până se fac ouăle, apoi lăsăți umplutura să se răcească
  • se umple puiul (începând de jos) între piele și carne cât puteți de mult, și se coase pielea cu ață colorată (ca să o puteți scoate mai ușor)
  • se condimentează cu mixul de condimente care vă place
  • în interior puneți 1-2 buc de măr,1-2 felii de lămâie sau portocală
  • puneți puiul în tavă, un pic de apă, acoperiți cu folie și băgați la cuptor
  • când puiul e aproape gata luați folia și puneți la cuptor să se frigă
  • serviți cu cartofi piure sau copți

4.Prăjitură (Nina)

Prăjitură cu vişine

Ingrediente:

– 4 ouă mari

– 200 g. zahăr

– 200 ml. lapte

– 150 ml. ulei

– 300 g. făină

– 30 g. amidon sau praf de budincă (de vanilie)

– 1 plic praf de copt (10 g.)

– 500-600 g. fructe (vișine, cireșe, caise, pere, căpșuni, zmeură, etc.)

Eu am făcut-o cu vișine, că avem pomii plini, așa că vom începe cu visinele mele spaniole, maaari și coapte, singurele pe care le mănânc cu plăcere. Celelalte sînt prea acre pentru mine

În pom și-apoi în bol, la curățat:

Mod de preparare:

  Se încinge cuptorul la 180 grade C (foc potrivit). Se spală fructele și se șterg cu un prosop de bucătărie. Se scot sâmburii, iar dacă sînt prea mari se taie în jumătate sau cuburi, că să nu cadă la fundul tăvii. Se lasă deoparte, până se prepară aluatul.

  Se sparg ouăle într-un castron încăpător. Se adaugă zahărul, un praf de sare (cât luați cu trei degete) și se amestecă bine timp de cca. 2-3 minute. Folosiți cu încredere mixerul: P.Compoziția trebuie să fie spumoasă.

  Se adaugă laptele (rece) și uleiul și se amestecă din nou preț de câteva secunde. Se cerne făina împreună cu amidonul sau praful de budincă (dacă nu aveți, puneți tot făină) și praful de copt și se încorporează în aluat.

  Se tapetează cu hârtie de copt o tavă mare, de aprox. 40×30 cm. Se toarnă aluatul și se nivelează. Fructele se pun într-o pungă cu cinci, șase linguri făină sau nucă măcinată (ori jumate făină+jumate nuca) și se scutură bine. Se presară cât mai uniform fructele deasupra aluatului (nu le apăsați în aluat) și se pune imediat forma la cuptor.

  Se lasă cca. 20 de minute și-apoi se scade temperatura la 170 grade C (foc domol). Se ține încă 15-20 de minute sau până când trece de testul scobitorii (înfigeți o scobitoare în mijlocul blatului, și dacă iese curată, blatul e gata).

Poftă Bună!

Reţete culinare

Culinar

#reţeteculinare #culinar #literaturapetocuri

 

 

 

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

6 COMMENTS

  1. Anul acesta chiar am profitat de leurdă. Era plină pădurea.
    Puiul arată super!
    Mulțumim pentru rețete!

    • Stii ca poti pune si in congelator taiat fideluta,asa o ai pe iarna.
      EU nu pot pentru ca are gust de usturoi,dar imi pun verdeturi de ciorba,macris si loboda.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.