Trezirea focului de Costin Neață – Editura UP – recenzie
Trezirea focului, de Costin Neață – Editura UP – recenzie
Autor: Costin Neață
Colecție: Opal
Ediție: Necartonată
Editura: UP
Nr. pagini: 302
An apariție: 2020
Romanul Trezirea focului continuă seria Despre magie și alte secrete aducând în atenția cititorului personaje noi, conflicte creionate cu multă imaginație, al căror suspans și înțeles încântă cititorul pe parcusul celor trei sute de pagini într-un mod gradual. Victoria obținută cu greu asupra uneia dintre cele mai mari vrăjitoare ale tuturor timpurilor, Casssandra, aduce cu sine o sărbătoare a celor implicați, fiind percepută ca un nou început, o nouă șansă la armonie, liniște și pace. Ceea ce urmează dovedește exact contrariul, uciderea ei este de fapt începutul unui posibil iminent sfârșit, unul în care spiritele celor două lumi, Binele și Răul, realități care nu ar fi trebuit să intre în conflict niciodată, o fac din nou, folosind aceeași magie intensificată prin folosirea unui nou arsenal. Personajul principal din prima carte a seriei, Mihai, tânărul ale cărui abilități ating potențialul maxim în ultima confruntate, alături de cei doi prieteni, Clara și Andrei sunt doar o parte din echipa care ajunge să se formeze în noua conjunctură care necesită o amploare a magiei.
Vlad, tânărul vrăjitor care descoperă alte fațete al propriilor puteri este un personaj mai tăcut, dar marcant în toiul evenimentelor, urmat de cei mai noi membrii ai echipei, doi tineri ale căror probleme adolescentine interferează cu groaza datorată iminetelor evenimente, ducând povestea spusă de autor la un alt nivel. …”căci Universul a început să se agite din nou. Nu mai este vorba despre simplă magie adaptată la nivelul oamenilor.”
O incursiune într-o casă părăsită are urmări neașteptate, dorința de a afla proveniența unui talisman primit cu ani în urmă într-un plic pe care numele expeditorului nu era trecut, îl detemină pe Max, tânărul cu mari probleme de adaptabilitate în societate să demareze un coșmar atât pentru el cât și pentru ceilalți vrăjitori. Modul de supraviețuire al celor înzestrați cu magie este nu doar surprinzător, este în același timp complicat de înțeles, greu de crezut; creează acel fantasy pe care vrei să îl găsești, cel care te fascinează și te trimite invariabil într-o lume inaccesibilă și atât intensă.
Autorul reușește pe alocuri să creeze această lume, iar faptul că ea este privită prin ochii unor tineri înzestrați aduce un plus cărții.
E clar, nu mai locuiește nimeni aici. Max intră fără să stea pe gânduri. Poate că este o infracțiune ceea ce făcea. Nu e ca și cum ar fi fost la prima abatere. Era scris în codul său genetic să încalce regulile. Cât despre posibilele pericole ce puteau pândi în locurile abandonate pe care le vizita…. Teama nici măcar nu-i cauza vreun fior, fiind inexistentă în AND-ul său. Niciodată nu crezuse în fantome și case părăsite.
Nepăsarea lui Max pentru tot ce implică perioada de adaptare și implicare a unui licean este în antiteză cu grija pentru colegul său, Ben, care constată ca are aceleași abilități în domeniul magiei raportate la un alt element. Chimia dintre cei doi se face cu pași mici și multe poticneli, ajungând la final să aibă elementele unei prietenii adevărate.
Dacă pentru Max focul este cel care îi schimbă viitorul transformând totul într-un puzzle cu multe piese cărora nu le găsește un corespondent, pentru Ben elementul nou, derutant și reprezentant este apa și posibilitatea lui de a o transforma într-o armă veritabilă.
“Băiatului îi venea greu să rupă legătura acum, după ce abia se cunoscuseră, însă nu avea de ales. Se ridică de la masă și porni spre dragon.
Înainte să pleci, aș vrea să îmi mai faci încă două promisiuni, spuse Ignis. Unu: fă în așa fel încât toată magia lui Chao-Tenerbis să dispară. Am vorbit serios când am zis că vreau ca orice urmă de-a Temprigonului să dispară.Și doi: Nu încerca să cauți planeta natală. Știu că te-am făcut curios în privința ei și că încă ai extrem de multe întrebări cu privire la război, dar crede-mă, nu mai ai nimic de văzut acolo. După atâta timp, sunt destul de sigur că viața a pierit și că nu a mai rămas alceva decât o stancă pierdută în spațiu.”
Faptul că acești tineri reușesc să aducă în echipa lor un membru important din tabăra adversă prin modul că dovedesc în momente critice dăruire, grijă pentru ceilalți și aceea putere datorată unității, este impresionant. Un ajutor nesperat în cele mai terifiante momente, detalii cu mult impact, totul îmbracă povestea într-un mod aparte.
“Brusc, o explozie împânzi deșertul. Cilindrul de foc se preschimbă într-o adevărată tornadă gigantică, iar o ploaie de mingi de foc impânzira întinderea de nisip, asemenea unor meteoriți. Mihai invocă un scut energetic înainte să fie loviți. “
Finalul într-o luptă a spiritelor așezate pe cele două talere ale balanței Binelui și Răului este de cele mai multe ori previzibil, în cazul de față acesta vine cu un element nou pe care vă las să îl descoperiți citind cartea, Nu dezamăgește, surpinde doar. Acestea fiind spuse vă doresc lectură plăcută!
Carte disponibilă pe site-ul Editura UP.
Autori români
O carte interesanta,felicitari Iliuta pentru recenzie!
Felicitari autorului!
Mulțumesc mult !
Multumesc pentru impresii, Iliuta!
Cu drag, Alina !
Felicitări pentru recenzie
Mulțumesc mult !
Multumim pentru impresii, Iliuta!
Multumim pentru recenzie!
Felicitări pentru recenzie. Din ce.ai scris aici, îmi place. Din păcate n-am nicio carte de la Editura Up. Deci, nu prea știu cu ce se mănâncă, ca să spun așa
.
O poveste deosebita. Multumim pentru impresii.