Sub soarele nopții de Trish Cook-Editura Epica-recenzie

Sub soarele nopții de Trish Cook – Editura Epica – recenzie – dragoste aparent imposibilă

Titlu original: “Midnight Sun”

Editura: Epica

Număr de pagini: 256

   Sub soarele nopții – cărţi pentru adolescenţi

   Adolescența este o perioadă a descoperirilor și a aventurilor, este o etapă a vieții în care încă ne permitem să experimentăm și să greșim pentru că viitorul nostru nu este încă pe deplin hotărât. Avem timp suficient să ne distrăm, să mergem la petreceri și să simțim fiorii dulci ai iubirii. Sau cel puțin unii dintre noi avem suficient timp… Cum ar trebui să trăim toate aceste momente dacă am fi blocați în propria casă, sub amenințarea posibilului sfârșit? Prin intermediul romanului „Sub soarele nopții”, semnat de Trish Cook, aflăm povestea de viață a unei tinere căreia destinul pare că i-a răpit farmecul adolescenței.

  Katie Price are 17 ani, scrie cântece și nu poate să simtă nici măcar pentru câteva zeci de secunde căldura soarelui pe piele, astfel că majoritatea timpului și-l petrece captivă în propria casă. De la o vârstă fragedă a fost diagnosticată cu xerodermie pigmentară (XP), o problemă genetică rară care se manifestă printr-o sensibilitate extremă la lumină solară. „Dacă lumina soarelui alunecă și un pic peste pielea mea, fac cancer cutanat, iar corpul meu nu poate să repare distrugerea, astfel încât creierul meu începe să se deterioreze – ceea ce ar putea însemna pierderea auzului, dificultate la mers și înghițit, probleme de mișcare, pierderea funcției intelectuale și capacității de vorbire, convulsii și, a, da, moartea.”. Din cauza acestei boli, Katie doarme ziua și își desfășoară toate activitățile noaptea, ieșind din când în când afară să cânte în gara micuțului său oraș, Purdue. Nu are prea mulți prieteni, de fapt are doar doi, pe tatăl său, care după pierderea soției și-a dedicat viața îngrijirii fetei și pe Morgan, care îi este alături încă din copilărie. Izolarea în propria casă a privat-o pe protagonistă de experiențele adolescenței. Nu a fost niciodată la o petrecere, a făcut cursuri online și nu a avut niciodată un iubit. Totuși, de mulți ani Katie îl urmărește de la fereastra camerei sale pe celebrul Charlie Reed.

  Charlie Reed este vedeta liceului din Purdue, fost atlet de top, căruia un accident nefericit i-a periclitat cariera de înotător. Viața lui și a lui Katie se schimbă când se intersectează într-o noapte în gară. Chiar dacă la prima întâlnire protagonista este copleșită de emoții și face o gafă de zile mari, mâna destinului și intervenția promptă a lui Morgan îi ajută pe cei doi să înceapă o frumoasă poveste de dragoste. Fiorii iubirii o îmbată pe Katie, care din dorința de a profita la maximum de toate momentele palpitante alături de Charlie, îi ascunde acestuia secretul său.Va afla tânărul adevărul? Cum va decurge în continuare povestea de dragoste a celor doi adolescenți? Și cât timp îi mai rezervă destinul lui Katie pentru a profita de tot ceea ce i se întâmplă? Răspunsurile acestor întrebări vi se vor dezvălui pe parcursul lecturii și vă vor da câteva teme de gândire.

  Urmând exemplul altor romane YA, precum „Absolut tot” și „Sub aceeași stea”, cartea lui Trish Cook prezintă o poveste de dragoste aparent imposibilă, ce are în prim-plan o tânără care suferă de o boală incurabilă. Totuși, „Sub soarele nopții” se remarcă prin construcția destul de amplă a personajelor, fapt ce aduce sare și piper acțiunii. În ciuda XP-ului, Katie este o puștoaică plină de viață, creativă, dornică de aventură și cu un vis îndrăzneț, să lase în urma sa cântecele compuse. Pe de altă parte, Charlie Reed ne arată că în spatele măștii de vedetă a liceului se ascunde un băiat bun, prietenos, glumeț, căruia îi pasă de cei din jurul său și care trebuie să trăiască cu povara greșelii pe care a comis-o. Nu trebuie să-i uităm nici pe Morgan și pe tatăl lui Katie. Cei doi reprezintă stâlpii de sprijin ai protagonistei, cei care i-au fost alături în momentele frumoase și în cele de profundă disperare, încercând pe cât posibil să o ajute să aibă o viață normală.

  Acțiunea este relatată de Katie, fapt ce îi oferă mai multă profunzime și îi determină pe cititori să empatizeze mult mai ușor cu povestea ei. Totuși, este evidentă natura YA a romanului, ce se reflectă prin limbajului folosit și simplitatea acțiunii. Chiar și așa, pot spune că l-am citit cu drag și am trăit alături de Katie fiecare moment încercând să rămân încrezătoare că totul va fi bine. Mi-au plăcut povestea de dragoste dintre ea și Charlie, relația strânsă pe care o avea cu tatăl ei și toate aventurile pe care le-a experimentat. Nu în ultimul rând, faptul că finalul nu a fost unul forțat a reprezentat un mare plus.

  Așadar, „Sub soarele nopții” este un roman al experiențelor și descoperirilor, precum și o reflectare a sacrificiilor pe care îndrăgostiții sunt dispuși să le facă din iubire. Povestea lui Katie este una plină de speranță, de surprize, de fiori de dragoste și de pasiune. Chiar dacă este o carte YA, cred că de fapt ea se adresează tuturor celor care sunt în căutarea motivației necesare pentru a-și urma visul și a-și asuma toate riscurile necesare îndeplinirii acestuia. Așa cum a spus și Einstein: „Învață din ziua de ieri, trăiește ziua de azi și speră pentru ziua de mâine”!

  Ecranizarea romanului a apărut în aprilie anul acesta și îi are în prim-plan pe Bella Thorne, pe care poate o știți din producția Disney “Shake It Up” sau din serialul “Famous in Love”, în rolul lui Katie și pe fiul lui Arnold Schwarzenegger, Patrick Schwarzenegger, în rolul lui Charlie.

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, Divertalibrărie.net şi cărtureşti

Recenzii Cărţi Young Adult

Recenzii cărţi Editura Epica

Sub soarele nopții de Trish Cook-Editura Epica-recenzieSub soarele nopții de Trish Cook-Editura Epica-recenzie

7 COMMENTS

  1. Frumoasa recenzia!
    Imi doresc cartea dar uit sa o iau
    Nu stiam de ecranizare dar sper sa uit si de asta 😉 😉 . Nu de alta dar, sigur, nu mai cumpar cartea daca vad filmul 😀

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.