Un targ neobisnuit de Mary Jo Putney-Editura Lira/Litera

Un targ neobisnuit de Mary Jo Putney-Editura Lira/Litera

Un târg neobişnuit de Mary Jo Putney

Titlul în engleză: The Bartered Bride
Traducere: Oana Adriana Duţă
Editura Lira/Litera
Nr. pagini : 374
An apariţie: 2014

Seria Bride: Copilul sălbatic, Mireasa din China, Un târg neobişnuit

Mary Jo Putney este unul dintre cei mai bine vânduţi autori americani de ficţiune romantic, bucurându-se de o prezenţa permanentă în topurile publicaţiilor.” Lumea pe care autoarea o creează în romanele sale, este o lume în care doar cei puternici reuşesc să meargă mai departe, personajele prin nobleţea, curajul şi abnegaţia de care dau dovadă devin eroi preferaţi pentru cei care îndrăgesc acest gen literar. Cartea de faţă ne deschide un nou orizont şi anume trăirile unor europeni în Indiile de Est, trăiri marcate de obiceiurile, superstiţiile şi modul de gândire al localnicilor. Aventurierul şi negustorul american Gavin Eliott în drumul lui spre Anglia, opreşte pe o insula numită Maduri unde vizitând oraşul ajunge la un tărg de sclavi. Aici, spre stupoarea lui constată că, o europeancă era una dintre sclavele aduse pentru vânzare. Încearcă să o cumpere, nu reuşeşte, în schimb ajunge la o înţelegere cu sultanul Kasan şi anume să participle la un joc tradiţional care nu era ferit de pericole, numit Singa Mainam, Jocul Leului în schimbul eliberării Alexandrei Warren.
Cele cinci probe ale jocului sunt „deliciile” multor pagini în care veţi trăi întreaga gamă de sentimente, tristeţe, furie, nelinişte, bucurie şi la un moment dat chiar începi să te rogi !
„Se aruncă de cinci ori un zar special, cu douăsprezece feţe, iar eu trebuie să încerc sarcina indicată de zar.
Am dreptul să refuz o sarcină care îmi depăşeşte capacităţile”
 „Ştiu care sunt condiţiile înţelegerii tale cu Kasan. Dumnezeule, Gavin, cum ai putut să-ţi rişti zece ani din viaţă de dragul unei femei pe care abia o cunoşti? În Evul Mediu, oamenii ca tine erau consideraţi sfinţi.
— Nu sunt sfânt, Alex, spuse el mirat. Doar că… cum aş putea să mă privesc în oglindă ştiind că am abandonat în sclavie o femeie din acelaşi neam?
— Pentru mine asta înseamnă că eşti sfânt. Sau cel puţin că eşti curajos şi un om de onoare, peste orice măsură. După câte a trebuit să înduri, nu îţi doreşti să nu fi trecut niciodată pe la târgul de sclavi? El ezită; era prea sincer că să mintă.
— Ar fi fost mai uşor dacă nu te-aş fi văzut, dar cine spune că mai uşor e mai bine? Majoritatea lucrurilor de valoare necesită eforturi.
— Să-ţi pierzi controlul asupra propriei vieţi nu poate fi mai bine.’”

Un targ neobisnuitAlexandra Warren, fiica Catherinei Kenyon (eroina îndrăgitului roman Curcubeie sfărâmate) ajunge sclavă după ce nava cu care călătorea spre Anglia este atacată de piraţi, moment în care este despărţită şi de fiica ei Katie. Cele şase luni de sclavie în care teama pentru fiica ei şi pentru propria viaţă este permanentă, o schimbă într-un mod ce pare ireversibli la vremea aceea.
„Spre deosebire de Payaman, lui Bhudy îi plăcea rezistenţa. Când m-am luptat, şi-a chemat gărzile şi…şi m-au legat în lanţuri. Nu eram prima. Pe podeaua dormitorului lui Bhudy erau prinde cârlige de alamă.
Gavin făcu o mişcare bruscă, involuntară.
„-Cât de des s-a întâmplat asta ?
-Oricând se plictisea de femeile supuse. Dar după câteva luni şi el s-a hotărât că nu merităm osteneală, răspunse ea ridicându-se şi începând să se foiască prin camera. Ca să mă înveţe o lecţie, s-a hotărât să mă vândă la o licitaţie publică. M-a legat din nou de podea şi m-a violat pentru ultima dată. Apoi….apoi şi-a pus gărzile să mă violeze.”

Atrocităţile la care este supusă explică reţinerile şi schimbările, dintr-o femeie caldă şi iubitoare într-o femei dispusă să înveţe tainele luptei corp la corp, în dorinţa de a riposta.
Prima probă în Jocul Leului constă în escaladarea unei stânci aproape verticală din piatră vulcanică, denumită Stanca Plângerilor. Se va dovedi că este cea mai uşoară dintre probe, restul fiind deosebit de riscante, cum ar fi lupta cu dragonul, Pentjak silat corp la corp cu sultanul Kasan! Cea mai grotească este ultima, denumită Adorarea Zeiţei. Nu vă dau detalii, le veţi afla cu siguranţă citind această minunată carte. Va reuşi Gavin să treacă peste cele cinci probe, îşi va respecta sultanul partea de înţelegere stabilită, Alexandra îşi va întâlni fiica, vor ajunge acasă într-un final? Sunt multe întrebări şi cartea rezervă multe suprize celor care doresc să o citească!

 Nota mea pentru carte este 9.5.

Autor: Iliuţa Răduţi
Review overview
5

12 COMMENTS

  1. O carte foarte relaxanta pe care imi amintesc ca am savurat-o in atmosfera romantica si cu cateva vorbe de duh in directia firmei producatoare de energie electrica ( ramasesem fara curent in urma unor defectiuni la retea 🙂 ). Recenzia ta imi place si chiar imi doresc sa recitesc romanul.

  2. O carte pe care inca nu am citit-o… Ca multe de altfel, cu care inca nu am facut cunostinta! Din cele spuse de tine …pare faina!! Dar, mi-ar fi placut ceva mai multe detalii. Felicitari pentru recenzie!

  3. Autoarea imi place! Nu mi-a placut toate cartile, dara aceasta serie, da! Din recenzia prezentata se intelege exact despre ce este vorba.

  4. Mi-a placut foarte mult recenzia, Iliuta! Felicitari! Imi place cum scrie Putney, dar aceasta carte inca nu am reusit sa o citesc.

  5. Felicitari pentru recenizie .. Coperta la cartw e.foarte frumuasa.
    Am auzit multe despre aceasta scriitore dar nu am apucat sa citeac nicio carte scrisa de ea..

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.