Ultimul mesaj de Laura Dave - Editura Litera - recenzie

Ultimul mesaj, de Laura Dave – Editura Litera – recenzie

Ultimul mesaj

Laura Dave

Editura Litera 

THE LAST THING HE TOLD ME
Traducere: MIHAELA SEREA
Număr pagini: 335
  Laura Dave s-a născut pe 18iulie 1977, la New YORK,și a crescut în Scarsdale, statul New York.A absolvit Universitatea din Pennsylvania în 1999, unde și-a obținut licența în limba și literatura engleză. Are un masterat în scriere creativă la Universitatea din Virginia.După încheierea studiilor, a lucrat ca jurnalist liber-profesionist pentru agenția de presă ESPN.
Laura Dave este autoarea romanelor Londra este cel mai frumos oraș din America;The Divorce Party; The First Husband; Eight Hundred Grapes; Hello,Sunshine; Ultimul mesaj. A publicat, de asemenea, proză și eseuri în The New York Times,The New Observer, Redbook și The Huffington Post. Este căsătorită cu scenaristul Josh Singer, cu care locuiește în Los Angeles.
  ,,Cu un suspans amețitor și foarte bine scris,Ultimul mesaj ridică multe întrebări despre încredere, căsnicie și ceea ce contează într-o familie. Un roman captivant, de mare ținută.’‘ RILEY SAGER
  Cartea începe cu o secvență clasică pe care o vezi la TV, ceea ce în viață reală nu ai dori să se întâmple. O persoană oficială, în cazul de față o adolescentă de doisprezece ani cu un bilet în mână. Aceasta are de livrat de la domnul Michaels un bilet cu un singur cuvânt ,,Protejeaz-o”. O aranjare în scenă cam dramatică din partea autoarei (părerea mea), a dispariției lui Owen Michaels.Totuși, îi acord credit, nu știam la început dacă este fugar sau va fi ucis. Știm că brusc toată viața lui Hannah, soția lui Owen, și Bailey, fiica de șaisprezece ani a încremenit în așteptarea unui semn sau unei veșți despre dispariția celui drag din viața lor. Întoarcerea lui Bailey de la repetiții și aducerea unei genți care conține peste 600 de mii de dolari și un bilet, jumătatea celui pe care la primit Hannah.

,,Bailey,
Nu știu cum să-ți explic. Îmi pare foarte rău.Tu știi despre mine ceea ce  contează.
 Și știi despre tine însuți ceea ce contează.Te rog, bazează-te pe asta.
Te rog, ajut-o pe Hannah. Fă ce-ți spune.
Te iubește. Amândoi te iubim.
Tu ești viața mea,
Tati”

  Cu aceste cuvinte, un tată a ieșit pentru todeauna din viața fiicei sale.
  Cartea această este împărțită în flashback-uri din trecutul nu prea îndepărtat și prezent.Totul alternează cu descoperirea pe rând a indiciilor care le fac să complecteze puzzle -ul din viața lor.
  Hannah este căsătorită de puțin timp cu Owen, iar adolescenta de șaisprezece ani nu i-a ușurat venirea în familia Michaels. Mama tinerei a murit când era ea micuță, iar tatăl sau s-a mutat în Sausalito, un golf cu locuințe lacustre.
Întâlnirea dintre Owen și Hannah s-a petrecut la atelierul ei din New York, acolo unde realiza o piesă de mobilier pentru șeful lui Owen, mai exact pentru soția acestuia.

,,L-am privit în timp ce mergea.Oferea o imagine atât de derutantă! Tipul deșirat, cu părul blond ciufulit și pielea arsă de soare, cu Converși obosiți.Toate acestea, în discordanță cu jacheta sport de fițe. Arăta de parcă ar fi căzut de pe o placă de surfing direct în jacheta asta, cu cămășa strâmtă pe dedesupt.
 Mi-am dat seama că mă holbez și am dat să mă întorc tocmai când Owen s-a oprit în fața piesei mele preferate – o masă de conac pe care o foloseam ca birou.”

  Prelucrare lemn. O meserie frumoasă, născută din pasiune cu care bunicul ei lucra în lemn. În această carte avem parte și de drama trăită în copilărie de către Hannah, aceea de a fi părăsită de către mama sa în detrimentul tatălui său.Tânăra a crescut alături de bunicul care a avut grijă de ea.
Poate de aceia o înțelege cel mai pe Bailey ce simte în legătură cu tatăl dispărut și cu senzația pe care o are, de abandon din partea celei mai dragi ființe din viața ei.

,,Sarcasmul ei nu poate să mascheze cât de obosită e, cât de singură se simte. Mă apucă dorul de bunicul meu, care ar fi știut exact cum s-o facă pe Bailey să se simtă mai bine. Ar fi știut cum să-i dea lucrul acela de care are nevoie, indiferent care ar fi fost, să știe ,într-un moment ca asta, că este iubită. Să știe că poate avea încredere. Așa cum a făcut și în cazul meu. La câteva luni după plecarea mamei mele m-a găsit sus, în camera mea, încercând să-i scriu o scrisoare? Întrebând-o cum a putut să mă abandoneze?
Plângeam, eram furioasă și speriată. Și-a scos mănușile, s-a așezat pe podea lângă mine și m-a ajutat să termin scrisoarea, exact cum voiam eu s-o scriu.
 ”Poate ar trebui, de asemenea, să ne gândim dacă chiar ne dorim să fie altfel. Am putea să ne gândim dacă nu ne-a făcut, de fapt,o favoare, în felul ei…”

  Cel mai grav este că fugă lui Owen este legată de scandalul uriaș care se declanșează la compania unde lucra. Șeful său va fi arestat pentru înșelăciune și delapidare de bani. Părerea mea este că, dacă așteptau puțin totul era perfect legal. Softul pe care trebuiau să îl scoată pe piață a avut unele întârzieri, iar de aici a pornit înșelăciunea de tip Piramidă.
  Când un agent federal apare la ușa lor și se dovedește a fi din Austin,Texas, tăvălugul o ia la vale pentru Hannah. Ce să caute un agent din alt stat acolo? La sfatul agentului, va lua legătura cu fostul său logodnic care este avocat. De aici încolo totul o ia la vale că un joc de domino. Owen, se pare că nu este din Massachusetts, nu a studiat la Princeton. Singurul care corespunde are șaptezeci și opt de ani și trăiește în Provincetown.
  De ce sau de cine trebuie protejată neapărat Bailey? Ce s-a întâmplat în trecutul lor de acesta e modificat? Care e minciună și care adevăr. De ce și-ar construi cineva o altă identitate? Oare fac parte din programul de protecție al martorilor sau fuge de ceva mult mai grav din trecut, care are doar parțial legătură cu prezentul? Sau poate mai are pe undeva o a doua soție și copii? Singurele indicii sunt flashbak-urile lui Hannah și amintirile vagi pe care le are, în legătură cu călătoria la Austin și rolul fetei de domnișoară de onoare la o nuntă.
Pe lângă grijile pe care le are în privința adolescentei, Hannah nu poate să se gândească și la situația ei.
  ,,Cine este el? Persoana pe care credeai că o cunoști, persoana ta preferată începe să dispară ca un miraj, doar dacă nu cumva te convingi singur că lucrurile care contează sunt totuși adevărate.Dragostea lui este adevărată. Pentru că dacă nu este, cealaltă variantă e că totul a fost o minciună, și ce-ar trebui să faci atunci? Ce-ar trebui să afli după ce afli așa ceva? Cum să pui toate piesele la un loc, așa încât să nu dispară și el complet?”
  Vă las pe voi să descoperiți ce se ascunde în trecutul lui Owen, care nu se numește chiar așa. O să descoperiți ce este adevăr și ce este minciună. Spre finalul cărții, acțiunea alertă, mutitudinea de informații te va ține în suspans până la ultimul cuvânt. Nu am reușit să las cartea din mână, iar cum eu am început lectura târziu în seară am făcut noapte albă, dar a meritat.
  Eu aș avea unele îndoieli despre această carte. Oare Owen și-a iubit soția sau poate s-a căsătorit cu ea pentru a avea cui să își lase fiica în grijă? Nu contest sacrificiul suprem pe care îl face pentru Bailey! Să știi că persoanele dragi sunt acolo, sunt sfâșiate de dor și suferință din cauza ta, iar tu să nu poți face nimic! Spre finalul cărții mi-am dat seama că asemănarea din viața de  adolescentă a lui Hannah se aseamănă cu fugă tatălui de acum și totul are o logică când i-a încredințat-o pe Bailey, sau poate chiar și-a iubit mult soția și a avut încrederea supremă în ea că se va descurca.

Carte disponibilă pe site-ul Litera

Verifică disponibilitatea cărții în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

Ultimul mesaj de Laura Dave – Editura Litera – recenzie

6 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.