Sunt cu ochii pe tine de Teresa Driscoll

Sunt cu ochii pe tine, de Teresa Driscoll – Editura Herg Benet – recenzie

Sunt cu ochii pe tine 

Titlu original: I’m Watching You

Autor: Teresa Driscoll

Editura: Herg Benet

Colecția: Passport

Data apariției: 2019

Traducător: Ioana Duda

Număr de pagini: 304

    Teresa Driscoll este o autoare americană din orașul Devon. Are o experiență de peste 25 de ani în jurnalism, din care cinci ca prezentator de știri la BBC. S-a hotărât să scrie la vârsta de 10 ani, dar după o carieră plină în jurnalism, prima carte a publicat-o abia în 2014, Recipes for Melissa. În 2016 a apărut a doua carte, Last Kiss Goodnight. Autoarea a vândut peste 1 milion de cărți, ceea ce este incredibil. Toate crimele și toate știrile la care a fost părtașă s-au transmis în cărțile sale. Ea abordează genul thriller dat fiind faptul că este cel în care-și poate transpune cel mai ușor toate trăirile și consecințele crimelor pe care le-a urmărit. Sunt cu ochii pe tine a apărut în 2017 și a cunoscut un real succes, autoarea organizând și un fel de club de carte pe site-ul ei, în care răspunde întrebărilor cititorilor.

    Ella Longfield face o călătorie cu trenul, iar în apropierea ei, două adolescente fac cunoștință cu doi băieți atrăgători. Fără sa-și propună acest lucru, ea stă cu ochii la ei și reușește să surprindă conversația. Anna și Sarah sunt două fete din provincie care merg în Londra, fără ca măcar să-și imagineze că viața lor nu va mai fi la fel a doua zi. Discuția pare normală, iar Ella îi urmărește cu plăcere, rememorând poate scene din viața ei, însă atunci când află că cei doi băieți doar ce au ieșit din închisoare, instinctele ei se activează. Nu se poate hotărî dacă să le sune părinții, dacă să intervină în vreun fel.

   Lucrurile rămân așa, dar a doua zi, Anna nu mai apare. Timpul trece și multă lume o condamnă pe Ella pentru faptul că nu a alertat pe nimeni când a avut ocazia. Viața ei devine un coșmar, presa îi află numele și i-l dezvăluie, astfel că este hăituită de toți. După un an de zile de la dispariție, se organizează un fel de priveghi pentru Anna, mai mult o scenă a resemnării, deși toți cei prezenți insistă că nu e așa. După toate interogatoriile, ancheta stagnează și nu există niciun fel de indiciu referitor la unde se află Anna. Polițiștii sunt pe urmele băieților din tren, fiind principalii suspecți, dar lucrurile nu se leagă și nici ei nu pot fi găsiți.

   Pe măsură ce se mai află câte o informație, toți cei din jurul Annei se precipită. Ies la iveală secrete, mistere, lucruri pe care fiecare le ține doar pentru el. Cartea e un adevărat amalgam de personaje care mint. Pare că nimeni nu mai spune adevărul și fiecare este un posibil suspect. Sunt cu ochii pe tine e unul din cele mai alerte thrillere pe care le-am citit și cu multiple răsturnări de situație! Nu ai cum să te plictisești citindu-l! La un moment dat ajungi să îți faci tu propriile scenarii, și sincer, ale mele nu au fost din cele mai plăcute!

”Sarah voia să tacă naibii din gură. Toți. Oricum, de ce trebuia să aibă ea grijă de Anna? De ce nu a fost invers? Pentru că Anna era o prințesă? De asta? Bineînțeles că s-au înțeles să aibă grijă una de cealaltă. Anna a fost cea care nu a respectat pactul, le-a urlat Sarah tuturor. Lui Tim, egoistul care a preferat să facă trekking. Paul, cu vila lui modernă. Jenny, cu gagiul ei. I-a mințit în față, la fel cum a mințit în continuu poliția.”

   Nici din perspectiva Ellei, lucrurile nu sunt din cele mai plăcute. Aproape că îi puteam simți frica atunci când rămânea singură în florărie și simțea că cineva o privește și îi urmărește fiecare mișcare. Autoarea a reușit foarte bine să transpună sentimentul de teamă și groază. Totuși, pot spune că și eu m-am numărat printre persoanele care totuși au judecat-o măcar un pic. Cred că dacă reacționa, cursul ar fi fost altul.Pe partea cealaltă, mi-a fost chiar milă de ea, de ororile pe care a trebuit să le îndure.

”Mereu am știut cum va fi această săptămână. O parte din mine tânjea după asta: o mică speranță că după exact un an vor afla lucruri noi. Dar o altă parte știa și se temea. Oamenii mă priveau din nou în felul acela. Femeia aia. Vă amintiți? Femeia care nu a spus nimic. Din tren. Vă amintiți? Când au dispărut fetele acelea? Dumnezeule! A trecut deja un an?”

   Părerea mea e că acțiunea te ține în priză. Și te dă peste cap. La capitolul personaje, fiecare din ele ascunde ceva, fapt care te roade și pe tine ca cititor. Nu citești gânduri și nu poți decât să îți dai cu presupusul. Poți să ai dreptate sau nu. Dar ideea e că nimic nu e ce pare a fi. Și apar atâția pioni, unii cunoscuți, alții neștiuți de nimeni, că nu mai știi ce să crezi. ,,Sunt cu ochii pe tine” e clar una din cele mai bune cărți citite de mine în acest an! Ca și parte de dispariții, ideea care se conturează e oarecum clasică, dar nu îți e ușor să îți dai seama cum s-a întâmplat totul.

Cartea o găsiţi pe site-ul editura Herg Benet

Recenzii cărţi

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libriselefant, cartepedia, Divertalibrărie.net şi cărtureşti

***Gabriela Bratu***Mămică de beagle, devoratoare de cărți, curioasă din fire. Sunt o tipă sociabilă, loială celor dragi, iubitoare de animale, dar și de oameni. Îmi place să cred că fiecare din noi are ceva frumos în interior. La fel, îmi place să cred că oricine poate să citească, trebuie doar să vrea! Poate că ingineria nu se pupă extraordinar cu literatura, dar cititul și scrisul sunt viața mea. Am răbdare, însă fără să mă calce cineva pe coadă. O dată ce sunt stârnită, chiar îmi pun ambiția să fac un lucru. Și mai ales, să-l fac bine!

7 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.