Rusia

Rusia… Ştiaţi că… Curiozităţi din lume

   Winston Churchill spunea despre Rusia următoarele: Eu nu pot prezice acțiunile Rusiei, este un puzzleînfășurat într-un mister, care-i înfășurat într-o ghicitoare”.

   Am ales să încep cu acest citat deoarece W. Churchill este unul dintre puținii care au reușit să concretizeze în câteva cuvinte complexitatea și splendoarea unui popor puternic, de o unicitate fascinantă și atât de straniu, aș spune. Curiozităţile lor sunt conforme cu reputația pe care o au și anume, într-un număr mare, greu de crezut uneori și …suculente. Așadar….

   În Rusia găsești urși fani ai combustibilului aviatic, asta conform presei locale unde apar deseori fotografii cu urși mirosind recipiente goale de combustibil. Un alt exemplu în acest sens îl constituie …angajarea pisicilor în Rusia. Muzeul de Stat Hermitage din Sankt Petersburg, angajează încă din secolul al XVIII-lea pisici pentru a proteja operele de artă împotriva rozătoarelor. Tot aici găsim o performanță unică în lume realizată de o echipă olimpică care a ajuns în anul 1908 cu o întârziere de 12 zile la jocurile Olimpice ce aveau loc la Londra, deoarece nu foloseau la acea vreme calendarul gregorian. Acesta a fost acceptat în Rusia abia după Revoluția din Octombrie printr-un decret al Sovietului Comisarilor Poporului din data de 24 ianuarie 1918.

  Nici modul cum sărbătoresc trecerea dintre ani nu dezminte unicitatea poporului rus. Aceștia au ales să sărbătorească anul nou de două ori, o dată după calendarul vechi (calendarul Iulian) și încă o dată după cel nou. Asta numesc eu să te bucuri de sărbători, le dublezi! Rușii sărbătoresc anul nou atât în noaptea de 31 decembrie/1 ianuarie, cât şi în noaptea de 13 spre 14 ianuarie. Fascinant!

   Știați că suprafața totală a Rusiei o depășește …. și pe cea a planetei Pluto?  Cele 17 milioane de kilometri pătrați aparţinând Rusie depășesc cele 16,65 milioane de kilometri pătrați ai micuței planete. Rusia se mai laudă și cu nouă fusuri orale. Întrebare… Călătorind prin Rusia ziua are tot 24 ore la un calcul final…?

   Ruşii folosesc acelaşi cuvânt „popravitisia”, pentru a  ura cuiva „sănătate” şi folosesc acelaşi cuvânt și pentru a spune cuiva că ar trebui să se „îngraşe”. Aș prefera ca un rus să îmi ureze noroc cu boala decât altceva…..

   O legendă a rușilor ne vorbește despre schimbarea religiei –  și anume despre trecerea la creștinism în locul islamului din anul 998 după Hristos având ca motiv dorința acestora de a nu renunţa la băutură. Trăiască Vodka!

   Lacul Baikal din sudul Siberiei reprezintă cea mai mare rezervă de apă dulce din lume (circa 23.000 kilometri cubi) și este cel mai adânc lac de pe glob, având o adâncime de 1637 metri.

   Știaţi că doar 82 de kilometri este distanța care desparte Statele Unite ale Americii de Rusia? Eu recunosc- nu ştiam că sunt vecini atât de buni….

În timpul crizei în Rusia profesorii au fost plătiți cu …. vodka. Ce v-am spus!

   Cel mai notoriu criminal din istoria Rusiei, Vladimir Nikolaev, avea ca obicei invitarea prietenilor la cina gătită de soția lui, care pregătea mâncare din carnea victimelor acestuia, evident fără să știe, ea credea că gătește carne de cangur. Și dacă se năștea în Emirate, Vladimir tot în Rusia își practica morbidul hobby-ul. Unde în altă parte a lumii mai găsești o soție care să creadă că antricotul lui Ivan este de fapt un marsupiu…..

   În anul 1867, Rusia a vândut  Statelor Unite teritoriul Alaska cu 7,2 milioane $,  însemnând aproximativ  2 cenți pe un acru ( în jur de 4000 m).

   Știați că până în 2011 în legislația rusă, berea nu era considerată o băutură alcoolică? Cel mai probabil nu se încadra în procente…. Acest lucru s-a întâmplat după ce preşedintele Dimitri Medvedev a promulgat în final o lege care oferă berii statutul de băutură alcoolică.

Siberia sau “ținutul liniștit” cum au numit-o mongolii, reprezintă 3 pătrimi din întreaga suprafață a Rusiei.

Siberia curiozitati

   Tehnic vorbind, Rusia și Japonia sunt încă în război din cauza disputei asupra Insulelor Kurile. Acest fapt se datorează lipsei unui tratat de pace care ar fi adus o finalizare a acestui conflict. De la vodka li se trage!

   Rusia a avut în secolul al XVII-lea o taxă pe barbă. Cine altcineva!? Oricine purta barbă în timpul domniei lui Petru cel Mare trebuia să plătească un impozit special.

   Primul copil din Rusia care a fost vaccinat împotriva variolei, a primit numele de Vaccinov, a fost ținut sub supraveghere întreaga viață și remunerat pentru asta de către autoritățile rusești.

   Există o piață neagră a ambulanțelor în Rusia. Uimitor, nu! Este valabilă doar pentru cei mai bogați oameni, cei care își pot cumpăra propriile ambulanțe pentru a scăpa de trafic. Dacă nici rusii nu sunt romantici….atunci cine!

Știați că originea cuvântului vodka provine de la cuvântul rusesc vodă și înseamnă de fapt… apă? Mai hidrataţi ca rusii nu găseşti!

   Primarul unui oraș din Siberia a interzis prin lege… scuzele. Motiv pentru care eu prefer Thailanda!

   Distribuirea albumelor formaţiei Beatles a fost interzisă pe vremea Uniunii Sovietice de care guvernul comunist.

   În Rusia comiți o infracțiune dacă vei conduce o mașină murdară. Asta creează o legătură puternică între tine și porumbeii din spatele blocului …. 🙂

   Există 15 ”orașe secrete” în Rusia a căror nume și locație sunt trecute sub tăcere….

   În Rusia se consideră că ai ghinion dacă te întorci după ce ai plecat deja de acasă. Merg atât de departe cu această superstiție încât preferă să roage o rudă să le aducă ce au uitat decât să se întoarcă după obiectul respectiv.

Rusia este o țară de un mare rafinament intelectual și cultural, țară care ne-a oferit una dintre cele mai frumoase și complexe literaturi, o istorie fascinantă și o arhitectură fără egal în lume.

Va mulțumesc pentru atenția acordată!

Rubrica Stiaţi că…Curiozităţi din lume

Turcia pas cu pas

 

 

8 COMMENTS

  1. Felicitări dragă mea! Ma bucur ca ne-ai descoperit alte curiozități! Rusia este o țară înfricoșătoare,dar si fascinanta din toate punctele de vedere!

  2. Esti fenomenala!Mi-au placut curiozitatile prezentate cu atata umor.Mi-era dor de articolele tale.Felicitari!

  3. Rusia e fascinanta, in opinia mea. Iti multumim pentru ca ai impartasit aceste curiozitati cu noi!

  4. Foarte interesant articolul, mulțumesc. Chiar nu știam atâtea despre Rusia, felicitări pentru stropul de amuzament :*

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.