Pâine cu telemea și busuioc – Sos de mărar cu coaste prajite – Rondele cu nucă
Pâine cu telemea și busuioc – Sos de mărar cu coaste prajite – Rondele cu nucă
1.Aperitiv: Pâine cu telemea și busuioc (Iliuţa):
- într-un vas punem 500 g făină de grâu cernută, o linguriță sare, 20 g praf de copt, 450 g iaurt cu 10% grăsime, 30 ml apă caldă, 100 g telemea răzuită și 50 ml ulei de măsline.
- amestecăm compoziția rezultată timp de 10 minute.
- lăsăm la dospit pentru 30 de minute aluatul, după ce ne-am asigurat că are o peliculă subțire de ulei, acoperit cu o folie alimentară.
- facem biluțe pe care le întindem la ce dimensiune dorim, urmând să le coacem pe rând într-o tigaie fără să adăugăm grăsime.
- la final ungem fiecare felie de pâine cu unt topit în care am amestecat 6 căței de usturoi răzuiți, busuioc mărunțit sau mărar, după gust.
2.Supă de vițel:
- punem la fiert carnea de vițel cu 2 morcovi,1 pătrunjel și 1 păstârnac
- când ingredientele sunt fierte strecurăm zeama
- fierbem tăiței sau tăşcute și le adăugăm în zeamă
3.Sos de mărar cu coaste prajite (Vero):
Sos de mărar:
- 3 legături de mărar se toacă mărunt, se pun într-o oală cu câteva linguri de ulei și se prăjesc puțin.
- completăm cu 100 ml apă și 100 ml lapte, se condimentează cu delicat, piper și 2 căciulii de usturoi.
- într-un bol punem 4/5 linguri de făină, puțin lapte și 5 linguri de smântână grasă. -amestecăm cu mărarul la foc mic până se îngroașă.
- oprim focul și punem o lingură de oțet.
Coaste prăjite
- se pun 1 kg de coaste proaspete într-o tavă, se condimentează cu sare, piper, boia dulce (sau iute) se adaugă o cană de apă și se lasă la foc mic 15 sau 20 min .
- dacă e nevoie mai adăugăm apă caldă .
- depinde de cât de fragedă e carnea.
- când scade apa prăjesc în grăsimea lăsată coastele sau adaug o lingură de untură.
- la final punem câțiva căței de usturoi tăiați mărunt și mai ținem puțin pe foc apoi oprim focul.
4.Rondele cu nucă:
- pentru rondele:frământăm un aluat din :1/2 kg făină+3 galbenuse de ou+1 margarină+un pic de sare+1 praf de copt stins cu lămâie(sau 1 linguriță bicarbonat stins cu lămâie)=lăsăm să stea 30 de minute apoi întindem o foaie de ½ cm și tăiem cu un pahar mic rondele pe care le coacem
–Crema:100 gr unt+150 gr nucă măcinată+200 gr zahăr praf=le frecăm până se albește crema
- lipim cu cremă între ele 5 rondele,având grijă să le și învelim în cremă apoi le tăvălim prin nucă măcinată
-
#reţeteculinare #culinar #literaturapetocuri