Ştiaţi că… Italia

Am ales pentru această frumoasă zi dedicată femeilor din întrega lume să vorbim despre Italia, datorită unei curiozităţi referitoare la bărbaţii din această ţară, o curiozitate dragă mie şi anume: “Italienii sunt în continuare nişte romantici incurabili. De altfel un bărbat italian nu va permite niciodată unei fete să meargă singură, pe jos acasă.” Mda, ne plac bărbaţii atenţi, respectuoşi şi de ce nu un pic bruneţi, un pic mai creoli…deh, ne stârnesc imaginaţia, ştiţi voi!
Italia este ţara care cucereşte inimile tuturor prin cultura sa bogată, prin monumentele impresionante pline de istorie ce ascund poveşti şi legende fascinante, dar şi prin obiceiurile acestui popor temerar care are una dintre cele mai frumoase şi pătimaşe istorii. O capodoperă pe ape, Veneţia denumită şi oraşul iubirilor nemuritoare este “o fereastră între cer şi ape deschisă peste cei aproape 1400 de ani de istorie impresionantă, cu poveşti şi legende ale timpului călător peste veacuri” – go travel.
ItaliaFiind considerată una dintre cele mai romantice ţări, Italia te întâmpina cu oameni frumoşi, calzi şi plini de viaţă într-un cadru feeric datorat peisajului şi clădirilor bine conservate ce îşi spun istoria. Fântâna di Trevi cu a sa legendă care spune că cel care aruncă o moneda în apă se va întoarce la Roma, cu Capela Sixtină şi povestea lui Michelangelo unde timp de 4 ani a lucrat singur după ce şi-a concediat asistenţii şi ucenici. Colosseumul cu a lui istorie romanţată care ne face să uităm de jocurile care începeau, de obicei cu acte comice şi expoziţii de animale exotice şi se terminau cu lupte până la moarte între gladiatori şi animale sau doar între gladiatori. De asemenea Domul care este una dintre cele mai mari Catedrale Gotice din Lume. Sunt atât de multe că mi-ar trebui pagini întregi doar să le menţionez şi nu este cazul deoarece le ştiţi prea bine!
Vă prezint câteva curiozităţi despre Italia şi locuitorii săi:
“Italia este a 4-a cea mai vizitată ţară din lume, cu mai mult de 50 de milioane de turişti pe an”.
“Istoria ţării este bine conservată în cele peste 3000 de muzee pe care le puteţi vizita.”
“Italienii au inventat termometrul, pianul, maşina de scris şi conul de îngheţată.”
“Vaticanul este singurul stat din lume care îşi poate închide porţile noaptea.”
„Oraşul Veneţia are peste 400 de podeţe.”
“Roma are singurul muzeu din lume dedicat complet pastelor. “
“Opera este o creaţie italiană.”
“Sunt mai mulţi bunici decât nepoţi în Italia – rata natalităţii este printre cele mai scăzute din lume.”
“Italienii iubesc pisicile atât de mult încât legea spune că dacă o pisica este omorâtă, persoana respectivă poate primi o amendă de 10000 de euro şi 3 ani de închisoare.”
“Pizza a apărut în secolul 18 – săracii obişnuiau să mănânce sos de roşii pe pâine plată. Prima pizzerie, “Antica Pizzeria Port’Alba”, s-a deschis în 1830 la Napoli şi este deschisă şi astăzi.”
“Italia este cel mai mare producător de kiwi din lume.”
“Iubitorii de vin vor adoră această ţară care este cel mai mare producător de vin din lume. “
“Cel mai vechi festival de film din lume este cel de la Veneţia, apărut în 1932”
“Italia are cei mai activi vulcani din Europa şi anume: Etna, Stromboli şi Vezuviu.”
“Cea mai veche republică din lume este în Italia şi este reprezentată prin oraşul San Marino. Astăzi aceasta, alături de Vatican sunt două state independente de Italia, dar sunt aşezate pe teritoriul acestei ţări.”
“Neoficial, cel mai important animal din Italia este lupul. Acesta a căpătat supremaţia de la legenda lui Romulus şi Remus. Cei doi copii ce au fost adoptaţi de o lupoaica şi ei au fost cei care mai târziu au creat Imperiul Roman”.
“Prima vioară din lume a apărut în atelierul lui Andrea Amati în anul 1550 în oraşul Cermona. Mai târziu acesta a devenit casa celui mai faimos producător de viori din lume: Antonio Stradivari.”
“Una dintre cele mai importante atracţii turistice este Fântâna Trevi din Roma. Cine nu a aruncat o moneda acolo în timpul unei vacanţe în Roma? Statisticile arată că aproximativ 3000 de euro sunt aruncaţi în fântână zilnic.”
“Fondată în 1088, Universitatea de Bologna este cea mai veche universitate din lume, încă funcţională. Universitatea numără în prezent peste 100.000 de studenţi.”
“Primul oraş care a atins populaţia de 1 milion de locuitori a fost Roma – Italia, în anul 133 înainte de Hristos. Există câte un oraş numit Roma pe fiecare continent.”

Şi câteva curiozităţi din Roma antică:
“La depunerea unui jurământ, românii obişnuiau să jure pe…testicule”
“Romanii foloseau bălegarul uscat de mistreţi drept ingredient pentru steroizi “
„În Roma antică un nas încovoiat era un semn al calităţilor de lider…”
“Tot în Roma antică se folosea la un moment dat urina ca ingredient pentru pasta de dinţi.”

Am decis să închei acest articol cu câteva curiozităţi amuzante şi anume:
“În 2013, un bărbat Italian condamnat în arest la domiciliu a cerut să meargă la închisoare pentru a scăpa de nevasta lui.”
“Whatsupp este citat în mai mult de jumătate dintre procesele de divorţ italiene.”
“500 000 de italieni vizitează un exorcist în fiecare an.”
“Degetul mijlociu al lui Galileo, expus la un muzeu din Florenţa, este ridicat în sus.”
“În Milano este o cerinţă prevăzută legal să zâmbeşti tot timpul, cu excepţia funeraliilor şi a vizitelor la spital.”
“Este ilegal să mori în Falcino del Massico, un oraş de 3.700 de locuitori, aflat la 30 de kilometri de Napoli. Motivul? Cimitirul este plin şi, din cauza unor probleme logistice, nu mai este loc pentru morminte noi.”
                                                   

Cu drag, Iliuţa Răduţi

Review overview
5

16 COMMENTS

 1. un articol frumos, am vizitat Italia de 2 ori, Veneția e superba,peisajul e minunat , desi vreau si la Roma, felicitari Iliuța

  • Multumesc Vero ! Am vizitat Italia cu multi ani in urma, a fost un concediu de vis ! Am aruncat si o moneda in fantana di Trevi , deci o voi revedea ! 🙂

 2. Foarte frumos materialul! Am fost și eu în Italia și într-adevăr, are locuri fascinante. Cât despre bărbați… e adevărat că au rămas cu tendința perpetuă de a cuceri (au învățat asta de la strămoșii lor, romanii). În unele clasamente, bărbații italieni sunt și cei mai infideli. În rest, mâncarea e super, fiecare loc are povestea lui, există peisaje cu adevărat fascinante, cum ar fi castele la malul mării. De exemplu, eu am vizitat o casa despre care se spunea că a fost locul unde mai obișnuia Michelangelo să se relaxeze la malul mării. Referitor la tendința lor de a merge la exorcist, da… am întâlnit destul de mulți oameni (în special femei) care erau ferm convinse că aveau nevoie de exorcist. Aș putea spune că e, într-o oarecare măsură, o țară a contrastelor.

  • Multumesc Rodica ! Italienii sunt intr-adevar infideli, temperamentali, foarte gelosi , dar sunt si foarte atenti cu femeile in general, un aspect care compenseaza micile neajunsuri ! Este parerea mea, desigur !

 3. Avand o pasiune pt istorie, Italia ma atrage ca un magnet. Am gasit articolul tau nu doar interesant ci si captivant. Felicitari!

 4. m-am mai plimbat eu pe net vizitind italia,dar „curiozitatile”tale sint interesante si amuzante;ma fascineaza constructiile bisericilor,si asa ca o curiozitate bisericile catolice din zona beiusului(bihor)sint construite si pictate (ma refer la anii 1920-40) de echipe de constructori italieni,veniti mai ales din udine-italia;ei veneau nu numai cu echipa ci si cu famia pentru ca stateau 2-3 ani in locul unde mergeau sa construiasca.asa a ajuns strabunicul meu in beius,apoi datorita sortii a si ramas si a locuit acolo.strabunicul meu se numea digiusto si asa m-am ales si eu cu numele.
  inca odata felicitari iliuta!

 5. Roma, Venetia, Verona, Padova, Abano Terme, Pieve di Cadore… M-as intoarce acolo maine. Si in fiecare zi. Am aruncat o moneda in Fontana di Trevi, sa vedem daca functioneaza mitul :).

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.