Şuncă pe pîine de Charles Bukowski

Şuncă pe pîine, de Charles Bukowski (ediţia 2018)-Polirom-prezentare

Traducere din limba engleză de Cristina Ilie

Număr pagini: 296

Tip ediție: broșată

Format: 130×200

   Şuncă pe pîine (1982) relatează cu un umor savuros primii ani din viaţa lui Henry Chinaski, nonconformistul alter ego al scriitorului, şi experienţele maturizării sale în perioada Marii Crize şi în ajunul celui de-al Doilea Război Mondial. Copil solitar şi ursuz, terorizat de un tată violent şi de spectrul sumbru al sărăciei, hărţuit fără încetare de ciudaţi şi schilozi care se proclamă prietenii săi, Henry se maturizează rapid, devenind un adolescent cinic, indolent şi agresiv, lipsit de mari ambiţii. Romanul descrie într-un stil de o vulgaritate adesea şocantă, însă de o cuceritoare sinceritate şi naturaleţe, lupta sa cu acneea severă care îi spulberă orice şansă la o viaţă socială normală, primele sale experienţe erotice şi bahice în cartierele sordide din Los Angeles, dar şi cele dintîi încercări literare.

Dacă vrei să salvezi lumea, trebuie s-o faci cu fiecare om în parte. Cine zice că o face altfel este fie vreun romantic grandoman, fie politician.” (Charles Bukowski)

O carte foarte veselă, în acelaşi timp foarte tristă şi, în ciuda tonului narcisist, onestă de cele mai multe ori. Bukowski pare să fi fost scriitorul cel mai potrivit să descrie California de Sud în perioada războiului – un pămînt plin de spaţii terne, nesfîrşite, lipsite de cel mai mic interes, în care poate doar imaginaţia te opreşte s-o iei razna. Într-o epocă în care toţi se închinau conformismului, Bukowski a scris despre urîţii, egoiştii, singuraticii şi nebunii ţării sale.” (The Observer)

Sursa Editura Polirom

 

Henry Charles Bukowski

Henry Charles Bukowski (născut Heinrich Karl Bukowski, n. , Andernach, Republica de la Weimar – d. , San Pedro SUA) a fost un poet, nuvelist și romancier american, de origine germană. Bukowski este adesea cunoscut sub pseudonime ca: Hank, Buk, Henry Chinasky, acesta din urmă fiind un alter-ego în numeroase romane autobiografice.

Scrierile lui Bukowski au fost influențate de mediul social, cultural și financiar din orașul Los Angeles . Opera sa vorbește despre viața obișnuită a americanilor bogați, despre scris, alcool, relații și corvoada muncii. Bukowski a scris mii de poezii, sute de povestiri și 6 romane, în total publicând peste 60 de cărți. Este considerat unul dintre cei mai influenți scriitori americani ai secolului al XX-lea.

Sursa foto Los Angeles Times

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Cărţi Editura Polirom
Apariţii cărţi

Şuncă pe pîine de Charles Bukowski

Şuncă pe pîine de Charles Bukowski

 

2 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.