Tricoul negru de Jorge Zepeda Patterson - Crime Scene Press - recenzie

Tricoul negru, de Jorge Zepeda Patterson – Crime Scene Press – recenzie

Tricoul negru

Autor: Jorge Zepeda Patterson

Crime Scene Press – 2019

MUERTE CONTRARRELOJ
Traducere din spaniolă: Ramona  Filip
Număr pagini: 350

  “JORGE ZEPEDA PATTERSON (n. 1952 în Mexic) e scriitor, jurnalist, analist politic, economist și sociolog. Are o diplomă în Economie de la Universitatea Guadalajara, a terminat un masterat la Facultatea Latinoamericană de Științe Sociale, iar doctoratul în Științe Politice l-a obținut la Sorbona. A fost directorul mai multor publicații din Mexic și are o rubrică în cotidianul El País. Conduce ziarul electronic Sinembargo.mx. Romanul său de debut, Los corruptores, a ajuns în finală pentru Premiul Dashiell Hammet, iar al doilea – Milena o el fémur más bello del mundo – a câștigat Premiul Planeta în 2014. Cărțile sale au fost traduse în peste zece limbi. A fost supranumit „un Stieg Larsson mexican”.
Volumul Tricoul negru / Muerte contrarreloj (2018) este primul său roman tradus în limba română”

“Turul Franței. Cea mai importantă competiție de ciclism din lume. Toți sportivii visează să urce pe podium și, mai ales, să îmbrace tricoul galben. Nimeni nu vorbește despre riscurile, eforturile și sacrificiile de proporții epice la care se supun de bunăvoie pentru acea clipă de glorie. Unii sunt dispuși să moară. Alții sunt dispuși să ucidă. Marc Moreau, fost polițist militar, actual locotenent al lui Steve Panata, favoritul la câștigarea Turului, e aruncat într-o intrigă tulburătoare atunci când principalii pretendenți la titlu încep să fie eliminați pe rând din cursă. Participând în competiție și în calitate de sportiv, și în calitate de detectiv, Marc trebuie să aleagă între prietenie, orgoliu și însăși viața lui.

Un thriller psihologic care se desfășoară în cercul restrâns al celor implicați în Turul Franței, având ca fundal crestele impunătoare ale Pirenilor și Alpilor. Un mister în care fiecare personaj e suspect, cu toții au propriile motive, iar incertitudinea te ține cu sufletul la gură prin răsturnări de situație neașteptate. Iar finalul îi va mulțumi chiar și pe cei mai exigenți cititori.

 Până unde ai merge pentru victorie?”

  Când am început cartea m-am gândit că va fi plictisitoare cu atâtea explicații, dar așa cum spune Alexandre McCall  Smith:

Lumea ciclismului de performanță e suficient de stresantă și fără să aibă loc tot felul de accidente suspecte. Dar exact asta se întâmplă în acest roman captivant și plin de suspans. Tricoul negru e la fel de alert și fascinant ca o cursă de talie mondială. “

  Totul se desfășoară pe parcursul Turului Franței, obiectivul final fiind câștigarea lui și a tricoului galben de campion.

  O mulțime de concurenți, colegi care-i susțin, coechipieri sau echipe de întreținere a bicicletelor, antrenori, directori, organizatori care-i susțin și ziariști care le urmăresc fiecare metru cucerit.

  Ca sentimente –  ca peste tot într-o competiție, prietenie, loialitate, invidie, răutate, ironie, nervi, trădare.  Doar că aici trădarea se lasă cu tentative de crime și chiar cu o victimă.

  Modul în care autorul descrie fiecare pas, fiecare mișcare, fiecare porțiune cucerită, devine foarte interesant pentru a înțelege și interacțiunile dintre protagoniști, alianțele care se fac și se desfac, încercările de-a cuceri o victorie cât de mică, dar și presiunile asupra concurenților.

  Cartea îl are în prim plan pe Steve, americanul care concura pentru al șaselea tricou galben și Marc(Hannibal), locotenentul lui, amândoi din echipa Fonar. Rolul lui Marc era, de câțiva ani deja, de a-l ajuta pe Steve să câștige.

  Dar Turul acesta e stresant, cicliști îmbolnăviți, unul chiar ucis, cazane care explodează, bicicleta lui Marc distrusă, toate dau impresia că de fapt acesta ar fi cel vizat.

  Comportarea lui Steve, mai rezervată, cu ceilalți, favorurile de care se bucură, firma de pază care-l protejează, plus microfoanele  puse în camere și urmărirea colegilor, îi determină pe toți , inclusiv pe Marc, să creadă că în spatele atentatelor e directorul de la Fonar, care nu făcea nici un secret din antipatia lui.

Asta cred și ceilalți cicliști care la final vor face front comun în jurul lui Marc.

  Marc era presat și de iubita lui , Fiona, și de fostul lui comandant din armată, toți doreau ca , după foarte mulți ani, cel care câștigă Turul să fie un francez.

  Poate că nu ar fi reușit să-l convingă dacă Steve n-ar fi avut momente de aroganță și duplicitate față de el.

Ce hotărâre ia Marc?

Câștigă Turul?

Cine e vinovat pentru atentate?

Ce rol au cei din jurul lui Marc?

Ce greșeală face Steve?

  Sunt multe întrebări, răspunsuri, care ne mai lămuresc încă odată că indiferent ce sport practică, indiferent cât vor să pară de puternici și hotărâți, și cei mai buni sportivi sunt până la urmă oameni cu greșelile și reușitele lor.

Iată și câteva păreri avizate:

„Un Stieg Larsson mexican.”(Kirkus)

„Bărbați, munți, mașinării, viteză, lăcomie, crimă… Jorge Zepeda Patterson face un tur de forță prin Turul Franței…”(Alan Bradley)

Carte disponibilă pe site-ul Crime Scene Press

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libriselefant, cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

 

 

 

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

2 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.