Splendid de Julia Quinn-Editura Miron

Splendid de Julia Quinn – Editura Miron – recenzie

Titlul original: Splendid
Editura Miron
Traducere: Andreea Radu
Anul apariţiei: 2015
Nr. Pagini: 367
Cotă Goodreads: 3.94

Seria Splendid Trilogy/Blydon

1. Splendid (1995)/Splendid

2. Dancing at Midnight (1995)/Dansând la miezul nopții (Editura Miron)

3. Minx (1996)/Ești prea frumoasă (Editura Miron)

3.5. Where’s My Hero? (2003) (in Where’s My Hero?)

Splendid 

    Îmi era dor de un historical romance, iar cea scrisă de Julia Quinn mi s-a potrivit mănuşă, m-a relaxat şi la sfârşit am simţit că am făcut o alegere perfectă. Chiar şi acum am un zâmbet pe buze care poate confirma entuziasmul meu, păcat însă că nu îl puteţi vedea. 🙂

   Dacă aţi citit măcar o carte a autoarei, atunci ştiti cum scrie, dacă nu aveţi idee, trebuie să vă convingeţi. Personajele sunt deschise, comunicative şi extrem de simpatice. Cu ajutorul lor evadezi din cotidian şi mergi într-o lume în care prietenia se contopeşte cu voia bună, iar totul are acel farmec aparte. Spendid este un elogiu al complimentelor, a încununării unei prietenii care se leagă între personaje pe parcurs şi va fi contagioasă. Veţi râde de atitudinea lor şi în acelaşi timp vă veţi enerva, dar finalul va fi pe măsura aşteptărilor pentru că Julia Quinn nu dezamăgeşte nici de această dată.

Boston, Massachusetts
Februarie, 1816

Emma Dunster este o frumoasă americancă din colonii, moştenitoare a unei averi considerabile. Tatăl său, John deţine Dunster Shipping, dar vrea să îi fie bine şi o trimite în Anglia pentru a-şi face debutul în societate. Temperamentul său şi abilităţile de contabilitate ar transforma-o cu uşurinţă în proprietara tuturor flotelor, dar din propria experienţă ştie că oamenii vor evita să colaboreze cu o femeie ca ea şi ar da faliment imediat. Soluţia este căsătoria, doar aşa fiica lui ar fi împlinită şi fericită, iar alături de mătuşa Caroline şi familia acesteia ar putea şanse de reuşită în alegerea soţului potrivit.

De îndată ce ajunge în Londra, Emma se simte în elementul ei, prietenia cu verii săi este mai mult frăţească, iar Arabella-Belle Blydon şi Ned sunt de nedespărţit. Au glumele lor şi sunt foarte uniţi.

Nebunia începe când Belle şi Emma se plictisesc să suporte indicaţiile disperate ale mătuşii Caroline de a aranja florile prin casă pentru bal, decid să se îmbrace în haine de cameriste şi să se ascundă la bucătărie. Dornice să facă mai mult, îşi împart sarcinile, iar Emma pleacă singură să cumpere ouă de la piaţă. Numai că pe stradă vede un băieţel care fuge după căţelul său tocmai când o trăsură se îndrepta cu viteză în direcţia lui. Aruncă totul din mâini fără să se gândească la punga cu ouă şi se năpusteşte să salveze băiatul. După câteva minute bune se trezeşte într-o trăsură, întinsă, dar cu o durere groaznică de cap. În jurul său se agită mama băieţelului, Sophie Leawood, contesa de Wilding şi fratele acesteia Alexander Edward Ridgely, duce de Ashbourne.

Atracţia dintre cei doi este evidentă, de îndată ce sunt singuri, Alex este ca un magnet în prezenţa ei. Spre surprinderea lui este tare îngrijorat, ar face orice numai să îi atingă corpul şi rezultatul este un sărut care le zguduie simţurile. Chiar dacă este o simplă cameristă, ei se comportă foarte grijulii cu ea. Îi cumpără mai multe duzini de ouă, o duc acasă şi Sophie, profund recunoscătoare îi oferă perechea de cercei cu pietre preţioase ce îi purta. Nu renuntă la deghizare şi le transmite că se numeşte Meg şi dispare în casa rudelor sale.

Interesul lui Alex este maxim, trebuie să se asigure că Meg este bine şi plănuieşte să participe la balul organizat de mătuşa Emmei spre surprinderea surorii sale. Toată societatea londoneză ştia că ducele de Ashbourne este o ispită pentru toate fetele bune de măritat, dar nu-l interesează decât amantele sale, face doar ceea ce vrea şi balurile nu le suportă, în fond este duce, nu?. A declarat oficial că doreşte să se căsătorească la patruzeci de ani, iar atunci când o va face va fi doar pentru că are nevoie de un moştenitor.

De dragul cameristei face abstracţie de neplăcerile sale şi participă la bal pentru a studia terenul. În timp ce era concentrat pe angajaţi o vede în toată splendoarea ei când îşi făcea întrarea în societate, Meg era frumoasa Emma Dunster, întreaga lume ştia cât de bogată este. Următorul pas este să o urmărească o perioadă după o draperie, iar ea îi oferă prilejul perfect din cauza durerii de cap. Pătrunde în camera Emmei şi fără voia lor comunică într-un mod sincer, fără ascunzişuri.

– Poate că ai dreptate. Se pare că există cîteva femei pe lume care merită să fie iubite. Din păcate, par a fi înrudit îndeaproape cu fiecare dintre ele.
– Eu cred că eşti speriat, spuse Emma cu îndrăzneală.
– Sper că ai de gînd să explici comentariul ăsta.
– Ţi-e frică. E mai uşor să te închizi în tine decît să iubeşti oamenii. Dacă păstrezi inima ascunsă între ziduri groase, nimeni nu poate să se apropie destul cît s-o frîngă. Nu eşti de acord?
Emma se uită în ochii lui, iar privirea sa aprinsă o făcu să tresară. Se blestemă în gînd pentru laşitate şi se uită în altă parte.
– Vezi tu …, încercă ea să spună, luptîndu-se să păstreze fărîma de curaj de care avea nevoie ca să-i vorbească atît de direct. Eu îmi dau seama că tu nu eşti un om rău. E clar că ţii mult la familia ta, deci eşti capabil de iubire. Doar că ţi-e teamă să-ţi dai voie să devii vulnerabil.
Pe Alex îl şocă dojana ei blîndă şi măsura mare în care ea era adevărată. Cuvintele rostite încet îi dăduseră o stare accentuată de disconfort. Nu-şi dădea seama, oare, cum cuvintele ei tandre puteau să-i străpungă armura mai eficient decît o sabie? Deodată stînjenit, ducele se hotărî să schimbe subiectul înainte ca ea să aibă iar ocazia să-l tulbure.
– Încă nu mi-ai spus ce căutai pe stradă costumată în servitoare, în după după-amiaza asta, rosti brusc.
Pe Emma o surprinse schimbarea neaşteptată, iar tonul lui aspru o înfurie din nou.
-Pentru care motiv ar trebui să-ţi explic ţie ce fac eu?
-Pentru că insist să o faci.
-Poftim? Cred că glumeşti, rosti tînăra. Arogant lipsit de scrupule ce eşti…
-Din nou, o întrerupse el cu uşurinţă, mă declar uimit de vocabularul tău bogat.
-Mai am destule astfel de adjective, roşti Emma printre dinţi.
-Nici nu-mi trece prin cap să mă îndoiesc.
-Nesuferit odios…
-Iar începem.
-Porcule!”

Şi acum probabil vă gândiţi că s-au luat la bătaie, dar reacţia a fost cu totul alta, Emma a început să râdă, iar Alex a făcut acelaşi lucru :). Era imposibil ca atmosfera să fie tensionată mult timp chiar dacă pe Alex îl intrigă la nebunie această fiinţă mirifică. Nu-şi poate ţine mâinile departe de ea, dar o place tare mult pentru că este sinceră şi se simt bine împreună.

Naturaleţea ei îl vrăjeşte şi nonconformistul Alex, marele duce de Ashbourne, îşi calcă pe inimă şi decide să facă un compromis şi să devină prieten cu o femeie.

Vor deveni de nedespărţit, mereu la baluri, petreceri, la teatru şi operă, oriunde împreună şi mereu puşi pe glume, la fel ca nişte prieteni din copilărie. Alături de ei se află şi Belle şi Ned, dar şi familia lui Alex. Spre încântarea Sophiei şi a mamei lor, se îndrăgostesc şi se îndreaptă fără voia lui către o căsătorie. Toţi cei din jur văd cât de apropiaţi devin şi cum se potrivesc de minune. Alex tot timpul o complimentează, o soarbe din priviri, dar îi este teamă să vadă cum se comportă în realitate.

“-Frumuseţea este de suprafaţă, îl contră ea, încercînd să destrame tensiunea din aer.

-Foarte bine punctat, spuse Alex aprobînd din cap. Permite-mi să formulez. Te găsesc splendidă.
Emma simţi cum un val de bucurie o traversează, precum o mie de flăcări mici, iar trupul îi vibră de senzaţii ciudate, necunoscute.”


Splendid de Julia Quinn

Acesta este doar începutul unei aventuri care va încânta spiritele, veţi descoperi o mare pasiune, personaje încăpăţânate, devotate celor dragi, intrigi din societate, cereri în căsătorie şi chiar o răpire. Vor avea suficientă personalitate cât să demonstreze că ei fac diferenţa, iar cuvântul splendid este cireaşa aromată de pe tort.

A fost o adevărată plăcere să le urmăresc evoluţia relaţiei cum sunt prieteni devotaţi, dar şi cum conştientizează sentimentele care îi învăluie pe parcurs. A fost distractiv să o văd în acţiune pe mama lui Alex, o femeie trecută prin viaţă şi foarte dornică să îşi vadă fiul fericit alături de Emma. Vă recomand să îndrăzniţi şi să citiţi această carte. Sigur nu veţi regreta nici măcar o secundă.

9.2 puncte/10

Editura Miron

Cartea Splendid de Julia Quinn poate fi comandată de pe site-ul Editurii Miron.

12 COMMENTS

  1. Multumesc Mili! M-ai facut sa rad inca de dimineata! Ador scrierile Juliei Quinn. Stiu sigur ca imi voi lua portia de ras. I-am citit toate cartile aparute la noi, asa ca abia astept sa o citesc si pe aceasta!

  2. Multumesc mult pentru aceasta recenzie care mi-a inseninat ziua! Abia astept sa citesc cartea si, ghici ce, chiar azi am si primit-o! In week-end ma voi delecta cu ea 🙂

  3. M-ai incantat Mili cu recenzia ta! Sunt sigura ca la fel va face si cartea, cand o voi citi. Felicitari, m-ai facut sa zambesc citind cele scrise de tine. Aveam mare nevoie de un zambet, multumesc!

  4. Doamne Mili, imi doresc la nebunie sa o citesc si eu. Am parcurs carti de dragoste, dar niciodata nu se pornea de la prietenie. Vreau ceva nou si iata ca, datorit tie, am gasit. Sunt curioasa! locco_smiley_3

    • Ma bucur ca v-am ispitit, era si cazul sa va vin de hac cu ceva, nu doar voi sa ma puneti pe jar. Da, merita citita, relaxeaza, amuza si clar aduce zambetul de bune. Va asigur ca n-am scris de complezenta, ci pentru ca mi-a placut foarte mult.
      Doar stiti ca este genul literar preferat.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.