Sărutul secret al întunericulul de Christina CourtenaySarutul secret al intunericului de Cristina Courtenay

Titlul original: The Secret Kiss Of Darkness
Traducerea: Liviu Mateescu
Editura: Lider
Nimar de pagini: 312

Christina Courtenay: pseudonim folosit de Pia Tapper Fenton, jumătate englezoaică / jumătate suedeză, a crescut în Suedia, apoi s-a mutat în Japonia pentru o vreme.
Scrie romantism istoric/poveşti aventură, călătorii în timp şi YA, romantism modern
În prezent, preşedinte al Romantic Novelists’ Association.
Personajele acestui roman sunt inventate, cu excepţia artiştilor Thomas Gainsborough şi Gainsborough Dupont, nepotul lui. Ei chiar au mers în Vest, de cel puţin două ori, însă, în mod evident, nu au pictat niciodată portrete ca şi cele din cartea de faţă.

Cartea Sărutul secret al întunericulul m-a făcut pur şi simplu să mă cred puţin nebună. Cum ar fi să aveţi în casă un tablou şi într-o zi trecând pe lângă el să îţi dai seama că portretul ţi-a făcut cu ochiul? După ce am citit cartea am început să analizez tablourile din casă. Am câteva, dintre care şi vreo două portrete, nu ştiu dacă sunt valoroase, dar cert este că sunt vechi. Am stat în faţa tabloului şi aşteptam ca „tanti respectivă”, ori să îmi facă cu ochiul, ori să îmi vorbească, dar şi mai rău aşteptam să-mi spună povestea ei şi să îmi ceară ajutorul. Hilar, nu? M-am tâmpit, dar ce tâmpenie frumoasă … Asta demonstrează că autoarea a reuşit să mă facă să trăiesc cartea, să o cred, chiar dacă este pură fantezie imaginară. Nu este o carte de cine ştie ce complexitate, dar are un un anumit efect asupra cititorului. Vrei să ştii, să descoperi, să călătoreşti în timp. Despre asta este vorba. Două timpuri, trecut şi prezent care se împletesc, care depind unul de celălalt. Două poveşti din timpuri diferite care se leagă între ele. Una fără cealaltă nu vor putea supravieţui, nu îşi pot găsi fericirea. Liantul-un tablou, al unui bărbat necunoscut, venit din vremuri străvechi, de o frumuseţe aspră masculină, un bărbat închis printr-o vrajă făcută de o ţigancă într-un tablou. Un bărbat care este despărţit de femeia pe care o iubeşte, şi o caută timp de secole. Rătăceşte prin fumul gros al timpului căutând-o pe cea care i-a fost jumătatea sufletului. Îşi va găsi liniştea şi locul, numai atunci când un alt tablou reprezentând-o pe iubita lui îi va sta alături. Dar cele două tablouri fuseseră despărţite şi nu se găseau unul pe celălalt. Aşa că, bărbatul misterios din tablou are nevoie de ajutor. Secole la rând a privit oamenii care îl admirau prin galerii, dar niciunul nu a fost cel sau cea care îl poate ajuta să îşi găsească iubita. Şi după vreo 200 de ani, stând prăfuit într-o galerie, aşteptând să între la o licitaţie să fie vândut nu se ştie cui, apare ea …

Anul 2013

Kayla Sinclair trece printr-o perioadă stresantă. Este în toiul pregătirilor de nuntă cu Mike, un bărbat pe care crede că îl iubeşte, dar în acelaşi timp îşi dă seama că ceva nu merge între ei. Parcă nu sunt compatibili! Pune totul pe seama perioadei febrile dinainte de nuntă. De curând primise o mică moştenire din partea unei mătuşi, şi vroia ca din banii primiţi să cumpere o amintire să o păstreze în memoria ei. Vrea ceva să reziste în timp şi care să îi crească valoarea. O antichitate. Şi iat-o participând acum la o licitaţie de antichităţi, deşi după ce analizase toate obiectele nimic nu-i atrăsese privirea, decât un tablou al unui bărbat frumos, misterios, dar fără valoare. Tabloul nu purta nicio semnătură şi nici nu ştia cine este personajul. Dar ceva o atrăgea la el, chiar i se pare după ce îl priveşte că acesta i-a făcut cu ochiul. Doamne este prea stresată, deci posibil să nu cumpere nimic să pleSarutul secret al intunericului 1ce acasă aşa cum a venit. Şi totuşi rămâne la licitaţie, iar când misteriosul tablou este prezentat, o forţă nevăzută o face să liciteze. Este atât de puternică acea forţă, încât parcă cineva îi ridică mâna cu cartonasul, şi deşi conştientă că nu face ceea ce trebuie, continuă licitaţia. Se luptă cu un alt licitator şi ajunge la fabuloasa sumă de 18 mii de lire, ceea ce înseamnă toată moştenirea proaspăt primită şi ceva pe deasupra. Iat-o acum proprietara unui tablou în mărime naturală, cam de 1,90, al unui bărbat necunoscut şi fără valoare. Ce naiba a fost în mintea ei … Unde pune tabloul, este prea mare şi în niciun caz în casa viitorului ei soţ. Nu are decât să îl ţină în micul ei apartament şi ce să facă cu el? Se gândeşte, poate că nu este prea târziu să renunţe, şi să nu îl mai ia. Dar, îl plătise deja, îşi dăduse până şi ecomomiile strânse pentru luna de miere. Când va auzi Mike, nu va fi de bine.

Şi aşa şi este, viitorul ei soţ este oripilat de tablou, îi ordonă să scape de el, este o inconştienţă. El, are dreptate, dar ceva neştiut şi puternic o face să-l înfrunte pe Mike şi de aici cu numai câteva săptamâni înainte de marea nuntă, relaţia celor doi se rupe. Să fie tabloul de vină, sau soarta? Oare Mike era bărbatul potrivit pentru ea, era el sufletul ei pereche?
Plângându-şi de milă în propriul apartament, singură şi crede ea nefericită, aude cum o voce o încurajează. Are halucinaţii, cine naiba vorbeşte? Un glas baritonal, languros, senzual, îi spune că mâine va fi o floare, că este puternică şi că bărbatul acela nu o merită.
Uitându-se mai bine şi ghidându-se după voce, îşi dă seama că tabloul îi vorbea, ba şi gesticula, şi chiar zâmbea. Clar are febra, este bolnavă! Neagă totul câteva zile, până când ajunge să stea de vorba cu un tablou, şi să începă să îl placă pe bărbatul din tablou. Aşa află povestea lui şi ceea ce vrea de la ea.

Sarutul secret al intunericuluiCine este el: Personajul din tablou vine din secolul al XVIII-lea şi se numeşte Jago Kerswell, hangiu şi contrabandist, bastardul unui nobil, care a fost dispus să îşi asume orice risc pentru a fi cu frumoasa şi delicata Lady Eliza Marcombe, o tânăra nobilă, căsătorită cu bogatul, nemilosul şi crudul frate al lui vitreg. Cei doi s-au îndrăgostit, s-au iubit pe ascuns, au împărtăşit acel SĂRUT SECRET AL ÎNTUNERICULUI, au conceput un copil, şi când credeau că vor reuşi să fugă şi să fie împreună, Eliza este omorâtă. Înainte de-a fi omorâtă, pictorul Thomas Gainsborugh, aflat în căutare de picturi peisagiste, şi înrobit de frumuseţea diafană a Elizei, vrea să-i facă un portret. Aceasta acceptă, cu condiţia să fie două portrete îngemănate, al ei şi al bărbatului pe care îl iubeşte, Jago. Fiind două tablouri alăturate semnătura pictorului se află pe partea Elizei, dar există ceva, un semn care dă autenticitate celor două tablouri numai dacă sunt împreună. Povestea este fascinantă şi nu voi pistona prea mult, vă las să citiţi, cert este că la un moment dat cele două tablouri sunt despărţite. Aşa, ajunge Jago să bântuie secole în căutarea iubitei lui să îşi găsească locul şi să scape de vrajă. Dar are nevoie de cineva să găsescă tabloul Elizei, cineva care este compatibil, capabil, şi îl poate auzi şi vedea, iar acea persoană este Kayla.

Nu o mai lungesc, Kayla acceptă să-l ajute şi porneşte în cercetare. Ajunge la conacul Marcombe, acolo unde trăise Eliza, încercând să afle dacă în galeriile familiei se mai află ceva tablouri vechi. Ştiţi care este surpriza? Moştenitorul de acum, Sir Wesley Marcombe seamănă izbitor cu bărbatul din tablou, iar fratele lui Alex este identic Jago. Astfel, Kayla se trezeşte prinsă într-o căutare care poate vindeca trecutul, dar nu poate anticipa pericolul din propriul viitor. Va găsi fericirea sau i se va frânge inima? Cine va fi bărbatul care îi va face inima să vibreze: stăpânul Wesley, sau fratele lui Alex?
Nu vă mai spun nimic, credeţi-mă ceea ce am spus până acum este o mică parte din ceea ce se întâmplă. Avem, mister, crimă, nebunie, trădare şi două poveşti frumoase de dragoste. Trecutul ajută prezentul şi prezentul ajută trecutul să îşi găsească sufletul pereche.

Sărutul secret al întunericului” este o carte cu ritm, acţiune, dragoste, trecut şi prezent, crime, înscenări, vrajă şi mister. Dar, ce poate fi mai frumos decât atunci când îţi găseşti sufletul pereche, când găseşti dragostea adevărată, când un sărut secret poate face cât o mie de cuvinte.

9 puncte/10

Autor: Iasmy

14 COMMENTS

 1. Wow! Iasmy, recenziile tale sunt savuroase, pline de pasiune, umor si te trimit urgent la librarie!Nu-i corect! Se presupune ca ma pregatesc pentru concediu, financiar vorbind…..Ador recenzia ta! Cartea aceasta trebuie sa o citesc si asta curand!

 2. Superba recenzie, Iasmy! Mereu m-au fascinat cartile cu calatoriile in timp. Ai reusit sa imi transmiti placerea cu care ai citit cartea si m-ai intrigat sa aflu deznodamantul. Am cartea, asa ca nu imi ramane decat sa o citesc!

  • Si eu sunt posesoarea acestei frumoase carti, dar n-am abordat-o inca. Ma voi conforma cat de curand pentru ca este tare intriganta.
   Multumesc Iasmy pentru ca mi-ai dat de lucru.

 3. Iasmy, m-ai convins, e superba recenzia! Daca si cartea e pe masura ei, pentru mine e wawww!!!
  Multumesc pentru recomandare, mi-am insusit-o!

 4. Superba recenzie! Am citit-o pe nerasuflate. Doamne, ce bine ca am si eu cartea. Trebuie sa o citesc. Multumesc Iasmy!

 5. Frumoasa prezentarea ta Yasmy
  Am cartea, la fel si pe celelalte doua. L-am cumparat dintr-un impuls. Acum ma bucur ca am facut-o

 6. Wow!!!! Vreau cartea 🙂 . Imi place la nebunie.
  Am sa o caut si sigur o vou lua 🙂
  Mersi de recomandare.

 7. La recomandarea ta Iasmy mi-am luat cartea lna trecuta si am citit-o . Mi-a placut foarte mult. Si cand mancam nu lasam cartea din mana 😛 . De abia asteptam sa o termin dar in acelasi timp imi parea rau. Mi-au placut cele doua povesti de dragoste dar si modul cum scriitoarea le*a prezentat in paralel. Mi-a placut de Jago in mod special 😉
  Mersi pentru recomandare 🙂

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.