Ştiaţi că…Grecia

   Grecia este ţara a cărei istorie este divină, aşa că am decis să încep cu o curiozitate a grecilor din antichitate ! „Grecii aveau unele superstiţii stranii despre alimente – unii dintre ei nu consumau fasole, considerând că în boabele de fasole se regăsesc sufletele morților.” Consum fasole atât de des, că dacă aş fi trăit în aceea perioada, deja mi-aş fi mâncat toţi strămoşii, bob cu bob…:-)
Vechii greci obişnuiau să inscipţioneza tălpile încălţămintei; mesaj cel mai întâlnit era „urmează-mă”. Cât de uşor era să curtezi pe cineva şi cât de simplu să înţelegi mesajul!
Grecia 4   Ştim cu toţi că teatru a fost inventat de grecii antice, ce nu ştiam eu este că în aceea perioada doar bărbaţi puteau profesa actoria, ei purtând măşti care simbolizau bucuria sau tristeţea. De ce femeilor le era interzis? Cumva, rămâne un mister!
O curiozitate care ne spune cât de tradiţionalişti sunt greci este aceea că în cafenelele din zonele rurale, dacă o femeie intră stârneşte revoltă, ei consideră că spaţiul aferent este rezervat doar bărbaţilor pentru discuţii! În zonele urbane lucrurile, slavă Domnului, stau altfel! Dacă intri într-o cofetărie tradiţională vei fi surprins că ţi se oferă trei scaune!!! Ai citit bine! Un scaun pentru a te aşeza, unul pentru picioare şi unul pentru cot. Nici acasă nu stau aşa bine, uit de cot!

Grecia 2  De spartul farfuriilor, ca tradiţie ştim bine, se întâmplă uneori să devenim şi greci, dar despre faptul că aruncau şi cuţite, ştiaţi?! Au renunţat totuşi la acest obicei datorită victimelor colaterale, menţinând doar partea cu farfurii şi ceva sticlă!
O tradiţie a grecilor, nu am găsit-o în documente oficiale, dar îmi place tare mult, este aceea că în noaptea dintre ani pe masa lor este întotdeauna un tort în care de află un bănuţ. Cel care găseşte acest bănuţ, spune tradiţia, va avea noroc tot anul! Tradiţia nu spune cât să fie tortul şi nu spune nimic nici de împărţit cu ceilalţi ! Norocoşi oameni grecii, aţi observat!

   Datoria naţională le-a fost plătită în marea criză, te duci să le vizitezi ţară într-o fascinantă vacanţă, acolo unde ei de fapt trăiesc, să vorbim şi de Olimp! Nu mai este cazul!
Am selectat pentru voi câteva curiozităţi şi le voi prezenţa în cele ce urmează:
Grecia 3   „În Grecia sărbătorirea zilei onomastice este chiar mai importantă şi decât ziua de naştere.”
 „Limba greacă este vorbită de peste 3000 de ani, fiind astfel una din cele mai vechi limbi din Europa.”
 „Grecii nu fac cu mâna în semn de “la revedere”. De fapt gestul de a-ţi arată palma cu degetele întinse este considerat a fi o insultă. Grecii fac cu mâna în semn de “la revedere” cu palmă strânsă.”
 „Imnul Greciei are 158 de strofe. Nici un grec nu cunoaşte în întregime imnul statului.”
 „Grecia are mai mult de 3000 de insule, dintre care aproximativ 200 sunt locuite”
 „80% din teritoriul Greciei este acoperit de munţi şi doar restul de 20% este acoperit de oraşe”
 „Primele Jocuri Olimpice au avut loc în 776 i.Hr. Primul campion olimpic a fost bucătar, şi a câştigat proba de alergare.”
Grecia 1 „Multe cuvinte în engleză au rădăcina în limba greacă”
 „Peste 40% din populaţia Greciei trăieşte în capitală Atena.”
 „În Grecia antică speranţa de viaţă pentru femei era de 36 de ani, iar media pentru bărbaţi era de 45 de ani. Doar jumătate dintre nou născuţi supravieţuiau. La ora actuală speranţa de viaţă pentru femei este de 82 de ani, iar pentru bărbaţi de 77 de ani. Grecia se situează pe locul 26 în topul valorilor speranţei de viaţă.”
 „În insulele Ciclade, multe obiecte casnice sunt vopsite în albastru turcoaz. Grecii consideră că această culoare alungă spiritele rele.”
 „Războinici spartani erau cunoscuţi pentru podoaba lor capilară. Înainte de fiecare luptă îşi pieptănau cu grijă părul.”
 „Nici o pisica nu va vagabonda în căutare de apă sau mâncare, locuitorii îngrijind pisicile chiar şi dacă nu sunt ale lor. Pisicile şi-au câştigat acest drept din perioada bizantină, când într-o biserica,  o pisică a prins un şoarece tocmai atunci când se pregătea să-şi dea drumul în pocalul cu apă sfinţită. De atunci, pisicile au voie să se plimbe în voie prin biserici şi sunt protejate de localnici.”
 „Grecii dau o atenţie deosebită curţii din jurul casei. Ei susţin că, grădina scoate în evidenţă valoarea casei, din acest motiv ei nu concep existenţa casei fără o curte sau o grădina care să desfete privirile şi plăcerile trecătorilor.”
 „Grecia are una dintre cele mai mici rate de divorţ din UE, dar totodată şi una dintre cele mai mari rate de avort.”
 „În Grecia nu prea există case de bătrâni. Bunicii, de obicei, locuiesc cu copii lor până mor. Până când se căsătoresc, tinerii locuiesc cu familia.”
 „În 1950, doar aproximativ 30% dintre adulţii greci ştiau să scrie şi să citească. Acum, rata de alfabetizare este mai mare de 95%.”
 „În lumea antică sclavii reprezentau aproape 70% din populaţia ţării.”
 „Zicala “ia taurul de coarne” vine din mitologia greacă. Legendă spune că Hercule a salvat insula Creta de un taur fioros, luându-l de coarne’’

Dragi mei, mă opresc aici, despre Grecia am putea vorbi la nesfârşit şi nu am termina!

Îl las pe bătrânul Callimachus să încheie, o spune prea frumos ’’…cât de des tu şi cu mine am obosit soarele de cât am vorbit şi l-am trimis aşa ostenit să apună’’

Cu drag, Iliuţa.

Rubrica Stiaţi că…Curiozităţi

https://randuricudichis.wordpress.com/

21 COMMENTS

 1. Haha, m-am amuzat teribil la inceputul acestui articol. Mai ales la faza cu scaunele la cofetarie si cu aruncarea cutitelor. Stiam de spart farfurii, despre cutite insa nu. :)))
  Multumim pentru acest articol extrem de interesant.

 2. Într-adevăr, foarte interesant, mai ales pentru cei care au în plan să viziteze Grecia. E un loc mirific, desprins din basme.

 3. Nu stiam de chestia cu pisicile si cutitele si nici de boabele de fasole.Mi-a placutr ceea ce am aflat. Multumesc!

 4. FELICITARI ILIUTA!STIAM DE GRECIA,LEGENDELE OLIMPULUI SUNT PREFERATELE MELE,DAR NU STIAM ATATEA ,,CURIOZITATI”.MULTUMESC locco_smiley_10

 5. Un articol superb despre o tara divina care impresioneaza prin istorie si traditie. Felicitari!

 6. frumos,fascinant si interesant.
  stiam cite ceva despre grecia dar nu atit de multe curiozitati.
  multumim iliuta si asteptam noi curiozitati.

 7. Omg, ce articol frumos! Iubesc informațiile de genul ăsta, mai ales cele care țin de cultura altor țări. Mulțumim și așteptăm articole și despre alte țări! >:D<

 8. Grecia e fascinanta si ca traditie dar si ca peisaje. Pana acum am descoperit mai mult frumusetea gegrafica dar cu ajutorul tau aflu si din traditiile ei. Multumesc. Astept cu interes si alte articole de la tine, tot asa scrise cu umor.

 9. locco_smiley_20 locco_smiley_22 locco_smiley_22 locco_smiley_5 locco_smiley_16 locco_smiley_17 locco_smiley_18 locco_smiley_18 locco_smiley_19 locco_smiley_19 locco_smiley_42 locco_smiley_46 😀 😀

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.