Stiaţi că … Polul Nord

Stiaţi că … Polul Nord

by -
10
Stiaţi că ... Polul Nord - cea mai puțin exploatată zonă a planetei

Stiaţi că … Polul Nord

   Pentru că suntem într-un anotimp al zăpezilor și sărbătorilor de iarnă mult așteptate al căror invitat special este Moșul, astăzi mi-am propus să vorbim despre Polul Nord, rectific…cei doi Poli Nordici și puțin despre Polul Sud.

  Datorită condițiilor climaterice dificile și poziției  geografice greu accesibile, fiind situat în mijlocul Oceanului  Arctic, Polul Nord este unul dintre locurile cele mai puțin exploatate de pe planetă.

   Polul Nord este mai exact un ocean înghețat înconjurat de pământ, în timp ce Polul Sud este un pământ înghețat înconjurat de ocean, iar ca temperatura,  Polul Nord este mai cald, dacă putem spune astfel,  decât cel  Sud. Fusul orar în aceste zone este determinat de longitudine, deoarece la poli se întâlnesc toate meridianele longitudinale, un fus orar propriu-zis practic nu există. Soarele răsare și apune o singură dată pe an așa că timpul este stabilit aleatoriu de cercetătorii în domeniu. O noapte polară durează 187 de zile și o zi polară restul….adică 178 de zile. Ca populație, aici trăiesc 4 milioane de oameni respectând legile și regulile care se aplică țărilor pe al căror teritoriu sunt. Conform descoperirilor făcute  de cercetători,  oamenii care trăiesc la Polul Nord au creierul mai mare decât restul populație, deoarece aria de procesare a vederii ocupă  mai mult spațiu.

   Pe lângă urși polari în această parte al lumii pot fi întâlnite animale precum balena cu cocoașă, orca, renul Svalbard și vulpea artică.

   Cei doi poli Nordici sunt: Polul nord magnetic și anume cel indicat de busolă și Polul Nord geomagnetic, cel indicat de axa magnetic a Pământului.

Curiozități despre Polul Nord

   “La Polul Nord toate direcţiile duc spre sud.”

  “Polaris, uzual numită Steaua Polară, stă aproape nemişcată pe cer deasupra polului, făcând-o un punct fix excelent, utilizat în navigaţia după stele în emisfera nordică.”

   “Este punctul precis al intersecţiei axei Pământului şi suprafeţei Pământului.”

   “Adâncimea oceanului de la Polul Nord este de aproximativ 4000 de metri.”

   “De-a lungul secolului trecut, Polul Nordic geomagnetic a migrat din Groenlanda spre Canada.”

   “Cele mai spectaculoase privelişti a Aurorei Polare au loc într-un inel centrat în jurul Polului Nord geomagnetic.”

   “USS Nautilus a fost primul submarin care  a tranzitat Polul Nord pe 3 august, 1958.”

  “Gheaţa este în mişcare continuă, făcând aproape imposibilă stabilirea unei comunităţi.”

Urşii polari dorm mai multe zile la rând însă nu hibernează. Femelele gestante sapă bârloguri pentru a se retrage în perioada toamnei, dând naştere puilor iarnă. Îşi petrec timpul dormind şi nu ies din bârlog până primăvara. O ursoaică nu are mai mult de doi-trei pui, care trăiesc alături de mama lor timp de 2 ani şi jumătate, după care trebuie să se descurce pe cont propriu.”

“ Aceeași urșii polarii sunt …stângaci. “

“Contrar credinţelor populare, urşii polari nu au blană albă. Doar pare aşa. Blana exterioară o acoperă şi o izolează pe cea interioară. Părul este, de fapt, transparent, iar din această cauză reflectă lumina. Astfel, par foarte albi în perioada primăverii şi a verii.”

  “Ecosistemul submarin de la Polul Nord este mai variat decât cel de deasupra gheţii. Creveţii, anemonele de mare şi crustaceele mici populează zona.”

   “în Cercul Polar pot fi văzute unele specii de păsări zburătoare asemănătoare cu pinguinii și anume, puffinul, papagalul auklet şi alca cu oglindă.”

   “Chira Arctică, are cea mai lungă migraţie anuală dintre toate speciile de pe planetă, îşi petrece primăvara şi vara în Arctica, deşi foarte rar la Polul Nord.”

  ,,Gheţarii stochează între 70% şi 80% din întreaga apă dulce de pe planetă. 99% din aceşti gheţari sunt situaţi în Arctica şi Antarctica.”

  “Aproximativ peste 200 de milioane de ani America şi Asia se vor ciocni pentru a forma un supercontinent centrat în jurul Polului Nord.”

   “Morsele sunt mamifere cunoscute și ca elefanți de mare. Sunt cunoscute două specii: morsa atlantică – aceasta măsoară aproximativ 3 metri înălțime și cântărește peste 1,2 tone – și morsa din Pacific – este puțîn mai înaltă, ajunge până la 3,6 metri, și cântărește în jur de 1,6 tone.”

  “Longyearbyen, mică localitate din arhipelagul norvegian Svalbard este una dintre cele mai nordice așezări umane și, la o primă vedere, nu pare mai mult decât un liniștit oraș din interiorul Cercului Arctic. Asta până îi afli obiceiurile neobișnuite. Ciudățeniile apar în momentul în care locuitorii din Longyearbyen se confruntă cu o cauză naturală absolut normală… decesul. Această nu înseamnă că orașul este selectiv cu cei care trec poartă micului cimitir, doar că experții au realizat că permafrostul împiedică descompunerea naturală a cadavrelor, motiv pentru care nimeni nu a mai fost înmormântat aici de peste 70 de ani. Pentru a primi un loc de veci, locuitorii trebuie să facă demersuri în alte orașe ale Norvegiei, proceduri care uneori pot dura destul de mult. Dar ceea ce este și mai interesant, este faptul că deși nimeni nu poate fi înmormântat în Longyearbyen, orașul este pregătit pentru Apocalipsă. “

   “Pământul se rotește repede, chiar dacă oamenii nu simt acest lucru. În funcție de locul în care te afli pe glob, te poți roti cu peste 1.600 de kilometri pe oră. Cei care stau la ecuator se mișcă cel mai repede, în timp ce o persoană care ar sta chiar la Polul Nord sau la Polul Sud s-ar mișca cel mai încet.”

   “Înzestrat cu voință și tenacitate remarcabile, exploratorul american Robert Edwin Peary este primul care a reușit să atingă Polul Nord. El consacră Arcticii 23 de ani de viață,”

   Și o curiozitate de final…..una altfel “Un copil ar putea înota prin venele unei balene.”

Cu drag, Iliuța.

surse: inbors.com; yuppy.9am.ro, descopera

10 COMMENTS

  1. Super interesant!O placere sa-ti citesc articolele,a flu multe lucruri noi.Felicitari!

  2. Un articol mai mult decât binevenit 🙂 Chiar îmi era dor de materialele tale, Iliuța 😀

  3. Ooo,mi-a fost așa dor de articolele tale!Întotdeauna descopăr lucruri pe care nu le știam. Mulțumesc

  4. Superb, articolul tău, Iliuța! Chiar mi-aș dori să vizitez Polul Nord… și să petrec câteva ore în regatul gheții.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.