Un băiat pe lista lui Schindler –  Leon Leyson – recenzie

Un băiat pe lista lui Schindler –  Leon Leyson – recenzie

by -
0
Un băiat pe lista lui Schindler -  Leon Leyson - recenzie

Un băiat pe lista lui Schindler –  Leon Leyson – recenzie

Titlu: Un băiat pe lista lui Schindler

Autor: Leon Leyson

Editura: RAO

Anul apariției: 2023

Nr. de pagini: 240

Categoria: Memorii, Jurnal

   Leon Leyson ne dezvăluie, prin intermediul acestei cărți, amintirile personale ce ilustrează paginile unui război văzute prin prisma unui copil, un supraviețuitor de pe Lista lui Schindler, singurul de vârsta lui care a decis să-și facă cunoscute memoriile în felul acesta.

  În primele două capitole ale cărții autorului ne spune povestea copilăriei sale, ne vorbește despre numeroasa lui familie cu multă duioșie și mândrie, despre satul unde s-a născut și oamenii pe care i-a cunoscut și îndrăgit. Plecarea familiei din satul natal în Cracovia pentru o viață mai bună, în cazul lor urmându-și tatăl, modul cum această mutare le-a schimbat întreaga viață și încercarea de a se adapta noilor condiții sunt prezentate împreună cu detalii din perioada dinaintea războiului oglindite bine deși amintirile autorului sunt văzute prin discernământul copilului de atunci. Este impresionant cum unele amintiri își păstrează claritatea și  rezonanța sentimentelor în timp !

  Finalul celui de-al doilea capitol ne pregătește pentru ce urmează astfel:

În liniștea prevestitoare de rău, am luat-o pe drumul obișnuit spre rău. Unde este toată lumea? De ce nu aplaudau oamenii și nu sărbătoreau pe soldații care veniseră să ne apere? …

Privind simbolurile de pe căști mi-am dat seama că soldații nu erau nici francezi, nici englezi.  Erau nemți. Se întâmpla pe 6 septembrie 1939. În mai puțin de o săptămână de la trecerea graniței în Polonia, germanii se aflau în Cracovia. Deși nu o știam la vremea aceea, anii noștri de iad începuseră.

  Caricaturile desenate de nemți încercând astfel să ridiculizeze evrei de pretutindeni au dat startul întâmplărilor nefaste. Au urmat restricțiile care creșteau de la o zi la alta, însoțite de modul în care erau marginalizați fără explicații, fără discernământ de polonezi, de acei oameni care până ieri le erau prieteni, colegi sau vecini. Mutarea evreilor într-un ghetou la marginea orașului a fost una dintre urmări. Teroarea, groaza și teama au devenit tovarăși de drum în lupta pentru a supraviețui fiecărei zile care a urmat.

Își pierduse slujba de la fabrica de sticlă, dar și ceva mai prețios decât aceasta: demnitatea lui de ființă umană. M-a zdruncinat în profunzime să îl văd pe tata învins.  Dacă el nu le putea ține piept naziștilor, cum aș fi putut să o fac eu?

  Relatările din perioada petrecută în Lagărul Plaszow sunt cutremurătoare, greu de citit și imposibil de înțeles de ce a fost nevoie de această suferință. În repetate rânduri, în prezentarea acelor amintiri dureroase autorul redă expresia care marca, într-un fel, evenimentele la aceea vreme: nu puteam înțelege nedreptatea din jur.

  Ajutorul oferit  de  Oskar Schindler este prezentat cu multă recunoștință. Demersurile acestui nazist, diferit de ceilalți prin umanitatea de care a dat dovadă în multe situații, salvând astfel multe vieții, sunt redate în cele ce urmează. Cum reușește acesta să-i salveze familia de la o moarte sigură, este emoționant iar sentimentele care se nasc în acele momente sunt dificil de transpus în cuvinte.

În ciuda șanselor noastre aproape imposibile, reușisem. În mod miraculos, Oskar Schindler, acest om complex plin de contradicții – un nazist oportunist, intrigant, nonconformist, dar atât de curajos și de temerar, un adevărat erou -, salvase de la moarte aproape sigură în jur de 1200 de evrei.

  Finalul cărții ne vorbește despre întoarcerea la viață și ce implică, pentru această familie greu încercată, acest demers. Cum ajung în Statele Unite ale Americii, cum reușesc să își păstreze credința și să regăsească dragostea pentru viață după toate suferințele îndurate, vă las să aflați citind această  impresionantă carte al cărei mesaj ne este adresat tuturor.

…fiecare zi aducea o nouă umilință.

Poate că așa epuizat cum era, gata să apuce cel mai fragil colac de salvare, s-a gândit așa: Fă ce ți se spune. Nu face probleme. Arată-ți valoarea.  Supraviețuiește.

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: , cartepedia şi cărtureşti

Recenzii cărți

NO COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.