Întâlnire cu viața de  Cecelia Ahern

Editura ALLFA
Nr. pagini: 424
Traducere: Marilena Iovu
Titlul original: The time of my life
An apariție în România: 2013, 2015

Cărti scrise de Cecelia Ahern

   Cecelia Ahern este o tânără irlandeză care a reuşit să facă din fiecare roman pe care l-a scris un bestseller internațional.
 „Când încep să scriu o carte, motivația mea sunt personajele. Mă îndrăgostesc de ele, nu pot să mi le scot din minte și nu am liniște până când povestea lor nu e spusă. Vreau să le ajut să își găsească împlinirea.“ Cecelia Ahern

   Romanul „Întâlnire cu viața” a apărut în anul 2011 și a căpătat imediat o apreciere internațională.
   „O poveste surprinzătoare, care îți încălzește inima.” – Booklist
   „Unul dintre cele mai bune romane ale autoarei… Amuzant, emoționant, cu un mesaj profund.” – Daily Express

   Cartea este scrisă la persoana întâi din perspectiva lui Lucy Silchester, o tânără de treizeci de ani a cărei viață a intrat în derivă în urmă cu aproape trei ani. După o relație perfectă de cinci ani cu iubitul ei Blake, acesta o părăsește, aparent fără motiv. Deși colindaseră împreună în cele mai exotice locuri de pe glob, aveau un apartament spațios, confortabil, în care iubitul îi gătea feluri sofisticate de mâncare, visau împreună și își făceau planuri de viitor, brusc acesta o anunță că vrea să se despartă de ea, sugerând în același timp ca tuturor cunoștințelor să le spună că despărțirea a fost ideea ei, că ea a fost cea care a simțit nevoia unei schimbări. Bulversată complet, neștiind cum altfel ar putea explica de ce s-au despărțit, Lucy acceptă.

   „Familia mea aparținea unui cult religios foarte sever, numit Biserica Etichetei Sociale. Patronul Bisericii lor era Lumea. Adică toate gesturile făcute și toate cuvintele spuse porneau de la întrebarea ‘Ce o să zică lumea ?’ ”

   I se pare că minciunile îi oferă o plasă de siguranță, însă e doar o iluzie. O minciună duce la o alta și în curând Lucy se învăluie singură în atâtea neadevăruri, încât ajunge să se izoleze de cele mai multe ori, pentru a nu înfrunta consecințele propriilor afirmații.
Este neglijentă la serviciu în urma despărțirii și face o greșeală gravă, în urma căreia este dată afară. Minte însă că și-a dat demisia și inventează un motiv convingător pentru care a făcut acest lucru. Aplicând la noul job, la care se cereau cunoștințe de mai multe limbi străine, minte că știe limba spaniolă, iar când avea de făcut traduceri din limba spaniolă, apela la o fostă prietenă care cunoștea limba, trădând astfel o altă bună prietenă care era certată cu aceasta. Prietenii o învinuiau pentru despărțirea de iubitul ei Blake, fiind convinși că ea îl înșelase. Se simțea strivită de opulența familiei ei, cu toții având cariere strălucite. Tatăl era judecător, fratele cel mare procuror, iar celălalt frate un chirurg strălucit. Tatăl ei, cu care nu se înțelesese niciodată prea bine, nu făcea nici un efort să își ascundă dezamăgirea provocată de eșecurile ei. Nu își mai putuse permite apartamentul luxos în care stătuse cu iubitul ei, așa că îl vânduse, banii îi cheltuise, iar acum stătea cu chirie într-o garsonieră minusculă, în care nu primea pe nimeni, niciodată.  

    Viața ei o luase pe o pantă descendentă și era momentul să intervină. Primește mai multe scrisori în care i se cere, imperios, să se ducă la întâlnire cu Viața sa.

    Aflăm astfel că există o agenție ai cărei angajați sunt, de fapt, viețile altor oameni. La prima întâlnire cu propria ei Viață, Lucy întâlnește un bărbat nefericit, cu ochii injectaţi, îmbrăcat într-un costum şifonat, aflând că el este reflecția a tot ceea ce a făcut ea până acum.

   „Eşti bolnav? Mergi la doctor şi îţi dă antibiotice. Ai depresii? Mergi la psihoterapeut şi iei antidepresive. Începi să încărunţeşti? Îţi vopseşti părul. Dar când e vorba de viaţa ta? Faci câteva alegeri greşite, ai ghinion de câteva ori… Dar trebuie să mergi mai departe, nu? Nimeni nu poate vedea partea ascunsă, iar dacă nu o vezi nici tu – dacă un aparat cu raze X sau o cameră de luat vederi n-o poate fotografia ca să ţi-o arate – , atunci potrivit credinţei timpurilor noastre, ea nu există. Dar eu exist. Eu sunt acea parte a ta. Radiografia sufletului tău. E ca şi cum ai avea în faţă o oglindă, iar eu sunt reflecţia. Îţi arăt că te doare şi că eşti nefericită. Totul se vede pe mine. Acum înţelegi?

    E interesantă ideea că te-ai putea întâlni cu o persoană care personifică viața ta, în care ai putea vedea reflectate consecințele propriilor decizii. Pe tot parcursul cărții, e distractiv să vezi modul în care se transformă bărbatul care personifică viața lui Lucy. Tot ceea ce face ea îl afectează pe el. Dacă la început este un individ sarcastic, irascibil, obosit și plictisit, îmbrăcat neglijent, căruia îi miroase gura, pe măsură ce Lucy ia anumite decizii corecte devine spilcuit, vesel, amabil, fericit chiar. Când Lucy ia o decizie greșită, îi apare un furuncul și pielea i se umple de pete de alergie. E ca și cum el ar fi legat printr-un fir invizibil de Lucy și ar percepe toate sentimentele ei, ba mai mult, ar fi nevoit să suporte și toate consecințele greșelilor ei, fără a se putea opune. Lucy poate însă să îndrepte lucrurile, făcând corecțiile potrivite.

   Adevărurile pe care i le servește Viața ei sunt dulci-amare. Bărbatul, pe care ea îl numește Cosmo Brown pentru a-l putea prezenta celor din jur, întrucât el ajunge să o însoțească peste tot, îi spune că pentru fiecare minciună pe care ea o va spune, el va dezvălui un adevăr despre ea. Astfel, colegii de birou, prietenii şi familia află diverse lucruri pe care ea le ascundea cu strășnicie, încercând din răsputeri să-și apere o imagine falsă, în spatele căreia își ascundea adevărata personalitate.

„- Ești fericit acum ?
– Mă simt ceva mai bine.
– Te fac să te simți mai bine, dar îi îndepărtez pe ceilalți. Mie ce bine îmi face treaba asta?
– În momentul de față nu prea mult, dar cu timpul va merita. Trebuie ca ei să ajungă să te cunoască.
– Mă cunosc deja.
– Nici tu nu te cunoști. Cum să te cunoască ei?”

   Viața ei urzește tot felul de planuri, o pune pe diverse traiectorii pentru a realiza mai multe conexiuni.  Un apel greșit o face să cunoască un bărbat carismatic, Don.

   „Uneori, numerele greșite sunt cele corecte”

   Viața ei însă nu îi impune nimic. Deciziile îi aparțin. Ea trebuie să ajungă singură la concluzia corectă, ce trebuie să păstreze și la ce trebuie să renunțe pentru a merge mai departe. Câtă vreme nu va accepta realitatea, se va complace într-o rutină comodă și nu va avea curajul schimbării, nefericirea o va însoți. În final, adevărul va reuși să o elibereze, să o ajute să se autodescopere și să îi aducă fericirea. Cum reușește acest lucru, veți afla în carte.

   „Câtă vreme sunteţi pe acest pământ, Viaţa vă stă alături. Aşa cum revărsaţi iubire, afecţiune şi atenţie asupra soţilor, soţiilor, părinţilor, copiilor şi prietenilor de-o viaţă care vă înconjoară, trebuie să faceţi acelaşi lucru şi cu viaţa voastra, pentru că vă aparţine, sunteţi voi, vă sare în ajutor şi vă încurajează, chiar şi atunci când simţiţi că nu mai puteti face nimic. Renunţasem la viaţă pentru o vreme, dar ceea ce am învăţat este că, dacă se întâmplă asta și, mai ales, când se întâmplă, viaţa nu te abandonează .”

   Cartea îți lasă o senzație dulce-amăruie, te pune pe gânduri și te provoacă să îți dai întâlnire cu propria ta viață.

Editura AllMulțumesc Editura All pentru oportunitatea de a citi cartea Întâlnire cu viața de Cecelia Ahern.

Cartea poate fi comandată de la Editura All sau din librăriile online agreate

 

5 COMMENTS

    • Tyna ai prezentat foarte frumos, fragmentele alese de tine au dat savoare acestei recenzii. Trebuie sa recunosc, m-au pus pe ganduri.
      Felicitarile mele.

  1. Foarte frumoasa recenzie, felicitari! Ai reusit sa surprinzi exact mesajul cartii.
    Imi place stilul Ceciliei Ahern, intr-adevar cartile ei te pun pe ganduri!

  2. Multumesc Tyna pentru recenzie! Ahern ma fascineaza,chiar daca sunt constienta de faptul ca nu toate cartile ei sunt foarte reusite. Nu stiu cum si de ce ,dar am inceput de ceva timp sa ii cumpar cartile .Poate ca PS i LOVE YOU m-a prins prea mult si caut acel ceva si in alte carti ale ei…

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.