Ultima petrecere – Clare Mackintosh – Editura Trei – recenzie

Ultima petrecere – Clare Mackintosh – Editura Trei – recenzie

by -
0
Ultima petrecere - Clare Mackintosh - Editura Trei - recenzie

Ultima petrecere – Clare Mackintosh – Editura Trei – recenzie

Ultima petrecere
Autor: Clare Mackintosh
Nr. de pagini: 555
Titlu original: The Last Party
Traducere și note: Liviu Szoke
Anul apariției: 2024

  “Clare Mackintosh a lucrat 12 ani în poliție, apoi a fost jurnalist independent și consultant social media. A scris thrillere care au primit numeroase premii și au ajuns toate bestsellere Sunday Times și New York Times. Cărțile ei au fost traduse în 40 de țări și au fost vândute în peste două milioane de exemplare în întreaga lume. Clare locuiește în nordul Țării Galilor, împreună cu soțul și cei trei copii. De aceeași autoare, la Editura Trei au apărut Te las să pleci, Te văd, Lasă-mă să mint și După sfârșit, precum și Dublură, pe care o semnează alături de Sophie Hannah, B.A. Paris și Holly Brown.”

  “La miezul nopții, unul dintre ei este mort.
   Până dimineață, toți sunt suspecți.
   Este cea mai tare petrecere… dar nu toată lumea a venit să se distreze.
  De Revelion, Rhys Lloyd are casă plină de musafiri. Căsuțele lui de vacanță de pe Lacul Oglinzii au succes, iar el a invitat tot satul să vină să bea șampanie împreună cu noii vecini bogați. Însă la miezul nopții, Rhys plutește fără viață pe apele înghețate ale lacului. În prima zi a anului, Ffion Morgan are un sat întreg de suspecți. Micuța comunitate este căminul său, așa că suspecții sunt vecinii, prietenii și familia ei — iar Ffion are și ea secrete de apărat. Cu minciuni descoperite la fiecare colț, curând întrebarea nu mai e cine a vrut să-l vadă pe Rhys mort… ci cine l-a ucis până la urmă. Într-un sat cu multe secrete, crima este doar începutul.”

  ”M-am îndrăgostit de curajoasa și complicata detectivă Ffion Morgan și cred că și cititorii o vor iubi.” (Ruth Ware)

  ”Un amestec superb de thriller psihologic și roman polițist. Un portret captivant a doi oameni sfâșiați se combină cu întorsături de situație credibile, iar autorul surprinde perfect plictisul unui loc unde bârfa poate distruge vieți.”( Publishers Weekly)

   Totul se petrece în perioada sărbătorilor într-o mică comunitate, satul CWM Coed, aflat pe malul lacului Llyn Drych – Lacul Oglinzii. Pe o parte a lacului este Țara Galilor, pe cealaltă Anglia. Pe țărmul lacului din partea engleză o firmă de imobiliare a construit cinci căsuțe mici dar cu o priveliște superbă, în plan urma întreaga zonă. Terenul era moștenit de Rhys Lloyd de la tatăl său, însă dacă acesta ar mai fi trăit, nu ar fi fost de acord cu proiectul. Construcțiile s-au făcut cu banii de la asociatul și prietenul său Jonty.

  Localnicii nu erau mulțumiți de venirea străinilor, pe care nu-i agreau, mai ales că interacțiunile cu ei nu aduseseră nimic bun satului.

  Primele cinci căsuțe au fost vândute, și rezidenții voiau să organizeze un revelion filmat și mediatizat pe rețelele sociale pentru reclamă. O căsuță era locuită de Rhys Lloyd, cunoscut cântăreț de muzică clasică, soția Yasmin – designer de interior și cele două fiice – Felicia și Tabby. În sat locuia și Glynis, mama lui Rhys. De fapt el trăise și făcuse școala în localitate, până la plecarea la studii și apoi la căsătorie. A doua era ocupată de Jonty Charlton om de afaceri, soția lui Blythe – antrenoare de fitness și cei doi copii. Urma apoi Clemence Northcote (Clemmie), mai săracă decât ei, dar pe care Rhys hotărâse s-o ajute să plătească casa în rate, și fiul ei Caleb, pentru care de fapt părăsise Londra. Caleb intrase într-o gașcă și avusese unele probleme. A patra căsuță era ocupată de Bobby Stafford, fost boxer și actor în mici filme, și Asleigh, soția lui, un cunoscut influencer. Filma și poza tot din casă sau din exterior și punea pe rețelele sociale. Iar în ultima locuia Deirdre-Dee Huxley, fostă femeie de afaceri acum pensionată.

  La petrecerea de revelion Rhys Lloyd sărbătorește succesul afacerii și invită oamenii din sat să li se alăture, deși cu unii dintre ei avusese diferite controverse. Pe Huw Ellis, constructorul, nu-l plătise încă, iar față de Steffan Edwards, care se ocupa de ambarcațiuni, nu-și onorase promisiunea.

“Este cea mai tare petrecere… dar nu toată lumea a venit să se distreze.
La miezul nopții, unul dintre ei este mort.”

 Cadavrul este descoperit de înotători. La miezul nopții sătenii obișnuiau să facă o baie în apele înghețate. De data asta între ei apare un cadavru, este Rhys.

  Sunt chemați polițiștii și vin: Ffion Morgan, de la poliția din Țară Galilor, și Leo Brady de la Brigada Cheshire. Amândoi sunt șocați să constate că se cunosc, petrecuseră noaptea de revelion împreună, dar fiecare se prezentase cu un nume fals. Ffion locuia în sat cu mama ei Elen și sora mai mică Seren, era despărțită de Huw Elis. Leo era divorțat, avea un fiu Harris, și o veșnică ceartă cu fosta soție. Mai avea și un șef Crouch, care-l sâcâia și-și bătea joc de el mereu, dar Leo nu riposta, prea marcat de problemele lui personale. Este interesantă dinamica celor doi polițiști până ajung să colaboreze impecabil și până la urmă să devină prieteni. Leo va fi singurul om căruia Ffion îi va mărturisi greșelile din adolescența ei, și urmările nefaste pe care le târa după ea. Face asta pentru că în timpul cercetărilor reiese că în ziua fatidică fusese la Rhys acasă, mașina ei staționând ceva timp acolo. Ce legătură este între Ffion și Rhys?

  Dar discuția cu Leo va avea și o parte bună pentru că Ffion va înțelege mai bine ce se întâmplase în adolescența ei când i se spunea Wylet (pentru că-și intretinuse acea imagine sălbatică), cine era vinovat pentru noaptea aceea, și va reuși să se împace cu ea însăși.

  Acum polițiștii au un sat întreg de suspecți și legistul le spune că Rhys a fost lovit cu un obiect dur, soclul unei statui, că făcuse infarct din cauza ingerării de ricin, așa că atunci când ajunsese în lac era deja mort. Pas cu pas, interogatoriu cu interogatoriu, cei doi descoperă secretele familiilor și sunt multe, realitatea prieteniilor și interacțiunile lor, înstrăinarea soților, relațiile de dragoste, hotărârile de divorț, dar mai ales adevărata față a lui Rhys. Încă din copilărie acesta a fost un dur, un cinic, își bătea joc de colegi, mai ales de fete, avea relații cu ele consimțite sau nu, chiar și când revenise pe la 30 de ani în localitate, pentru un eveniment la fosta lui școală, avusese o relație cu o copilă.

 Nu mai era persoana de succes cum credea lumea, pierduse mult după ce atacase o fată, care lucra la un bordel de lux. Își înșelase chiar propria mamă, prezentând un testament nou al tatălui său, semnat când acesta nu mai era conștient de ce se întâmplă în jur, prin care îi lăsa lui tot terenul. Glynis știa că soțul ei avusese un alt testament, în care ea era moștenitoarea, în ideea să păstreze locul nealterat, dar nu-l mai găsește. Mai mult știa multe din mizeriile făcute de fiul ei, dar îl iubea. În noaptea aceea secretele trecutului îi bântuie pe cei din jur și moartea lui Rhys aduce la suprafață multe frustrări și idei de răzbunare. Așa că până la găsirea vinovaților tot satul este bănuit și cercetat.

 Cine este vinovat de moartea lui Rhys? Cine ajută la acoperirea urmelor? Cine i-a dat ricin și mai ales cum? Se va afla tot adevărul? Ce se întâmplă cu protagoniștii poveștii? Își continuă viața ca până acum sau lucrurile se reaşază? Ce secrete de familie ascunde Ffion? Își rezolvă problemele? Cum rezolvă Leo situația cu șeful lui? Dar pe cea cu fosta soție? Își va vedea fiul mai des?

  Sunt multe întrebări pentru că și acțiunea este extrem de alertă și complexă. Am urmărit pas cu pas interacțiunile protagoniștilor, cercetările și modul de lucru al polițiștilor, viețile lor personale, frământările și trăirile lor.

  Trebuie să citiți cartea pentru a înțelege toate secretele și implicațiile. Până și modul de-a prezenta povestea al autoarei, prin capitole povestite de protagoniști te ține în priză.

  Mi-a plăcut povestea și chiar aștept noi aventuri ale lui Ffion, pentru că acesta este doar primul volum al seriei “Ffion Morgan”.

  Iată și păreri avizate:

Straturi de context istoric și social dau profunzime farmecului acestui mystery glacial, a cărui acțiune se petrece în nordul Țării Galilor. Veniți să cunoașteți personajele interesant de disfuncționale; rămâneți să le ovaționați din toată inima.”( Kirkus Reviews)

Acest roman minunat îl duce pe cititor — prin întorsături de situație și piste false din belșug — În profunzimea unei comunități. Ficțiunea crime este mult mai bună acum, cu Ffion Morgan.”( First Clue)

Recenzii cărți

blog tour

Recenzia face parte din blog tourul dedicat apariției în limba română a romanului: Ultima petrecere

Dacă sunteți curioși să aflați și alte păreri, puteți vizita următoarele bloguri, pentru a vă edifica:

Anca și cărțile  

Fata cu cartea  

Analogii, Antologii 

Ciobanul de Azi 

Cărțile mele 

Citește-mi-l

Falled 

Biblioteca lui Liviu

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

NO COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.