“ În Hawaii nu există panouri publicitare, şerpi sau pescăruşi.”

Hawaii- “locul unde timpul trece altfel

   Hawaii este cel mai nou stat care face parte din componenţa Statelor Unite ale Americii şi singurul format doar din insule. Este de asemenea şi ţara unde s-a născut preşedintele Americii Barak Obama. Înainte de a deveni stat, Hawaii a fost regat, constituit în 1795 cu ajutorul britanic. Despre începuturile acestui stat ştim că  primii colonişti care au ajuns în Hawaii au fost polinezienii din Insulele Marchize, în jurul anilor 300 d.Hr. Aceştia au fost urmaţi de coloniştii din Tahiti, care au ajuns în Hawaii în jurul anului 1300 d.Hr., colonişti care au adus un aport substanţial culturii şi obiceiurilor acestui popor.

   În fiecare an, pe 1 mai, locuitorii din Hawaii sărbătoresc  ziua şiragurilor denumită Lei Day. Povestea acestei sărbători începe cu un articolul într-un ziar local scris de Don Blanding, în care acesta propunea o nouă sărbătoare legată de obiceiului locuitorilor din Hawaii de a confecţiona şi purta şiraguri. Scriitorul Grace Tower Warren preia ideea şi  propune ca dată pentru această sărbătoare data de 1 mai, astfel sărbătoarea Lei Day devine cunoscută şi este celebrată începând cu anul 1928.

  Peisajele fascinante oferite de această insula, recifele de corali cu ale lor culori dincolo de imaginaţia noastră, vulcanii si legendele lor, oamenii calzi şi primitori care te întâmpina cu un zâmbet, istoria tulburătoare, obiceiurile şi tradiitiile acestui popor sunt doar câteva dintre motivele pentru care o călătorie în acest paradis devine un vis ce ţi-l doreşti împlinit.hawaii3

Curiozităţi

“Numele iniţial dat Hawaii-ului a fost Insulele Sandwich.  James Cook a numit insula astfel, în 1778, în onoarea protectorului său, Contele de Sandwich.”

“Hawaii a fost ultima zonă pe care exploratorii europeni au descoperit-o şi documentat-o.”

“Hawaii este unul dintre cele două state americane ce deţin autostrăzi interstatale fară avea o graniţa propriu-zisă cu un alt stat.”

“Drapelul Hawaii-ului este singurul drapel al unui stat american ce cuprinde imaginea steagului oficial al Marii Britanii.”

În Hawaii nu există panouri publicitare, şerpi sau pescăruşi.”

Alfabetul nativilor hawaiieni constă în numai 12 litere, 5 vocale (A, E, I, O, U) şi 7 consoane (H, K, L, M, N, P si W).”

“În Hawaii nu există o majoritate etnică sau rasială. Circa 30% din hawaiieni sunt caucazieni, 40% sunt asiatici, în timp ce, astăzi, nativii reprezintă doar 9% din totalul populaţiei.”

“Circa 200 dintre cele 680 de specii de peşti din arhipelagul hawaiian trăiesc numai în această parte a lumii.”

“Arhipelagul hawaiian este format din nu mai puţin de 132 de insule şi atoli care se întind pe o lungime de 2414 kilometri.”hawaii

“Atunci când, în 1959, Hawaii a devenit, în mod oficial, stat american, numele său era Statul Aloha.”

“Hawaii este singurul stat american în care se cultivă cafea.”

“Hawaii reprezintă cel mai izolat grup populat de insule din întreaga lume. 3846 de kilometri despart Hawaii de California şi 6195 de kilometri se află între Japonia şi insulele americane.”hawaii2

“Rabia, sau turbarea, este o boală complet necunoscută hawaiienilor. Nu există nicio atestare a prezenţei acesteia în Hawaii.”

“Recifele de corali din Hawaii reprezintă circa 70% din totalul recifelor americane.”

“Hawaii este singurul stat american în care nu există o forţă poliţienească statală.”

“Big Island este cea mai mare insula din arhipelagul hawaiian, cu o suprafaţă de 6.482 de kilometri pătraţi… mai mult decât dublu faţă de suprafaţa cumulată a tuturor celorlalte insule din arhipelagul Hawaii.”

Mauna Kea este cel mai înalt vârf al Hawaii-ului, cu 4.207 metri altitudine. Şi totuşi, măsurat de la baza care se afla pe fundul oceanului, Mauna Kea ar fi cel mai înalt vârf al planetei, cu 9.100 de metri altitudine.”

“În Golful Kealakekua există o suprafaţă 527 de metri pătraţi care a fost cedaţă de SUA Angliei, pentru ca guvernul acestei ţări să poată finanţa ridicarea unui monument în memoria căpitanului James Cook.”

“Insula Kauai este cel mai umed loc de pe Pământ. Nivelul mediu anual al precipitaţiilor este de 10 metri. Aceasta este şi cea mai veche insulă din Arhipelagul Hawaii, cu o venerabilă vârstă de peste 6 milioane de ani.”

“Prin lege, nici o clădire din Kauai nu poate fi mai înaltă decât un palmier mediu.”

“Insula Lana’i a fost, până nu demult, deţinătoarea celor mai mari plantaţii de ananas din întreaga lume. În fapt, circa 75% din producţia mondială de ananas era realizată în insula Lana’i.”

Celebrul copac templu din Maui a fost plantat în anul 1873. Astăzi, el se ridică la o înălţime de 17 metri şi are nu mai puţin de 12 trunchiuri principale. Este atât de mare încât se întinde pe o suprafaţă de 66 de metri pătraţi, iar evenimentele importante de pe insula au loc sub cupola sa uriaşă.”

Stâncile oceanice din Molokai sunt cele mai înalte din lume. Unele dintre ele se ridică la aproape 920 de metri deasupra nivelului mării.”

“Dacă vrei să te căsătoreşti în Hawaii – o nuntă pe plajă costă 95 de dolari!”

   Voi încheia acest articol cu legenda dansului specific insulelor Hawaii şi anume dansul Hula care este nelipsit la sărbătorile şi petrecerile locale.

“Legenda spune că Pele, zeiţa focului fugea de sora ei Namakaokahai, zeiţa oceanului şi încerca să-şi găsească un loc în care valurile să nu o poată atinge. Astfel a ajuns în Hawaii unde a găsit adăpost. Pe această insulă, în locul în care astăzi se găsesc craterele, a dansat pentru prima dată hula, acest dans simbolizând victoria ei.”hula

Surse: travel.descopera, wikipedia

8 COMMENTS

  1. Ohoo, dar multe informatii in acest articol 🙂 . Recunosc ca nu aveam habar 🙂 . Mi-ar placea sa ajung in Haiti 😉 . Ar fi o vacanta de vis 🙂

  2. Cate nu stiam despre Hawaii! Multumesc draga mea pentru articolul impresionant! Intodeauna le citesc cu nerăbdare!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.