Chec aperitiv cu telemea și măsline, Ciorbă de ștevie
Chec aperitiv cu telemea și măsline, Ciorbă de ștevie, Ciuperci cu usturoi, Pișcot cu vișine
1.Aperitiv: Chec aperitiv cu telemea și măsline (Iliuţa)
-8 ouă de mixează cu puțină sare;
-adăugăm treptat 150 ml unt topit, 200 g făină de grâu și un pliculeț praf de copt;
-în compoziția obținută adăugăm 250 g telemea sărată tăiată cubulețe, 2 ardei roșii tocați cubulețe mici, măsline și feliuțe de ceapă verde;
-la final adăugăm piper negru măcinat și busuioc verde tocat;
-amestecăm bine compoziția, o așezăm într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și o lăsăm la cuptorul preîncălzit la 180 grade Celsius pentru 45-50 minute.
2. Ciorbă de ștevie (Vero)
-se pune apă la fiert cu 100 de grame costiță afumată tăiată mărunt, după 15 minute se adaugă ştevia și condimentele: piper, delicat, sare;
-când e fiartă se sparg ouă întregi în zeamă;
-se pune într-o tavă puțin ulei, o ceapă mărunțită se dunstuie cu o lingură de făină, puțină boia și un pahar mare de lapte;
-se pune prăjeala în oală, se mai fierbe 5 minute după care adăugăm frunze de leuștean, pătrunjel, 3 linguri de smântână frecată cu puțină apă rece;
-oprim focul și adăugăm o lingură de oțet.
3. Ciuperci cu usturoi (Vero):
-se taie ciupercile mărunt;
-se pun în tava cu un strop de apă și puțin ulei;
-condimentăm cu sare, piper, boia;
-lăsăm la foc mic cam 15 minute;
-mai adăugăm apă dacă necesită;
-când scade apa de tot, lăsăm să se culeasă puțin și punem peste 3 căței de usturoi tăiați mărunt;
-se pot servi așa sau dacă vreți cu friptură.
Friptură de porc (Vero):
-se taie carnea de porc felii;
-se condimentează după gust;
-o punem în tava cu puțină untură și o cană de apă;
-pe parcurs mai adăugăm apă caldă dacă fierbe mai greu;
-când carnea e moale lăsăm să scadă apa și prăjim;
-după ce e prăjită, adăugăm usturoi tăiați mic și un strop de apă apoi oprim focul.
4. Pișcot cu vișine:
-frecăm 4 gălbenușuri cu 300 gr zahăr+10 linguri apă fiartă (punem în 3 tranșe)+8 linguri de ulei+1 zahăr vaniliat+1 praf de copt stins+14-16 linguri de făină=omogenizăm;
-albușurile le batem spumă cu 100 gr zahăr și le amestecăm cu prima compoziție;
-turnăm pișcotul în tava unsă și tapetată;
-vișinele fie că sunt congelate, proaspete sau din compot trebuie scurse fff bine date puțin prin făină și puse pe toată suprafața pișcotului;
-punem tava în cuptor;
-tăiem pișcotul rece, presăram deasupra zahăr praf.