„Tânărul polițist meticulos se întrebă ce l-ar putea face pe un bărbat să fie înnebunit după blonde. Lui nu-i spuneau mare lucru. Și dacă își mai amintea de bancurile care circulă de când lumea în toată lumea, ajungea la concluzia că era de preferat să le evite.”

Vă plac blondele? - Stelian Țurlea - Crime Scene Press
Autori români Literaturapetocuri.ro

Vă plac blondele?, de Stelian Țurlea – Crime Scene Press – recenzie

Vă plac blondele?

Stelian Țurlea

Editura: Crime Scene Press

Colecția Crime Scene Press Povestiri

Anul apariţiei: 2017

Număr pagini: 150

Gen: Polițist, Proză scurtă

   „Vă plac blondele?” este o colecție de povestiri scurte mai mult sau mai puțin polițiste, hilare, parodice, cu o doză serioasă de absurd și un strop de autenticitate românească. Un strop ce face tot deliciul, aș adăuga. În care thriller american sau de altă nație întâlnim vorbe sau atitudini din peisajul dâmbovițean, însoțite de umorul specific? Logic, în niciunul!

„Sărea în ochi că femeia întinsă în cadă se sinucisese. Prietenele au chirăit cumplit, două au dat ochii peste cap, căzând pe dalele albe mai să-și fisureze căpățânile, celelalte au dat peste cap alte pahare de votcă după cele pe care le băuseră deja, au strigat, au alergat încolo și-ncoace zăpăcite și fără rost, au plâns, au chemat salvarea și poliția, au dat mai multe rânduri de declarații, n-au dormit câteva zile.”

„Chelii, burți, neveste umflate cu pompa, laude cu nimicuri, înfumurare, nu recunoșteam mare lucru din ce eram cu patru decenii mai înainte.”

   Un cățel pierdut, un accident stupid (sau neglijență?) în urma căruia moare un bebeluș, un bătrân ce nu vrea să ajungă la azil, un policier cu o cântăreață într-o cârciumă, o luptă pentru pământ între veri, o ceartă între surori ce nu se termină prea bine, o crimă sau sinucidere legată de obsesia unui domn pentru blonde, o tentativă de a construi un parc de distracții tematic, o scenă parcă desprinsă dintr-un thriller american…

   Unele povestiri au o intrigă polițistă bine dezvoltată și sunt explicate de parcă însuși Poirot ar fi trecut pe acolo („Frâna de mână”, „Flori de măr”, „Vă plac blondele?”, „Dracula for Ever”), de altfel, povestirile mele preferate, altele sunt guvernate mai ales de absurd („Spre casă, cu Charlie”, „Colonelul”, „Concertul”), altele abordează aspecte realiste, probleme tipice societății noastre, cum ar fi lupta pentru avere („Moștenirea”).

   Preferata mea este „Flori de măr”, chiar o văd dezvoltată într-un roman sau ecranizată. O îmbinare de romance și thriller, pe fundalul muzical al Mariei Răducanu. Se simte că autorul a pus suflet în cele relatate… Mai ales că volumul îi este dedicat Cristinei, scrie pe prima pagină…

S-a întâmplat să aud la un post de radio un cântec care m-a dat peste cap. Am deschis după aceea computerul și am căutat pe Wikipedia și pe You Tube numele melodiei, am aflat totul despre cântăreață, Maria Răducanu, am ascultat cântecul de zeci de ori în nenumărate înregistrări, îmi răsuna în cap când îmi beam cafeaua dimineața, când mâncam, când mergeam pe stradă, când scriam, când adormeam. îl visez.

   Ce mi-a plăcut? Unicitatea povestirilor, combinația dintre thriller, mister, umor negru, absurd, ușurința lecturii. În plus, cartea este foarte convenabil de transportat: micuță și subțirică, încape la fix în geantă și chiar nu trebuie să-ți faci griji în privința căratului. O poți scoate oricând să mai citești o pagină…

   Ce mi-aș mai fi dorit? Ca unele povestiri („Concertul”, „Strălucirea insuportabilă a zilei”, „Moștenirea”) să fi fost mai dezvoltate într-un roman, de ce nu? Am avut senzația că sunt incomplete, că se termină brusc, în pom, fiind loc de mai mult. Știu că de obicei, finalul rămâne la interpretarea cititorului, dar în acest volum, am simțit nevoia unei aprofundări.

Despre autor:

  Stelian Țurlea este jurnalist, a lucrat în presa scrisă („Lumea”, „Zig-Zag”, „Meridian”) și televiziune. Din anul 2000 este senior editor al „Ziarului de duminică”.

   A scris peste 20 de romane, 10 cărți de publicistică, 9 cărți pentru copii. De-a lungul carierei, a primit mai multe premii, printre care: Premiul Uniunii Scriitorilor pentru literatură pentru copii (2003), Premiul Asociației Editorilor din România pentru literatură pentru copii (2005), Premiul Special al Uniunii Scriitorilor (2006), Premiul Asociației Scriitorilor din București (2007), Premiul „Flacăra” pentru Literatură (2011).

Printre scrierile sale se numără „Crimă la Torino”, „Ieși din viața mea”, „Săptămâna nebună”, „Ești pe cont propriu”.

Cartea Vă plac blondele?, de Stelian Țurlea o găsiţi pe site-ul Crime Scene Press

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, Divertalibrărie.net şi cărtureşti

recenzii cărţi poliţiste

Autori români

***Sorina Ciocârlan***Bună! Sunt Sorina și îmi plac cărțile bune. Pun suflet în tot ceea ce îmi place, iar printre pasiunile mele se numără cititul, scrisul, filmele, pisicile, dulciurile. Atunci când „mi se pune pata” pe ceva, indiferent că e carte, film sau opera întreagă a unui autor, sunt de neoprit: fac ce fac și aflu tot despre subiect, îl analizez și îl întorc pe toate părțile. Care sunt subiectele astea, care mă „obsedează”? Agatha Christie, Rodica Ojog-Brașoveanu, Harry Potter, mai nou, Cassandra Clare. Da, pentru că „obsesiile literare” se schimbă, când unele se epuizează, scad în intensitate și apar altele noi. Asta nu înseamnă că dispar de tot, rămân acolo și așteaptă să fie reactivate. Și când sunt reactivate, să te ții!...

16 COMMENTS

  1. Felicitari Sorina!Cartile lui Stelian Turlea fie ca sunt romane sau povestiri au si o tenta de umor.

  2. Mie îmi plac povestirile, mai ales cu atâtea elemente de thriller, romance, mistery etc. Am citit și eu o cartea a acestui autor și îmi place cum scrie.
    Felicitări pentru recenzie!

  3. Un autor de care, daca nu ma insel, am mai auzit 🙂

    Felicitări pentru recenzie, Sorina! 🙂

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.