Spania

Spania – Ştiaţi că… – Curiozităţi din lume

Curiozităţi din lume – Spania

   Singura ţară europeană care „se întinde” şi pe teritoriul Africii este Spania. Numele ţării are ca provenienţă  cuvântul punic „span”, din care a derivat cuvântul latin Hispania” în traducere  tărâmul iepurilor. Acest aspect este reliefat de monede datând din perioada Imperiului Roman care au inscripționate imaginea unei femeie având un iepure la picioarele ei, reprezentând astfel o personificare a Hispaniei.

  Când mă gândesc la Spania primele caracteristici care îmi vin în minte sunt Flamenco și coridele, urmate de morile de vânt ale lui Don Quijote și cultul mustății care a cucerit populația ( mai exact partea masculină a acesteia) încă din perioada medievală. De remarcat faptul că acest cult nu a încetat nici astăzi și acest aspect îl transmite într-un mod fără egal Figaro, bărbierul din Sevilla.

  Știați că Don Quijote a fost votată cea mai semnificativă carte din toate timpurile? Ei bine, eu nu știam !  Romanul  autorul Miguel de Cervantes scris  în anul 1605, este cea mai tradusă carte din lume, fiind  depășită doar de Biblie. Cele două personaje impresionante ale cărții și anume, Don Quijote și Sancho Panza sunt percepuți ca eroi naționali în Spania, iar statuile acestora pot fi găsite în multe locuri din țară oferind romanului o conotație aparte.

   Dansul popular al Spaniei denumit Flamenco este compus din patru elemente și anume chitară, voce, dans și Las Palmas ( bătăi din palme ) Rezultatul… probabil ce simțeau vechii zei…de oriunde erau …, când gustau ambrozia și ascultau vocea Afroditei…cred.

 

,.Diversitatea culturală datorată amestecului de civilizații ce s-au perindat de-a lungul timpului au transformat Regatul Spaniei ( denumirea oficială a țării) într-un tărâm cu o cultură originală și unică în lume, un tărâm considerat Raiul pe Pământ de arabi, o arenă în care  autorii Ernest Hemingway și George Orwell considerau că istoria se situează la “granița între faptele eroice și tragedie, când toreadorii sfidau moartea”.

Spania

Curiozități specifice Spaniei:

   Imnul național al Spaniei este diferit de alte imnuri naționale prin faptul că….nu are cuvinte !

   Turnul Eiffel a fost inițial conceput pentru a fi construit în Barcelona, proiectul însă a fost respins de către autoritățile locale ale vremurilor respective.

  În Spania există un oraș unde locuiesc 700 de persoane care au același nume… „Japon”. Această curiozitate se datorează faptului că aceștia sunt  descendenții unor samurai din secolul 17.

   Spania este ţara în care fiecare locuitor are în mod oficial cel puțin două nume de familie: primul din partea tatălui și al doilea din partea mamei.

  Spaniolii sunt originali și expansivi la capitolul socializare, spre exemplu, ei obișnuiesc să sărute pe obraz persoana care le este prezentată.

  Cel mai tânăr rege al tuturor timpurilor din întreaga lume a fost Alfonso al XIII-lea al Spaniei. Acesta a  devenit regele  țării  în ziua în care s-a născut .

   La granița dintre Spania și Portugalia  există o tirolianăastfel că… poți traversa dintr-o țară în altă cu ajutorul acesteia. ( Am trecut-o pe lista mea de dorinţe…secrete)

  În Spania, curios, aș spune…. nu există legi împotriva nudității în spațiile publice. Altfel spus, dacă astăzi nu găsești nimic potrivit în garderobă poți să pleci echipat pentru….cabina de probă.

  Știați că în 2002 Marea Britanie a invadat Spania accidental? Destinația celor  20 de  nave britanice era Gibraltar, dar dintr-o confuzie…geografică pentru cinci minute au debarcat în Spania…. până când s-a recunoscut greșeala și s-au retras.

  Aproximativ 43% din producția de ulei de măsline din lume se produce în Spania.

  Defăimarea familiei regale din Spania se pedepsește cu până la doi ani de închisoare.

  Familia navigatorului Cristofor Columb are un descendent în prezent, în persoana unui nobil spaniol.

  În 2007, oamenii de știință din Spania au găsit un dinte care aparține unui strămoș uman îndepărtat, cu o vechime de aproximativ …1 milion de ani.

   Locuitorii din Madrid sunt cunoscuți ca purtători a unor nume de pisici (gatos). Această  poreclă provine de la un  soldat care a urcat pe ascuns pe zidul maur și a înlocuit steagul, schimbând astfel balanţa puterii.

     În Spania există două baraje romane  utilizabile după mai bine de 1.900 de ani.

    Spania are cea de-a patra cea mai mare speranță de viață din lume, având o medie de 82,8 ani.

  Catedrala Sagrada Familia din Barcelona se află în construcție de mai bine de 130 de ani și se presupune că  va fi finalizată undeva în jurul anului 2026.

   În Spania e la ordinea zilei să iei fiecare masă în oraş. Chiar şi micul dejun.

   În unele oraşe spaniole maşinile trebuie parcate în dreptul caselor cu numere pare, în zilele cu numere impare ale luni.

   Tot în  Spania exista o lege prin care  cei care poartă ochelari de vedere la volan sunt obligați să mai aibă în maşină o pereche de ochelari, de rezervă.

   Zâna Măseluță a Spaniei este ….un șoricel? Acesta se numește Ratoncito Pérez și oferă copiilor diverse  cadouri, pe care le lasă sub pernă.

   Numele capitalei, Madrid are aproximativ 2200 de ani însemnând, potrivit înregistrărilor arabe „loc de apă abundentă”. Simbolul orașului este un urs care mâncă fructe de pădure din copacul madroño.

  Cocktailurile Molotov au fost inventate în Spania și au fost folosite pentru prima dată în Războiul Civil din Spania, din perioada 1936-1939.

    Cunoscută în întreaga lumea pentru istoria fascinantă, literatura complexă și plină de originalitate,  muzica divină și dansul Flamenco, luptele cu tauri și peisajele de vis, Spania oferă un colț de rai pe care nu poți să nu îți dorești să îl cunoști, să îl vezi și de ce nu, să îl înțelegi.

Cu drag, Iliuţa

Rubrica Ştiaţi că…Curiozităţi din lume 

Spania 

Surse: fly-go.ro; travelworld.ro

12 COMMENTS

  1. Ador cultura spaniola, asa ca multe da, le stiu 🙂 Dar unele nu, le aflu acum.Foarte interesant!

  2. Interesante curiozități la fel ca și țara de altfel, mi-a făcut plăcere să citesc articolul tău și voi citi și despre celelalte țări ✌✌✌

    • Mulțumesc mult, draga mea ! Și eu mă bucur să descopăr noi curiozități. Curând am aflat că mongolii sunt interesanți și …amuzanți ! Pentru mine a fost incredibil !

  3. Iliuța, chiar îmi era dor de materialele tale! Câte lucruri minunate am aflat despre Spania, datorită ție!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.