Ce poţi face pentru a ieşi din rutină zilnică?

Spaţiul dintre nori. Cu rucsacul prin India, de Desiree Halaseh

Editura: Polirom

Colecţia: Carte de călătorie

Număr Pagini: 200

     Ce poţi face pentru a ieşi din rutina zilnică? Cum scapi de perspectiva unei vieţi plictisitoare în spatele unui birou? Cauţi sponsori, împachetezi strictul necesar într-un rucsac pe care îl pui în spate şi decolezi spre India. Iar cînd te întorci, o iei de la capăt, din nou şi din nou, pînă cînd ajungi să devii dependent de modul acesta de a trăi. Alături de prieteni ori pe cont propriu, Desiree şi-a dorit să exploreze cît mai mult, să înţeleagă cultură de acolo, să experimenteze tot ce se poate experimenta. Aşa a ajuns să îşi facă un tatuaj, să încerce bhang, să petreacă zece zile în deplină tăcere la un centru de meditaţie vipassana şi să jongleze cu ricsarii şi şoferii de ocazie în căutare de turişti naivi. Plecată să cunoască misterioasa ţară a contrastelor, pe cît de înfricoşătoare, pe atît de fermecătoare, a ajuns să se descopere pe sine. Spaţiul dintre nori este mărturia unei călătorii fără sfîrşit, un drum către regăsirea de sine şi libertatea pe care o obţii doar atunci cînd faci ceva cu pasiune.

     „India, cu esenţele ei tari, îmbătătoare sau pestilenţiale, cu prospeţimea şi cu putreziciunea ei, cu sclipici şi mizerie, cu logica ei aparte, care o contrazice mereu pe a ta, cu provocările pe care ţi le aruncă la tot pasul, cu aura ei mistică şi aerul de bîlci, cu farmecul şi cu grotescul ei, fascinantă şi agasantă, numai indiferent nu te poate lasă. Ori o iubeşti, ori o urăşti. Desiree iubeşte India şi India o iubeşte pe Desiree, o iubire cu năbădăi din care s-au născut 21 de povestioare savuros condimentate, numai bune să-ţi facă poftă de luat rucsacul în spate şi de avîntat cu el peste mari şi ţări şi nori, în spaţiul acela de la capătul pămîntului, departe de casă şi totuşi… acasă.” (Sega, autorul volumelor Namaste)

    „Cu Desiree distanţele dispar. Cu Desiree vezi miliardele de ochi ai Indiei clipind printre rînduri. Cu Desiree simţi mirosurile şi gusturile subcontinentului la fiecare pagină. Desiree te-a băgat în rucsacul ei şi te-a dus acolo, în haosul din care s-a născut civilizaţia. Şi la fiecare filă întoarsă te molipseşti încet, dar sigur de bucuria de a pleca de nebun în lume. Spaţiul dintre nori este o carte-fertilizator, care hrăneşte nomadul din ţine.” (Raluca Feher, autoarea volumelor America dezgolită de la brîu în jos)

   „Spaţiul dintre nori este o scriere aparte, o minunată incursiune în subcontinentul indian, o poveste savuroasă şi adevărată, o experienţă iniţiatică în care se regăsesc majoritatea celor care au intrat în contact cu lumea fascinantă şi plină de mistere a Indiei.” (Mihaela Gligor, director Cluj Center for Indian Studies, UBB)

    „Jurnalul scris de Desiree în India are aromă de curry, huruit de ricşa, limpezime de Himalaya, zgîrie pielea că nisipul din Goa şi da peste cap planuri de viitor, că îndrăgostirile predestinate să se întîmple atunci cînd te aştepţi mai puţin.” (Ana Hogaş, autoarea volumului Oyibo. 2 oameni, 1 motocicletă, 14 luni în Africa)

Sursa: Editura Polirom

6 COMMENTS

  1. In urma cu vreo 3 ani am citit o carte cu un subiect asemanator. Ceea ce este mai greu acum este sa-mi amintesc titlul cartii.

  2. Sincer nu prea ma atrage. Banuiesc ca este o carte buna dar nu prea este genul meu 🙂

  3. Nu stiu mare lucru despre India, asa ca banuiesc ca aceasta carte ma poate ajuta sa aflu mai multe.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.